Tanara mama

/ / Modificat: 2011-09-19
Tanara mama





 

In prezent, o femeie tanara care se pregateste sa fie mamica sau este deja mama, e considerata nepotrivita si iresponsabila. De aceea, nu primeste respectul si nici ajutorul de care are nevoie. De cele mai multe ori se intampla ca mamicile tinere sa fie si adolescente si singure.

Daca esti adolescenta, una dintre cele mai mari probleme este cum le spui parintilor ca vei avea un copil. Oricum ar incerca tinerele mame sa le dea parintilor lor o asemenea veste nu e niciodata usor, dar trebuie sa isi aminteasca intotdeauna ca parintii isi iubesc copiii si ar face orice ca sa le fie bine. Pana la urma, va vor sprijini si va vor ajuta.

Daca va este teama ca parintii dumneavoastra vor reactiona neplacut la auzirea vestii, puteti sa alegeti una dintre urmatoarele variante pentru a detensiona acest moment:

  • scrieti o scrisoare: foarte multe persoane comunica mai usor in scris deoarece isi pot organiza ideile mai usor si evita incarcatura emotionala care ar putea impiedica o argumentare clara (bineinteles, scrisoarea va fi doar un mod de a initia o conversatie mai usor);

  • cand le dati vestea luati un prieten cu dumneavoastra: astfel puteti sa eliminati o parte din tensiune si va veti simti mai bine cu un prieten alaturi;

  • daca totusi nu reusiti sa gasiti nici o solutie, puteti apela la un centru de planning familial.

    Nu trebuie sa plecati de la ideea ca parintii sunt obligati sa il intretina pe cel mic, pentru ca nu sunt, dar va pot sprijini moral. O sarcina in adolescenta aduce cu sine foarte multe schimbari in viata unei femei:

  • responsabilitatea creste deoarece mamicile trebuie sa isi intretina singure copilul;

  • este foarte obositor pentru ca cel mic va avea nevoie de multa grija si atentie (este foarte greu sa ii oferi copilului toata atentia de care are nevoie atunci cand nu aveti nici un partener alaturi care sa va ajute);

  • sprijinul familiei este important pentru tanara mama care isi schimba drastic prioritatile, nu mai gaseste puncte comune cu vechii prieteni deoarece viata ei sociala e aproape inexistenta din lipsa de timp (in astfel de situatii trebuie sa aiba tot timpul pe cineva alaturi si cei mai potriviti sunt membrii familiei).

    Din nefericire, parintii sunt intr-o mare masura vinovati pentru sarcinile nedorite ale copiilor lor pentru ca nu discuta cu ei despre sex si metode de protectie. De obicei, parintii ignora faptul ca adolescentii au contact sexual pentru ca nu le vine sa creada ca tocmai copilul lor ar face asa ceva.

    Este insa o realitate ca, in prezent, tinerii isi incep viata sexuala mult mai devreme si parintii trebuie sa se adapteze vremurilor.

    In cazurile fericite, odata ce au trecut de socul initial, parintii cauta metode de solutionare a problemei. Daca tanara mama decide sa pastreze copilul, lucrurile se complica pentru ca va fi fortata sa renunte la multe lucruri din viata ei pentru a fi capabila sa intretina un copil.

    Parintii si sarcina in adolescenta



     

    Cea mai mare problema este faptul ca de multe ori renunta la studii si, in majoritatea cazurilor, nu le continua dupa ce copilul creste. De aici, izvoraste problema jobului.

    Nimeni nu poate avea un job bine platit daca nu are calificarea si experienta necesara. Ori in cazul unei adolescente nu poate fi vorba de nici una din cele doua variante.

    Ideal ar fi ca parintii sa contribuie financiar la ingrijirea copilului si sa mse ofere sa stea cu el cat mamica este plecata la scoala sau la jobul part-time.

    Aceste detalii sunt puse la punct pe parcursul sarcinii. Exista o serie de pregatiri pe care tanara mama trebuie sa le faca inainte ca micutul sa vina pe lume. De exemplu:

  • citit toate legile care fac referire la mamele tinere si eventual singure si aflati daca statul va ofera vreun sprijin financiar pentru cresterea copilului;

  • orice nou-nascut are nevoie de un medic asa ca interesati-va daca exista vreun medic pediatru in apropierea locuintei dumneavoastra;

  • o camera numai pentru copilul dumneavoastra ar fi ideala, dar daca nu dispuneti de atat de mult spatiu puteti decora un loc doar pentru el intr-un colt al camerei pe care sa il delimitati cumva;

  • daca nu ati gasit un job pana acum este momentul sa va ganditi pentru ce varianta optati (full-time sau part-time) in functie de timpul pe care doriti sa il petreceti cu copilul si daca aveti cu cine sa il lasati cat timp sunteti la serviciu;

  • cautati cat mai multe surse de informare (carti, site-uri, reviste de specialitate) care sa va ajute sa il pastrati sanatos si fericit pe micut;

  • incercati sa va imprieteniti cu cineva de varsta dumneavoastra care se afla in aceeasi situatie si care va poate ajuta cu copilul in schimbul aceluias gen de servicii.

    Niciodata nu este usor pentru o adolescenta sa isi schimbe intreaga viata in asa fel incat sa ii ofere copilului sau toate lucrurile de care are nevoie. De aceea e important ca familia sa ii fie alaturi si sa o ghideze tot timpul.

    Alina Sica

    Redactor Copilul.ro

  • Articole recomandate

    Citeste si despre