Nivel crescut al FSH, implicatii asupra fertilitatii

/ / Modificat: 2014-11-07
Nivel crescut al FSH, implicatii asupra fertilitatii

Testarea nivelului hormonului foliculostimulant (FSH) este una dintre analizele prenatale comune in preconceptie si are rol in depistarea infertilitatii, atat la femei, cat si la barbati. In cazul femeilor, un nivel crescut de FSH in organism indica faptul ca ovarele sunt afectate, nu mai produc ovule viabile, iar fertilitatea este in pericol. Descopera si alte implicatii ale unui nivel ridicat al FSH asupra sanatatii si sanselor de a concepe copii!

Hormonul de stimulare foliculara are un rol esential in sanatatea reproductiva a oricarei femei. Asa cum ii sugereaza si numele, este un hormon care stimuleaza activitatea ovarelor pentru producerea si maturizarea ovulului pe care acestea il elibereaza in fiecare luna si care poate fi fertilizat in cazul in care se doreste sarcina.

Nivelul ridicat al FSH afecteaza fertilitatea

Masurarea nivelului FSH este o analiza comuna in preconceptie. Pe baza rezultatelor testului, medicii stabilesc daca o femeie are ovule viabile pentru fertilizare si obtinerea sarcinii. Nvelul acestui hormon creste in momentul in care ceva nu este in ordine cu ovulele eliberate lunar de ovare.

In momentul in care rezultatul arata ca nivelul hormonului a depasit valorile normale, inseamna ca ovulul nu este un candidat viabil pentru fertilizare si ca nu se va putea obtine o sarcina. Nivelul crescut al hormonului foliculostimulant in corp indica faptul ca ovarele functioneaza anormal si ca produc ovule care nu sunt de calitate si nu pot fi fertilitate de spermatozoizi.

Acest lucru nu inseamna ca toate femeile care au FSH mare nu pot avea copii.

Exista cazuri in care s-a obtinut sarcina si cu rezultate anormale ale acestui test. Chiar si asa, specialistii sustin ca planeaza un risc crescut de pierdere a sarcinii in cazul femeilor care reusesc sa ramana gravide cu un nivel anormal de mare al acestui hormon.

Totusi, medicii avertizeaza ca un nivel extrem de ridicat al hormonului FSH indica o infertilitate extrem de greu de tratat si depasit.

De cele mai multe ori, medicii recomanda realizarea testului FSH impreuna cu cel pentru identificarea nivelul LH (hormonului luteinizat). Impreuna, cele doua teste ajuta medicii sa depisteze si diagnosticheze mai usor problemele de sanatate care stau la baza infertilitatii.

Un nivel crescut al hormonului de stimulare foliculara, impreuna cu rezultate anormale ale testului LH, pot indica o insuficienta ovariana, primara sau secundara. Atunci cand nivelul ambilor hormoni este crescut, atat LH, cat si FSH, este vorba de insuficienta ovariana primara, care poate fi cauzata de:

  • dezvoltarea insuficienta a ovarelor;
  • boli tiroidiene;
  • tumori ovariene;
  • anormalitati cromozomiale.

Nivelul FSH creste si in momentul in care se instaureaza menopauza.

Ai avut vreodata probleme cu nivelul FSH in organism? Cunosti cazuri in care acesta a fost un factor hotarator pentru obtinerea sarcinii? Impartaseste-ne experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Fertilitate femei

Articole recomandate

Citeste si despre