Alergia la sperma la femei si barbati

/ / Modificat: 2016-07-27
Alergia la sperma la femei si barbati

Atat femeile cat si barbatii pot dezvolta o reactie imuna la sperma, cunoscuta sub numele de alergie la sperma.

Aceasta se manifesta prin aparitia de anticorpi ce afecteaza mobilitatea spermatozoizilor, impiedicand fecundatia.

Dintre cuplurile ce prezinta aceasta afectiune 20-40% reusesc sa conceapa prin inseminare artificiala sau alte tratamente de fertilitate.

Ceea ce provoaca uneori reactii alergice la sperma sunt proteinele continute de aceasta. Care anume si in ce fel interactioneaza cu organismul partenerului sexual ramane de descoperit pe viitor.

Desi nu sunt elucidate motivele pentru care femeile prezinta reactii alergice la sperma, barbatii dezvolta anticorpi impotriva propriei sperme atunci cand aceasta intra in contact cu sangele, de cele mai multe ori in urma unei vasectomii, a unei infectii sau unui accident.

Din moment ce cele doua lichide nu sunt in mod fiziologic in contact, sangele actioneaza prin formarea de anticorpi impotriva spermei.

Simptomele sunt de obicei inexistente, in afara problemelor de fertilitate. Poate aparea o senzatie de mancarime in urma raportului sexual.

Femeile ce au Alergia la sperma este de obicei suspectata mai ales daca simptomele dispar la folosirea prezervativului sau in cazul abstinentei.

Tratamentul alergiei la sperma

Pacientii cu alergie la sperma ar trebui sa poarte o trusa cu epinefrina injectabila pe care si-o pot administra singuri in eventualitatea unei reactii. Epinefrina (adrenalina) este principalul tratament in reactiile alergice.

In plus, pentru asta exista un tratament prin imunoterapie, menit sa elimine reactiile alergice ale organismului impotriva spermei.

Tratamente prin imunoterapie


Provocare gradata seminala intravaginala. Aceasta tehnica se bazeaza pe administrarea de probe de sperma in vagin, la fiecare 20 de minute, incepand cu o concentratie foarte diluata care apoi va fi crescuta gradat.



Tehnica trebuie asociata de rapoarte sexuale frecvente (de doua, trei ori pe saptamana) pentru a ajunge la rezultate favorabile.

Atunci cand ISGC nu da rezultate, se poate folosi o alta metoda ce implica injectarea unei mici cantitati de sperma sub piele, la intervale regulate, pe parcursul catorva saptamani, tratament asemanator celui pentru rinite alergice sau soc anafilactic - o reactie severa catre alergen care poate fi mortala.


Aproximativ 50% dintre femeile cu alergie la sperma au si alte afectiuni alergice, precum alergii de piele sau rinite alergice. Boala afecteaza femei intre 20 si 30 de ani, si 41% acuza simptomele inca de la primul contact sexual.


Femeile pot concepe dupa inlaturarea afectiunii, sau pot apela la inseminarea artificiala sau fertilizarea in vitro.



La unele femei reactiile apar la un singur partener, pe cand altele sunt alergice la toti partenerii.

Alergia la sperma duce la infertilitate?

Daca incercati sa concepeti un copil iar partenera de viata dezvolta acest gen de reactii alergice la sperma nu trebuie sa va ingrijorati deoarece nu s-a stabilit nici o legatura intre alergie si infertilitate. Atat timp cat pe durata actului sexual va fi folosit prezervativul, femeile vor putea fi supuse cu succes fertilizarii in vitro.

Diagnosticarea alergiei la sperma

Alergiile la sperma sunt frecvent diagnosticate gresit ca herpes sau alte afectiuni genitale si pacientele sunt deseori supuse la interventii inutile.

Unul din cele mai la indemana teste pentru a determina prezenta sau absenta alergiei este folosirea prezervativului si urmarirea evolutiei simptomelor.

Pentru cuplurile cu aceasta afectiune sunt disponibile diverse metode de tratament pentru fertilitate:

  • Injectii in piele cu proteine continute de sperma partenerului pentru a identifica sursa alergiei. Concentratiile sunt de asemenea gradate crescand cu fiecare doza.
  • Injectii in vagin cu lichid seminal diluat in concentratii crescatoare.
  • Inseminare artificiala cu sperma trecuta printr-un proces de deproteinizare.
  • Medicamente imunosupresive precum cortizonul pot fi utilizate avand in vedere similitudinea cu alergiile obisnuite. Totusi aceasta metoda ramane una controversata.

Taguri Infertilitate femei Infertilitate la barbat

Articole recomandate

Citeste si despre