Epilepsia a fost, mult timp, o boala care a spulberat visul femeilor de a deveni mame. Studiile se intreceau intre ele in a evidentia factori si motive pentru care femeile cu epilepsie fie nu puteau, fie nu trebuiau sa aiba copii, din cauza riscurilor asupra fatului in sarcina. In prezent, peste 90% dintre femeile cu aceasta tulburare neurologica pot ramane gravide si pot avea copii, atat timp cat isi iau toate masurile de precautie si respecta cu sfiintenie indicatiile medicilor.
Cum iti influenteaza epilepsia fertilitatea?
Epilepsia este o tulburare neurologica care se caracterizeaza prin crize convulsive intermitente, insotite adesea de pierderea cunostintei, halucinatii sau alte tulburari psihice. Nu poate fi vindecata complet, dar poate fi controlata cu succes, cu medicamente.
Medicamentele pentru epilepsie sunt printre principalii factori care-ti pot influenta negativ sansele de a ramane gravida. Multe dintre acestea au fost asociate cu infertilitatea, de aceea, inainte de a incerca sa concepi un bebelus, vorbeste cu medicul tau pentru a afla daca medicatia pe care o iei este printre cele expuse riscului.
Pe de alta parte, daca esti epileptica, exista mai multe sanse sa suferi de dereglari hormonale si cicluri menstruale neregulate ori de sindromul ovarelor polichistice, toate fiind cauze ale infertilitatii feminine.
Chiar si cu aceste impedimente in calea visului tau de a deveni mama, tot exista sanse sa ramai insarcinata si sa-ti indeplinesti visul de a-ti tine copilul in brate. Mergi la medic si vezi care sunt sansele tale de a ramane insarcinata, in functie de starea de sanatate, medicatia pe care o iei si stilul tau de viata, dar si ce masuri poti lua pentru a spori fertilitatea.
Epilepsia si sarcina, care sunt riscurile pentru bebe?
Ai reusit! Ai trecut peste obstacolele legate de infertilitate, ai ascultat sfaturile medicilor si ai aflat minunata veste ca astepti un bebelus. Grijile insa nu s-au terminat pentru tine. Exista inca multe pericole care dau tarcoale sarcinii tale, atunci cand esti epileptica. Este si unul dintre motivele pentru care multi medici nu recomanda femeilor epileptice sa faca copii, insa nu este de nedepasit.
Printre cele mai mari complicatii la care te poti astepta in sarcina se numara:
- accentuarea greturilor matinale;
- sangerarile vaginale;
- anemia;
- placenta abruptio (separarea prematura a placentei de uter);
- preeclampsia;
- nasterea prematura;
- malformatii congenitale la fat (cauzate, posibil, de medicatia administrata in timpul sarcinii).
Un alt pericol care-l poate paste pe bebelus este sa mosteneasca epilepsia, desi riscul este foarte mic.
Intrucat majoritatea complicatiilor este cauzata de medicamente, consultarea medicului cu privire la posibilitatea de a schimba sau reduce dozele de medicamente din timpul sarcinii este esentiala.
Renuntarea completa la medicamente nu este o solutie, intrucat crizele epileptice necontrolate sunt mult mai periculoase pentru fat decat medicamentele.
Alte masuri prin care poti creste sansele de a avea o sarcina cat mai sanatoasa, lipsita de riscuri, sunt:
- adoptarea unei diete sanatoase;
- administrarea corecta a vitaminelor prenatale;
- combaterea stresului;
- miscarea fizica moderata;
- renuntarea la fumat, cafea, alcool si alte excitante nervoase etc.
Esti sau cunosti un astfel de caz? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!