Candidoza este o boala care se declanseaza atunci cand candida albicans, o ciuperca care traieste in mod natural in intestine, gat, gura, vagin, se inmulteste din cauza dezechilibrelor din organism. Desi cand spui candidoza, te gandesti cel mai adesea la cea genitala, aparuta in urma contactelor sexuale neprotejate, boala este de mai multe tipuri si se manifesta diferit la femei si barbati. Descopera cauzele, factorii care favorizeaza aparitia candidozelor si cum se trateaza!
In cazul unui organism sanatos, microorganismele cu rol de protectie existente in flora vaginala mentin un ph acid care stopeaza dezvoltarea bacteriilor patogene. In mod normal, candida exista pe tegumentele si mucoasele organismului. Candidoza apare atunci cand imunitatea organismului este dezechilibrata (diminuata). Flora saprofita de candida (care se gaseste in mod nomal in organism) se transforma intr-o flora patogena.
Cauzele si factorii de risc pentru candidoza
Candidoza este o micoza care apare atunci cand ciuperca candida albicans se inmulteste sau se infecteaza in organism. Exista o serie de factori care favorizeaza aparitia acestei boli:
- contactul sexual neprotejat (in cazul candidozei genitale);
- excesul de antibiotice;
- medicamentele care pot slabi sistemul imunitar;
- sarcina (deoarece creeaza un mediu acid, cu pH redus, care favorizeaza dezvoltarea ciupercii);
- menopauza;
- diabetul zaharat (creste nivelul de glucoza din vagin si urina);
- igiena intima precara;
- administrarea anticonceptionalelor sau altor medicamente cu continut crescut de hormoni.
Manifestarile candidozei la femei si barbati
Candidoza se manifesta in diferite zone ale corpului, in functie de tipul ei - genitala (in zona penisului sau vaginului), bucala (in gura) sau cutanata (pe piele). Simptomele difera la femei si barbati.
Simptomele candidozei la femei
Manifestarile candidozei sunt mai prezente si severe la femei decat la barbati. In cazul candidozei genitale, femeile manifesta:
- scurgeri vaginale albicioase, cu o consistenta groasa si miros intepator;
- inrosire si inflamare a vulvei;
- dureri sau usturimi la urinat;
- dispareunie (dureri in timpul contactului sexual).
Aceste simptome se intensifica inaintea menstruatiei.
Simptomele candidozei la barbati
Candidoza este, de cele mai multe ori, asimptomatica la barbati. Chiar daca sunt purtatori ai ciupercii si o pot transmite mai departe, nu este obligatoriu sa manifeste simptome de:
- inflamatie si inrosire a penisului;
- mancarime la nivelul penisului;
- scurgeri uretrale anormale;
- depuneri albicioasa si branzoase pe gland.
Secretia albicioasa se poate extinde la perineu, la plicile inghinale, interfesier unde tegumentul se poate inflama. Deseori candidoza provoaca cistite, pielite, uretrite.
Candidozele bucale si cutanate
Candidozele bucale si cutanate se manifesta la fel, in cazul ambelor sexe. Astfel, candidoza orala se manifesta prin:
- aparitia unor leziuni albe pe limba;
- pete rosii si iritate in colturile gurii;
- gust de vata sau afectarea simtului gustativ;
- durere si sangerare a leziunilor sau iritatiilor.
Candidoza cutanata este mai frecventa in randul copiilor mici decat la adulti.
Factori de risc
Factorii de risc pot fi:
- Un tratament recent cu antibiotice. De exemplu, in cursul unui tratament cu antibiotice pentru o infectie, este distrusa flora saprofita ce mentine un echilibru al candidei in organism. Astfel, aceasta se dezvolta prea mult si determina aparitia unei infectii.
- Diabetul zaharat necontrolat; datorita persistentei nivelului crescut al glucozei in sange si in urina este favorizata aparitia acestei afectiuni.
- Sarcina cu modificarea nivelurilor hormonale.
Alti factori implicati:
- contraceptivele orale;
- tulburari ale sistemului imun;
- tulburari endocrine sau tiroidiene;
- terapia costicosteroida.
Diagnosticul candidozei
In cazul in care femeile sau barbatii observa aparitia vreunuia dintre simptomele enumerate mai sus, este important sa se prezinte la medicul de familie. Daca exista suspiciune de candidoza genitala, medicul trimite pacientii fie la ginecolog (femei), fie la urolog (barbati), pentru preluarea unei mostre de secretie si analizarea ei in laborator, in vederea confirmarii diagnosticului.
Daca simptomele se manifesta bucal, se preleva o proba de saliva si se trimite la analiza, in laborator.
Tratamentul candidozei
Candidoza este o afectiune care se trateaza cu tratamente locale si mai putin orale. In cazul candidozei vaginale, medicii prescriu femeilor o cura cu ovule antifungice, pe care sa le introduca direct in vagin, dar si o crema sau unguent topic, care actioneaza impotriva mancarimilor si simptomelor inconfortabile din zona genitala (usturimi, inflamatii etc.).
La barbati, tratamentul candidozei genitale este topic si presupune aplicarea unor creme sau unguente care atenueaza simptomele neplacute. In general, tratamentul cu antifungice si unguente locale dureaza in jur de 2 saptamani.
Este obligatoriu ca si partenerii sexuali sa urmeze terapia, in paralel cu bolnavul, altfel risca sa retransmita boala, prin contact sexual.
Candida se poate transmite in timpul actului sexual. Chiar daca partenerul nu prezinta manifestari, tratamentul trebuie urmat intrucat exista riscul reinfectarii. Pe durata tratamentului trebuie evitate contactele sexuale (chiar si cele protejate).
Candidozele bucale si cutanate se trateaza tot cu lotiuni sau unguente locale, aplicate pe o anumita perioada de timp.
Tratamentul cu antimicotice trebuie sustinut si de o foarte buna igiena locala prin spalaturi zilnice (chiar de mai multe ori pe zi) cu sapunuri care sunt neutre sau bazice, spalaturi in care s-a dizolvat bicarbonat de sodiu (chiar din cel alimentar - 2 - 3 linguri dizolvate in apa), solutii antiseptice pentru spalaturi vaginale din comert.
Prevenirea candidozei
Candidoza este o boala care poate fi prevenita cu usurinta, prin adoptarea unui stil de viata sanatos si responsabil:
- tratament protector in cazul curelor cu antibiotice;
- evitarea folosirii tampoanelor interne;
- folosirea prezervativului (cand nu exista un partener sexual stabil);
- evitarea lenjeriei intime din materiale sintetice si a chilotilor tanga;
- adoptarea unei alimentatii sanatoase, fara grasimi si alimente nocive.
Ai facut vreodata candidoza? Cum ai capatat-o si cum ai reusit sa scapi de ea? Spune-ne sfaturile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!