Progesteronul este un hormon feminin produs la nivelul ovarelor in timpul ovulatiei si are un rol esential in instalarea sarcinii, dar si in ducerea ei la termen. Toate acestea depind de anumite valori ale acestuia in organismul femeii. Monitorizarea constanta si echilibrarea nivelului de progesteron poate face diferenta intre fertilitate si imposibilitatea de a concepe un bebelus.
Nivelurile acestui hormon sunt mereu variate, in functie de starile si etapele prin care trece o femeie. Uneori, atunci cand incerci sa ramai insarcinata si esuezi, este posibil sa nu fi nimerit intervalul de timp in care nivelul de progesteron ar fi fost optim pentru instalarea unei sarcini. De aceea, se fac mai multe serii de teste ale aceluiasi hormon inainte de sarcina.
Totusi, analizele nu se opresc aici! In timpul sarcinii, pentru ducerea ei la termen fara probleme, nivelul de progesteron trebuie sa se regaseasca intre anumite valori.
Ce face de fapt progesteronul?
Inainte de sarcina: Atunci cand isi face aparitia, in timpul ovulatiei, el formeaza endomentrul (mucoasa uterului) si apoi "sta la panda" pentru a implanta ovulul fertilizat si a instala astfel sarcina. Daca nu exista procesul de fecundare in timpul unei ovulatii, nivelul de progesteron scade si se instaleaza menstruatia.
In timpul sarcinii: daca are loc fertilizarea unui ovul si implantarea lui in uter, atunci corpul luteal incepe sa produca progesteron. Dupa primul trimestru de sarcina si pana la sfarsit, rolul producerii de progesteron este preluat de placenta. Nivelul de progesteron in sarcina poate depasi chiar si de 10 ori valoarea normala.
Ce poti afla facand testul de progesteron?
• daca progesteronul este cauza imposibilitatii tale de a concepe;
• gradul de risc al pierderii premature a sarcinii (avort spontan) sau cand te afli in pericolul unei sarcini molare (anormalitate la nivelul placentei);
• daca in urma unui tratament anterior, procesul de ovulatie isi face aparitia si este constant;
• stadiul de dezvoltare a placentei si a fatului (odata ce incepe sa se dezvolte) pentru observarea diverselor anormalitati (mai ales daca este o sarcina cu probleme), dar si pentru monitorizarea ovarelor;
• rezultatele unui tratament pentru fertilitate;
• diagnosticul anumitor boli si tipuri de cancer.
Cum se face si ce trebuie sa indice testul de progesteron?
Procedeul prin care se afla nivelul de progesteron este unul simplu, constand in recoltarea de sange. Aceasta se executa asemenea unui test de sange normal.
Analiza nu prezinta riscuri majore, decat foarte mici, local (inrosirea sau invinetirea zonei in care are loc intepatura). Exista cazuri in care persoana poate lesina cand are loc recoltarea, dar acestea sunt foarte rare. Daca femeia care urmeaza sa faca testul are probleme cu coagularea sangelui, acestea trebuie raportate medicului sau asistentei, inainte de realizarea testului.
Rezultatele indica anumiti parametri intre care se afla la acel moment nivelul tau de progesteron din sange. Aceste valori sunt diferite cand o femeie nu este insarcinata, dar si pentru fiecare trimestru din perioada de gestatie. Medicul iti va citi rezultatele si te va informa cu acuratete despre ceea ce trebuie sa faci in continuare.
Valorile pot fi mai mari sau mici, fiecare dintre aceste dereglari avand cauze posibile particulare.
• Daca se constata ca nivelul este mai mare decat cel normal, acest lucru ar putea fi posibil din diverse cauze: o sarcina, exces de hormoni produsi de glandele suprarenale, cancer ovarian etc.
• Daca nivelul este sub media normala, rezultatul poate fi cauzat de: probleme ale ovulatiei (care duc la aparitia infertilitatii) sau un posibil avort spontan.
Conditii care trebuie indeplinite inainte de efectuarea testului
Pentru a fi sigura ca rezultatele testului vor fi optime, trebuie sa ai in vedere urmatoarele lucruri, pe care trebuie sa i le comunici medicului inainte de a face analiza:
• daca urmezi tratamente pe baza de hormoni (chiar si anticonceptionale);
• daca ai facut sport inainte;
• daca ai urmat tratamente pe baza de antibiotice;
• in ce etapa a ciclului menstrual de afli;
• daca ai facut teste pe baza de substante radioactive cu o saptamana inainte.