Se spune ca nu exista o varsta ideala pentru a deveni mama, insa cu siguranta trebuie sa iei aceasta decizie undeva intre 20 si putin peste 40 ani, cand ceasul tau biologic te anunta ca s-a oprit si ca ai epuizat toate sansele de a deveni parinte. Chiar si cand varsta biologica iti permite, este important sa stii ca la 20 de ani ai sanse mai crescute de a deveni mama decat la 40 de ani, cand fertilitatea scade si obtinerea sarcinii se poate dovedi dificila si plina de riscuri.
Afla principalele schimbari de fertilitate de la fiecare varsta in parte si la ce riscuri esti expusa daca amani prea mult decizia de a deveni mama!
Fertilitatea femeii intre 20 si 30 de ani
Cea mai fertila perioada din viata ta are loc intre 20 si 24 de ani. Este intervalul in care organismul tau este energic, puternic, iar ovulatia si ciclul menstrual sunt regulate. Cu toate acestea, sansele de a ramane insarcinata nu sunt chiar atat de mari pe cat ai putea crede.
Potrivit expertilor, o femeie sanatoasa cu varsta intre 20 si 24 de ani are doar 20% sanse de a ramane gravida in urma unui contact sexual neprotejat, iar acestea scad simtitor pe masura ce inainteaza in varsta. In acest interval de varsta, riscul de avort spontan sau de pierdere a sarcinii este mic, incadrandu-se undeva intre 9.5% si 10%, iar sansele de a naste un copil cu sindrom Down sunt doar de 1 la 1250.
Daca din punct de vedere fizic, intre 20 si 30 de ani este perioada optima pentru a ramane insarcinata si a duce sarcina la termen fara riscuri si complicatii majore, nu acelasi lucru se poate spune si din punct de vedere emotional. La aceasta varsta, femeile moderne sunt mai preocupate de dezvoltarea in plan personal si profesional decat de ideea de a deveni mamici. Isi doresc sa se casatoreasca, sa cumpere o casa si sa faca economii inainte de a avea copilul, ceea ce le amana adesea decizia pana dupa implinirea varstei de 30 de ani.
Fertilitatea femeii intre 31 si 40 de ani
Incepand cu implinirea varstei de 30 de ani, fertilitatea ta incepe sa scada gradual, iar sansele de a concepe copilul se reduc, dar nu la fel de mult ca dupa 40 de ani. Exista posibilitatea sa fii nevoita sa apelezi la tratamente de fertilitate pentru a ramane gravida, intrucat ovulele nu mai sunt la fel de "in forma" ca la 20 de ani. Ovulatia in sine tinde sa se deregleze, iar fertilizarea ovulului sa se produca mai greu.
Rata avortului spontan creste usor fata de anii anteriori, aungand la 11.7%. Si riscul de sindrom Down este mai mare, de 1 la 952, de aceea, este posibil ca medicul sa iti recomande realizarea testelor suplimentare (optionale) in sarcina, pentru identificarea timpurie a acestei malformatii congenitale, dar si a altor defecte din nastere.
Gravidele de peste 30 de ani prezinta un risc de doua ori mai mare de a naste prin cezariana, atat din cauza posibilelor complicatii, cat si a faptului ca travaliul tinde sa se prelungeasca prea mult si sa supuna fatul unui stres puternic. In mod paradoxal, desi fizic esti mai putin apta sa devii mama, din punct de vedere psihic, traversezi perioada maturitatii emotionale si esti mai pregatita ca oricand sa devii parinte.
Pana la aceasta varsta, este foarte probabil sa te fi stabilit deja la casa ta, sa te fi casatorit si sa ai o cariera solida, iar singurul lucru care iti lipseste este copilul. Este perioada de varsta in care cele mai multe femei aleg sa devina mame, intrucat au resursele si energia necesare pentru aceasta schimbare in viata lor.
Fertilitatea femeii intre 41 si 50 de ani
Dupa varsta de 40 de ani, lucrurile in privinta fertilitatii tind sa se complice foarte mult. Nu doar sansele de a ramane insarcinata scad simtitor, sub 5%, dar si riscurile pentru sanatatea ta si a fatului sunt foarte mari. Nici macar tratamentele de fertilitate nu mai sunt la fel de eficace in obtinerea sarcinii, intrucat sistemul reproducator este imbatranit, iar ovulele sunt din ce in ce mai greu de fertilizat, chiar si in conditii de laborator.
Desi statisticile evidentiaza faptul ca sub 1% dintre femeile care au intre 40 si 44 de ani reusesc sa duca o sarcina la bun sfarsit si sa nasca un copil sanatos, sansele sunt influentate de mai multi factori: stare de sanatate, stil de viata, sarcini sau avorturi anterioare etc. Chiar daca reusesti sa ramai insarcinata dupa aceasta varsta, natural sau prin tehnici de reproducere umana asistata, problemele nu se opresc aici.
Statisticile arata ca o treime dintre sarcinile de la 40-44 de ani sfarsesc prin avort spontan, iar de la 45 de ani in sus, procentajul pierderii sarcinii ajunge la jumatate. Organismul imbatranit devine o gazda imperfecta pentru dezvoltarea unui fat sanatos: endometrul (peretii uterului) nu mai este la fel de rezistent ca la 20 de ani, placenta poate suferi complicatii si nu mai poate sustine corespunzator fatul, iar aportul de sange tinde sa fie insuficient in raport cu nevoile copilului, ceea ce creste semnificativ sansele de pierdere a sarcinii.
In plus, exista un risc foarte mare de malformatii congenitale la fat. La 45 de ani, 1 din 21 de copii se nasc cu defecte din nastere. Nici riscul de nastere a unui bebelus mort nu este de neglijat, medicii avertizand ca este dublu fata de varsta de 20 de ani. Intre 40 si 50 de ani, te afli la o maturitate emotionala completa, care te poate ajuta sa fii o mama foarte buna.
Poti creste cu succes un copil, intrucat pana la aceasta varsta, ai deja resursele financiare si experienta necesare, dar este posibil sa nu mai ai energie suficienta pentru a face fata vietii de parinte. Nivelul de energie din corp scade inca din sarcina. Gravidele de peste 40 de ani resimt mult mai acut simptomele acestei perioade si schimbarile hormonale si este posibil ca oboseala sa se accentueze si mai mult dupa nasterea copiilor.
Care crezi ca este varsta ideala pentru a deveni mama? Tu la ce varsta ai facut copilul? Sunt de laudat sau de criticat femeile care amana momentul pana dupa implinirea varstei de 35, 40 de ani? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!