Pasiunea pentru biciclete ii poate costa fertilitatea pe unii barbati. Cel putin asa sustin specialistii, care cred ca barbatii care abuzeaza de bicicleta in traseele zilnice risca sa sufere o scadere a a productiei de sperma, dar si probleme legate de calitatea ei, care pot duce la infertilitate.
Cum afecteaza ciclismul fertilitatea la barbati?
Sterilitatea masculina este responsabila pentru o treime din cazurile totale de infertilitate inregistrate. Pe langa patologia clasica si stilul de viata necorespunzator, care stau la baza cauzelor infertilitatii, se pare ca si mersul pe bicicleta se face vinovat de acest diagnostic. Desi este una dintre cele mai sanatoase si benefice forme de miscare, ciclismul are cateva neajunsuri in sanatatea sexuala a barbatilor.
Se pare ca ciclismul afecteaza fertilitatea prin cresterea temperaturii locale, dar si prin leziunile usoare aparute in timpul mersului. Pedalatul poate deteriora sanatatea testiculelor si a scrotului, iar in acest fel productia de sperma are de suferit.
Pentru ca testiculele sa functioneze normal si sa produca sperma este recomandat sa se pastreze o temperatura constanta la nivelul lor si preferabil sa fie pastrate "la rece". Acesta este si motivul pentru care ele "atarna" in exteriorul organismului.
Pantalonii pentru ciclism, in general mulati, dar si frictiunea dintre testicule si sa, contribuie la cresterea temperaturii si la determinarea aparitiei problemelor de fertilitate.
Foto: www.everydayhealth.com
Cand apare infertilitatea dupa mersul cu bicicleta?
Nu orice plimbare ocazionala cu bicicleta va duce la aparitia infertilitatii. Exista o limita peste care nu trebuie sa se treaca. Cei mai predispusi raman ciclistii care fac din mersul cu bicicleta o meserie si o activitate zilnica. Dar plimbarea ocazionala nu pune in pericol capacitatea de procreere.
Fertilitatea masculina are de suferit doar atunci cand faci drumuri multe si zilnice, pe distante foarte mari. De aceea, medicii recomanda ca atunci cand se incearca conceperea unui copil, barbatii sa renunte o perioada la acest hobby.
Trebuie sa se mearga zilnic, ani de zile cu bicicleta pentru ca infertilitatea permanenta sa apara. Daca esti la risc pentru a suferi pagube iremediabile la nivelul testiculelor, opteaza pentru alternative ale acestui sport - inotul si alergarile sunt 2 idei practice si la fel de benefice precum ciclismul.
Cum se poate proteja fertilitatea in timpul mersului cu bicicleta?
Daca nu se poate renunta la placerea de a merge cu bicicleta de colo pana acolo, atunci este recomandat sa se ia masuri adecvate de siguranta.
Este indicat sa se poarte intotdeauna pantaloni mai larguti, care sa nu puna presiune pe testicule. Materialele trebuie sa fie lejere si fluide si, eventual, sa aiba captuseala in zona genitala, pentru mai multa protectie.
Leziunile usoare aparute la nivel testicular ar putea fi diminuate daca se alege o sa corespunzatoare. Este vorba de o sa speciala pentru barbati, usor mai lata decat cele obisnuite.
Riscul leziunilor testiculare este mai mare daca se merge pe strazi sau suprafete cu multe denivalari. Este recomandat sa se aleaga intotdeauna trasee sigure din acest punct de vedere.
Pauzele frecvente pot fi de ajutor pentru pastrarea intacta a fertilitatii. Nu este recomandat sa se stea pe sa ore la rand, fara nicio pauza. Trebuie facute opriri dese si adoptat un mers lejer, timp de cateva minute, pe langa bicicleta si abia apoi sa se treaca la reluarea drumului.