Prolactina marita si fertilitatea

/ / Modificat: 2016-07-27
Prolactina marita si fertilitatea

Nivelul de prolactina din sange este un indicator esential al capacitatii femeii, dar si a barbatului de a concepe un copil. Descopera cum afecteaza prolactina fertilitatea, care sunt factorii de risc, dar si tratamente hormonale si optiuni naturiste oferite de mamici din comunitatea Copilul.ro.

Prolactina este un hormon cu un rol esential pentru perioada in care vei deveni mama, aceasta fiind direct legata de capacitatea de a a alapta sau nu.

Ce este prolactina?

Prolactina este un hormon produs de hipofiza (glanda endocrina situata la nivelul creierului), avand rolul de a favoriza lactatia in cazul mamicilor. Ea are doua roluri biologice importante pentru femei:

  • declansarea secretiei lactate;

  • mentinerea productiei de lapte.

Femeile insarcinate au de obicei un nivel mare de prolactina, care ajuta sanul sa alibereze lapte matern. In timpul sarcinii, prolactina creste de la 10 pana la 20 de ori.

Cum afecteaza prolactina fertilitatea?

Ceea ce trebuie sa stii este ca prolactina se regaseste intr-un nivel foarte mic in sange si atunci cand nu esti insarcinata. Asa stand lucrurile, s-a ridicat intrebarea daca exista sau nu vreo relatie de cauzalitate intre prolactina si infertilitate.

Unele femei sufera o afectiune denumita hiperprolactinemie, care se refera la nivelurile neobisnuite de prolactina regasite in organismul femeilor care nu sunt insarcinate. Aceasta poate avea repercusiuni asupra fertilitatii femeii, provocand productia necontrolata de progesteron in timpul fazelor luteale de dupa ovulatie. Progesteronul este hormonul central care ajuta la conceptie si care asigura o sarcina sanatoasa.

Nivelurile neobisnuite de prolactina pot fi determinate si de o menstruatie neregulata si o ovulatie asemenea, ceea ce poate ingreuna conceptia. De altfel, hiperprolactinemia este considerata ca fiind principala cauza a infertilitatii.

Prolactina are rolul de a bloca doi hormoni necesari pentru ovulatie: hormonul foliculostimulant si gonadoliberina. Atunci cand ai un nivel foarte mare de prolactina in sange, nu vei mai avea ovulatie, ceea ce inseamna ca nu poti nici ramane insarcinata!

Cand se recomanda analiza nivelului de prolactina din sange?

Testul pentru depistarea nivelului de prolactina din sange poate fi cerut de catre medic in cazul in care o persoana prezinta simptome de prolactinoma (o tumoare aflata in interiorul glandei pituitare, formata din cauza excesului de prolactina din sange): dureri de cap inexplicabile, tulburari de vedere sau galactoree (secretia de lapte matern in afara momentelor de alaptare a bebelusului).

Analiza mai poate fi recomandata in cazul femeilor atunci cand sunt suspecte de infertilitate sau au menstruatia neregulata. De asemenea, in cazul in care sufera de amenoree (lipsa menstrei) se cere monitorizarea nivelului de prolactina.

Analiza se face si la barbat in cazul in care se constata ca acesta are un libido scazut, este suspect de infertilitate sau sufera de galactoree (se manifesta si la barbati si se asociaza cu disfunctia erectila si scaderea libidoului) si trebuie testat nivelul de testosteron.

Atunci cand un medic suspecteaza o persoana de hipoituitarism (un deficit al hormonilor hipofizari), ii poate recomanda realizarea testului de prolactina, alaturi de analiza nivelului unor alti hormoni, precum cei de crestere.

Ce conditii trebuie indeplinite inainte de a face testul?

Atunci cand o persoana stie ca urmeaza sa faca acest test, va trebui sa nu manance si sa nu bea nimic cu cateva ore inainte. Medicul ii va indica exact numarul acestora!

Testul se face de obicei dimineata, la maxim 3 ore dupa trezire, de obicei in intervalul 8:00 - 10:00.

Nu face miscare si nici nu te supune unui stres emotional puternic inainte de realizarea analizei, pentru ca acestea pot creste nivelul de prolactina din sange, iar rezultatele ar putea fi neconcludente. Medicul ti-ar putea cere sa stai 30 de minute sa te relaxezi inainte de a ti se recolta sangele.

Stimularea sfarcurilor poate creste nivelul de prolactina, de aceea este indicat sa eviti acest lucru cu 24 de ore inainte de analiza.

Ce faci daca ai prolactina marita si ramai insarcinata?

Atunci cand o femeie are un nivel mare de prolactina, nu poate ramane insarcinata. Totusi, mai exista si exceptii in care se instaleaza sarcina in ciuda valorii mari a prolactinei.

Exista riscuri la care te supui?

Da, mai ales ca acest nivel apare si din cauza tumorii aflate in glanga pituitara (prolactinoma). Daca adenomul respectiv este mare, se poate ca sarcina sa influenteze dezvoltarea lui si sa poata fi periculos pentru viata ta. Se impune o supraveghere constanta a starii de sanatate si mai ales a tumorii.

Sarcina in timpul hiperprolactinemiei a mai fost relationata si cu posibilitatea pierderii ei, dar nu in mod direct. Poate contribui la insuficienta de faza luteala (secretia inadecvata de progesteron). Faza luteala este perioada scursa de la ovulatie pana la urmatoarea menstruatie, adica pana la inceputul ciclului menstrual urmator. Daca ramai insarcinata atunci cand suferi de acest tip de insuficienta, exista riscul de a pierde sarcina.

Trebuie sa te consulti cu medicul tau in privinta celei mai bune abordari, atunci cand stii ca ai ramas insarcinata in conditiile unui nivel de prolactina marit, desi cazurile sunt extrem de rare.

Tratamente hormonale

Hiperprolactinemia este o afectiune care se poate trata. Astfel ca, daca nu poti concepe din cauza dereglarii nivelului de prolactina, iti poti indeplini visul de a fi mamica cu un tratament medicamentos adecvat.

Prolactinoma este o tumoare mica a glandei pituitare care elimina mai multa prolactina in sange decat in mod normal, ceea ce poate conduce la hiperprolactinemie. Aceasta poate fi tratate cu medicamente pe baza de bomocriptina sau cabergolina, care ajuta la revenirea la normal a productiei de prolactina.

Administrarea de agonisti ai dopaminei reprezinta o alta metoda de echilibrare a nivelului de prolactina.

Pentru femeile care sufera de intoleranta la agonisti ai dopaminei, combinatia de estrogen cu progesteron, hormoni sexuali feminini, reprezinta un tratament bun pentru a corecta nivelul de prolactina.

Ovarele micropolichistice si prolactina

Daca suferi de ovare micropolichistice, sansele de a concepe un copil sunt extrem de reduse, pentru ca acestea sunt relationate direct cu un risc crescut de a avea niveluri depasite de prolactina. De aceea, trebuie mai intai sa consulti un medic si sa iti testezi nivelul de prolactina pentru a determina sansele de a ramane insarcinata.

Cum trateaza mamicile in mod naturist hiperprolactinemia?

Extract de Vitex Agnus Castus - o planta extrem de eficienta pentru echilibrarea sistemului hormonal feminin. Aceasta ajuta la scaderea, in mod natural, a nivelului de prolactina din sange si si-a demonstrat calitatile si in tratarea infertilitatii si a ciclului menstrual neregulat.

Complexul de vitamine B si vitamina E - un consum constant al acestor doua vitamine poate fi de folos in caz de hiperprolatinemie.

Alte plante folosite de mamici in tratarea acestei afectiuni sunt: licoricea, ghimbirul, cayenne-ul sau goldensealul. Toate se regasesc sub diverse formule la plafar si se administreaza conform indicatiilor de pe prospect.

Mamicile din comunitatea Copilul.ro indica si Mastodynonul (un extract din mai multe plante) ca metoda eficienta si naturala de scadere a prolactinei, desi ele specifica faptul ca actiunea lui este relativ lenta.

Taguri Analize hormonale infertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre