Cum afecteaza uterul retrovers sarcina?

/ / Modificat: 2019-03-22
Cum afecteaza uterul retrovers sarcina?

Cu o ecografie, un examen pelvian sau un examen retro-vaginal, ginecologul poate detecta un uter inversat sau retrovers, care tine de anatomia femeii din zona pelviana.

Astfel, pozitia uterului se inclina spre partea din spate a pelvisului, in loc sa fie in fata. Dar cum afecteaza acest lucru sarcina?

Potrivit Asociatiei spaniole de ginecologie, aproximativ 20% din populatia feminina are un uter inversat sau retrovers. In mod normal, uterul este de obicei inclinat inainte (spre burta) sau in pozitie verticala, odihnindu-se pe vezica. Dar in cazul uterului retrovers sau inversat, acesta este inclinat spre spate, catre coloana vertebrala si se sprijina pe rect.

Cauzele acestei particularitati nu sunt cunoscute, dar se pare ca nu este ceva ereditar. Daca este un uter primar inversat, se intampla atunci cand fatul se dezvolta si uterul in formare dobandeste aceasta pozitie inversa. Apoi, fatul se naste cu uterul in aceasta pozitie.

Dar retroversia uterina poate fi si secundara, daca uterul care are o pozitie normala, se roteste din cauza unei anomalii care apare in pelvis, cum ar fi fibromul sau aderenta (tesutul cicatricial in pelvis). Daca uterul devine retrovers prin sarcina, este normal ca acest organ sa revina la normal dupa 10 sau 12 saptamani de gestatie (ca urmare a greutatii fatului).

Anumite afectiuni ginecologice, cum ar fi boala inflamatorie pelvina si endometrioza, pot provoca retroversia uterului.

Uneori, retroversia uterului se poate intampla in peroada postpartum: daca ligamentele care sustin uterul sufera o distensie si uterul se retrage in timp. Slabirea ligamentelor pelvine asociate cu menopauza ar putea, de asemenea, provoca aceasta afectiune la femeile care inainte nu o aveau.

Simptomele uterului inversat sau retrovers

Multe dintre femeile care au aceasta problema nu au simptome. Unele pot resimti dureri in regiunea lombara sau pelvina inainte de menstruatie sau in aceasta perioada.

Ultele simt o senzatie continua de intindere, iar actul sexual dureros este frecvent (penetrarea apasa pe gatul uterului) sau interferente cu vezica urinara si / sau intestin, infectii urinare.

De asemenea, femeia se poate constipa chiar inaintea menstruatiei sau in timpul acesteia, deoarece in aceste perioade uterul poate deveni de doua ori mai mare, cantarind intre 120 si 300 de grame, ceea ce inseamna ca rectul trebuie sa sustina o greutate mult mai mare. Poate aparea incontinenta sau, dimpotriva, retentia urinei daca cervixul este sustinut de vezica si uretra, impiedicand iesirea.

In cazul unui uter inversat si daca este asociat cu alte probleme, femeia poate simti disconforturi vagi si generale, cum ar fi dureri de cap, tuse nervoasa, constipatie, iritabilitate sau stomac deranjat. Dar un examen ginecologic de rutina descopera uterul retrovers.

Poti ramane insarcinata cu un uter inversat?

Da, se poate sa ramai gravida, deoarece fertilitatea nu este afectata de uterul retrovers. Capacitatea spermei de a ajunge la ou nu este afectata de uterul pozitionat invers. Odata ce se produce conceperea si creste fatul, este posibil ca uterul sa revina la pozitia normala.

Dar exista si alti factori asociati cu retroversia care ar putea cauza probleme la momentul conceperii, cum ar fi endometrioza (afectiune necanceroasa, adesea dureroasa, in care tesutul endometrial functional este implantat in afara cavitatii uterine).

Alte afectiuni asociate, cum ar fi unele tumori pelvine inflamatorii pot provoca, de asemenea, probleme de concepere si necesita ingrijiri medicale. Dar, de obicei, aceasta patologie nu prezinta dificultati daca vrei sa ai un copil si majoritatea femeilor au o sarcina si o nastere normala.

Daca uterul invers nu se corecteaza prin sarcina, in timpul primului trimestru, ginecologul poate decide sa faca o interventie, prin vagin, pentru a aduce uterul in pozitia normala.

Tratament pentru uter retrovers

In general, uterul retorvers nu necesita tratament. Dar, specialistul poate face o monitorizare speciala a fiecarui caz si sa decida care sunt pasii de urmat. De exemplu, bolile de baza cum ar fi endometrioza sau aderentele vor necesita interventie.

Daca este nevoie sa intervina, se poate efectua o operatie chirurgicala pentru a corecta pozitia uterului, care nu se va mai schimba nici in sarcina.

Potrivit specialistilor americani, exista exercitii care ajuta la schimbarea temporara a pozitiei uterului, dar este nevoie sa consulti ginecologul, deoarece nu toti medicii sunt de acord cu aceasta metoda, pe termen lung.

Uterul retrovers nu este o boala, ci torsiunea unui organ, o conditie anatomica particulara a femeilor, dar care nu provoaca infertilitate. Daca exista probleme de concepere, aceastea sunt din cauza altor probleme. De asemenea, nu provoaca avorturi.

Taguri Uter Uter retrovers

Articole recomandate

Citeste si despre