Colonoscopia este o metoda de depistare a afectiunilro situate la nivelul intestinului gros.Nu este o procedura tocmai confortabila pentru cei care trec prin ea . Are cateva reguli esentiale de respectat inainte de a se trece la realizarea ei, dar rezultatele sunt extrem de importante, fiind capabila sa evidentieze chiar si urme ale cancerului colorectal.
Ce este colonoscopia?
Colonoscopia este o metoda de explorare medicala a intestinului gros prin intermediul unui colonoscop. Colonoscopul este un instrument flexibil care are montata in varf o camera video si este introdusa prin anus pentru a investiga rectul si colonul. Cu ajutorul colonoscopiei se descopera multiple afectiuni si anormalitati localizate la nivelul intestinului gros.
Ce se poate investiga cu ajutorul colonoscopiei?
Metoda colonoscopica este necesara pentru a se descoperi eventuale afectiuni de la nivelul anusului, rectului sau colonului ca:
-
polipi colonici;
-
zone ulcerate;
-
zone inflamate;
-
hemoragii;
-
tumori;
-
cancer colorectal.
Ea mai poate fi folosita si in alte scopuri decat determinarea si depistarea afectiunilor locale, precum:
-
extragerea unui corp strain;
-
explorarea cauzelor de diaree cronica;
-
monitorizarea tratamentelor pentru boli inflamatorii intestinale;
-
depistarea surselor unor hemoragii de la nivelul tubului digestiv.
Cum se face colonoscopia?
Examinarea intestinului gros
-
In timpul colonoscopiei, medicul te pune sa stai intinsa pe pat, pozitionata pe o parte (pe partea stanga);
-
Se administreaza un usor sedativ sau un calmant, pentru a ramane relaxata;
-
Medicul si asistentele iti monitorizeaza in permanenta semnele vitale;
-
Medicul va introduce in anus colonoscopul, ghidandu-l incet in rect si apoi in colon;
-
Acesta va introduce in intestin un gaz, dioxid de carbon, care ajuta la expandarea intestinului pentru ca medicul sa aiba o mai buna vizibilitate a lui;
-
Camera montata in varful colonoscopului transmite imagini pe monitorul unui calculator pentru ca specialistul sa vada si sa exploreze cu atentie zona;
-
Este posibil ca in timpul procedurii medicul sa iti ceara sa te misti periodic pentru a fixa mai bine colonoscopul.
Indepartarea polipilor si biopsia
In timpul colonoscopiei, medicii pot indeparta anumiti polipi colonici sau tumori si poate extrage tesuturi pentru a face o biopsie a lor. Tesuturile scoase sunt analizate in laborator pentru a se depista eventuale semne de cancer. Polipii sunt in general benigni si frecventi la adulti, insa trebuie atent monitorizati si chiar indepartati in unele cazuri, pentru ca tipul de cancer colorectal incepe de la un singur polip, abia apoi dezvoltand celule canceroase.
Medicul poate face o biopsie si a altor tesuturi din intestinul gros pe care le considera ca fiind anormale, pentru a fi testate in laborator.
Extragerea tesuturilor, precum si indepartarea polipilor sau tumorilor se face folosindu-se mici instrumente care sunt plasate in varful colonoscopului.
Ce conditii trebuie sa indeplinesti inainte de procedura?
Inainte de a face o colonoscopie, trebuie sa respecti anumite reguli si conditii speciale pentru ca aceasta sa fie eficienta si decurga fara probleme.
-
trebuie sa transmiti medicului daca urmezi vreun tratament la acel moment, daca esti alergica la anumite medicamente, daca exista posibilitatea sa fii insarcinata etc.; aceste intrebari sunt necesare pentru ca medicul sa afle daca exista ceva ce ar putea interfera cu procedura sau care ar face-o imposibila de realizat;
-
cu 2 zile inainte de procedura, trebuie sa elimini din meniu alimentele solide si sa te axezi numai pe lichide (sucuri, cafea, apa, ceaiuri, energizante etc.), dar fara bauturi de culoare rosie;
-
vei lua un laxativ in seara de dinaintea procedurii pe care il prescrie medicul;
-
trebuie sa fii pregatita sa mergi des la toaleta de aceea este bine ca inainte cu o zi sa stai pe acasa;
-
cu 8 ore inainte de interventie trebuie evitata hidratarea cu lichide;
-
trebuie sa fii insotita de o persoana pentru ca vei fi sedata inainte de interventie si s-ar putea ca ulterior sa fii putin ametita.
Ce medici pot face colonoscopia?
-
gastroenterolog;
-
medic de familie;
-
internist;
-
chirurg.
Ce complicatii pot aparea in timpul procedurii?
Nu exista complicatii severe si apar in cazuri foarte rare. Cele care pot aparea sunt:
-
punctionarea colonului (atrage hemoragia);
-
infectie;
-
aritmie;
-
ameteli;
-
sangerare rectala;
-
dureri abdominale severe;
-
febra.
Rezultatele colonoscopiei
Colonoscopia este o metoda care permite in cele mai multe cazuri diagnosticarea imediata, pentru ca medicul exploreaza cu atentie zona in timpul procedurii si pot observa cu usurinta anormalitatile.
Daca se realizeaza o biopsie a unui tesut extras, atunci acesta va fi dus la laborator, iar rezultatele vor fi primite in cateva zile de la initierea procedurii.