Mama Rh pozitiv, tatal Rh negativ

/ / Modificat: 2013-04-25
Mama Rh pozitiv, tatal Rh negativ
Intrebare:

- Imi doresc un copil si am facut analizele specifice preconceptiei acestuia. Ceea ce ma nelinisteste este faptul ca eu am Rh pozitiv iar sotul meu are Rh negativ. Exista vreo problema?

Raspuns:

Datele furnizate de dumneavoastra sunt foarte sumare, nu precizati nici macar daca ati mai fost insarcinata pana acum, si daca da, daca s-a realizat imunizarea dupa nastere eventual avort.

Ca regula, mama Rh negativ cu un sot Rh pozitiv poate avea o sarcina cu fat Rh pozitiv sau negativ (nu aveti cum sa influentati acest fapt - e o intamplare; si nici nu aveti cum sa determinati inainte de concepere sansele unui viitor copil de a prezenta sau nu factorul Rh).

Aceasta situatie se denumeste ca o incompatibilitate de Rh. Daca in cazul eventualelor sarcini anterioare fatul a fost Rh pozitiv, este posibil ca in timpul avortului sa se fi produs o mica transfuzie de sange de la fat catre mama si organismul dumneavoastra sa fi produs anticorpi anti factor Rh in situatia in care aceste imunoglobuline nu sunt administrate din exterior.

Eventualii anticorpi produsi de organism in lipsa administrarii imunoglobulinelor, la o urmatoare sarcina, daca fatul este tot Rh pozitiv, pot trece in circulatia fetala si pot determina o reactie de izoimunizare fetala (ceea ce va putea determina in cazul fatului anemie grava).

De aceea, la o mama cu Rh negativ si sot Rh pozitiv, dupa prima sarcina sau avort se administreaza imunoglobuline anti factor Rh, pentru ca organismul odata ce beneficiaza de acesti anticorpi din exterior nu mai produce singur imunoglobuline.

Daca totusi izoimunizarea s-a produs, urmatoarea sarcina va prezenta un factor de risc suplimentar datorat incompatibilitatii de Rh cu posibila izoimunizare, deci trebuie atent monitorizata.

Situatia cea mai de dorit este ca dumneavoastra sa fiti la prima sarcina si fatul sa aiba Rh negativ, situatie in care nu mai are loc agresiunea asupra hematiilor din sangele fetal datorata factorului Rh.

Daca totusi fatul va avea Rh pozitiv, se indica dozarea in dinamica (repetata) a titrului de anticorpi antiRh. Daca sarcina este viabila, prima dozare se face la aproximativ 16 saptamani de gestatie.

Daca anticorpii antiRH sunt absenti, urmatoarele dozari se fac in saptamanile 28 si 36. Daca insa anticorpii sunt prezenti, fapt evidentiat la oricare dintre dozari, ne intereseaza titrul (dilutiile in care se observa acesti anticorpi):

  • titrul 1/8 nu este nociv si se asteapta dozarea urmatoare;
  • titrul intre 1/8 si 1/64 necesita cel putin monitorizare fetala prin ecografii repetate daca nu si amniocenteza (sapt 26) sau cordonocenteza; in cel mai rau caz indicandu-se intreruperea sarcinii (daca se certifica o afectare fetala pronuntata;
  • titrul de 1/64 sau mai mare semnifica de cele mai multe ori o afectare fetala grava si impune intreruperea evolutiei sarcinii in majoritatea situatiilor.

Taguri Sarcina Gravida

Articole recomandate

Citeste si despre