- Am 31 ani sunt sanatoasa, fara operatii, complicatii in general. In data de 31 iulie 2007, am suferit un avort spontan (16 saptamani) dupa 2 zile de contractii, acest lucru dupa ce la 8 saptamani mi s-a deschis colul extern. Mentionez ca lungimea colului este de 30mm; mi-am facut analizele la 2 luni dupa avort (toxoplasma a iesit pozitiva pe anticorpi, la fel si cmv si rubela (pe care nu am facut-o in copilarie, iar daca am facut-o in timpul sarcinii, nu am stiut). Mi s-a indicat sa astept 6 luni pana la o urmatoare incercare (dupa ce mi-a dat sa fac tratament cu izoniazida-medicament pentru TBC), dar alt doctor mi-a sugerat 12 luni de la pierderea sarcinii. Care este perioada corecta dupa o astfel de pierdere? De ani de zile am un herpes genital extern care ma sacaie cand vrea el, o luna da, una nu si care imi aparuse si in timpul sarcinii (oare sa fie si asta o cauza?)
Raspuns:Orice afectiune in general si mai ales afectiunile genitale asociate sarcinii pot influenta evolutia acesteia. Nu precizati ce tip de anticorpi au iesit pozitivi in urma analizelor deoarece interpretarea este diferita functie de acest fapt.
Din moment ce vi s-a recomandat o pauza pana la o viitoare sarcina, banui ca este vorba despre IgM. Ce este important de stiut despre aceasta infectie este ca, fiind virala, ca toate infectiile virale nu prea beneficiaza de medicatie eficienta, pentru ca antiviralele cunoscute deocamdata nu reusesc sa atace corpul viral, cel putin nu la fel.
Virusul citomegalic este un virus care face parte din grupa virusurilor herpetice (de aici si recrudescenta herpesului genital), si se transmite prin contact inter-personal, sange sau produse de sange (transfuzii). Majoritatea infectiilor sunt asimptomatice (inaparente clinic) iar formele grave se intalnesc la persoanele cu imunitatea compromisa.
Acest tip de infectie poate determina intr-adevar aparitia unui avort. Un antiviral potenteaza raspunsul dat de organism, insa acesta nu reuseste decat in mica masura sa atace in mod direct virusul. Persoanele cu imunitate normala au capacitatea de a inlatura din organism acest virus.
Tratamentele antivirale sunt de obicei foarte puternice si nu se recomanda folosirea acestora fara indicatia medicului, chiar daca ati mai folosit anterior produse similare. Intr-adevar, in mod normal, este indicata o distanta intre infectia cu Cito Megal Virus si urmatoarea sarcina de cel putin 6 luni.
15% dintre gravidele care fac primoinfectie CMV in primul trimestru de sarcina avorteaza spontan, iar daca sarcina continua sa evolueze, infectia ramane cantonata primordial la nivel placentar (s-a observat o frecventa mai mare a aparitiei infectiei la nivelul fatului in cazul primoinfectiei fata de infectiile secundare). De regula isoniazida se recomanda in infectiile tuberculoase, dar in majoritatea cazurilor se asociaza cu alte antituberculoase.
In concluzie, va recomand sa respectati pauza de 6 luni intre remiterea infectiei (remitere ce va trebui sa fie confirmata de scaderea titrului de anticorpi) si o viitoare sarcina a carei dezvoltare trebuie atent monitorizata. De altfel evitarea de a avea contact ulterior cu acest virus reprezinta un factor profilactic.
Dr. Ciprian Pop-Began
- Obstetrica ginecologie -Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu
Detalii specialist