Efectele avorturilor asupra fertilitatii

/ / Modificat: 2011-08-19
Efectele avorturilor asupra fertilitatii

efecte_avort_fertilitateAvorturile pot afecta fertilitatea femeilor doar in anumite conditii. Specialistii sustin ca aceste interventii nu ar trebui sa influenteze in vreun fel capacitatea femeilor de a concepe copii, dar exista si situatii in care, in urma avorturilor repetate sau a complicatiilor aparute dupa acestea, femeile nu mai pot concepe copii.

Ce efecte are avortul asupra viitoarelor sarcini?

Avortul este o procedura prin care sunt indepartate din uter tesuturile embrionare sau fatul. Acesta poate aparea spontan, poate fi facut la cerere sau terapeutic (situatii medicale care impun intreruperea sarcinii).

Avortul se poate face prin medicatie speciala sau prin interventie chirurgicala. Cea mai cunoscuta metoda este cea de dilatatie si chiuretaj. In mod normal, acesta nu reprezinta o cauza a infertilitatii la femei. Insa uneori, avortul chirurgical poate afecta cervixul sau uterul si poate afecta fertilitatea.

In plus, specialistii sustin ca in cazul in care ai un istoric de avorturi la activ exista un risc usor mai mare de avort spontan sau pierdere a sarcinilor viitoare decat la cele care nu au facut niciun avort.

Alte complicatii care mai pot aparea in sarcinile post-avort si care pot pune in pericol viata fatului sunt:

art_avort_greutate_mica_nastere_prematuraCe complicatii ale avortului pot pune in pericol fertilitatea?

Complicatiile post-avort sunt destul de rare. Ele apar la un numar foarte mic de femei si le pot pune in pericol fertilitatea daca nu sunt depistate si tratate la timp. Doua dintre cele mai grave complicatii sunt infectiile severe sau leziunile uterine.

Boala inflamatorie pelvina este una dintre cele mai periculoase infectii care poate aparea dupa avort. Aceasta este greu de depistat de multe ori si se poate extinde si la organele reproducatoare alaturate. Poate conduce la imposibilitatea de a concepe copii, iar daca se obtine sarcina ea se poate transforma intr-una ectopica. Administrarea de antibiotice inainte de efectuarea avortului scade riscul aparitiei acestei infectii.

Lezarea uterului in timpul avortului chirurgical poate lasa cicatrici severe care pot impiedica uterul sa mai sustina o sarcina. Totusi, cazurile in care se intampla acest lucru, si nu sunt depistate la timp, sunt extrem de rare. Aceste cicatrici pot fi corectate prin interventie chirurgicala.

De exemplu, deteriorarea cervixului il poate slabi. Iar daca acesta nu poate sta inchis in timpul unei viitoare sarcini exista riscul de cervix incompetent si odata cu acesta si de avort spontan. Daca se intervine la timp, cervixul incompetent poate fi corectat printr-o procedura numita cerclaj.

Dupa un avort chirurgical trebuie sa urmaresti cateva semnale de alarma care indica aparitia complicatiilor si sa revii de urgenta la medic. Printre acestea se numara:

  • sangerari vaginale abundente (o anumita cantitate este normala post-avort, dar medicul iti va spune cand sangerarea trebuie sa te ingrijoreze);
  • dureri sau crampe severe in abdomenul inferior si zona pelvina;
  • febra.

Taguri Chiuretaj Avort Chiuretaj Fertilitate femei Infertilitate femei Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre