Sanatate. Analize si investigatii necesare inainte de a ramane insarcinata

/ / Modificat: 2017-05-22
Sanatate. Analize si investigatii necesare inainte de a ramane insarcinata

Peste 90% dintre romance nu obisnuiesc sa isi faca analizele inainte de a ramane insarcinate, spun medicii Spitalului Elias din Bucuresti. Insa efectuarea analizelor inainte de conceperea unui copil este esentiala pentru ca foarte multe sarcini nu supravietuiesc mai mult de 2-3 luni: se opresc din evolutie, sau produce avortul spontan.

Mai mult decat atat prima si a opta saptamana sunt cruciale pentru dezvoltarea ulterioara a embrionului, fatul putand fi foarte usor afectat din cauza unui stil de viata total necorespunzator sau prin administrarea medicamentelor nepotrivite.

"Un regim de viata sanatos este cheia succesului pentru o sarcina fara probleme. De asemenea, daca viitoarea mamica are grija de ea si de tot ceea ce o inconjoara, sarcina va decurge fara probleme si va ajuta fetusul sa se dezvolte bine. Este insa  foarte important ca viitoarele mamici sa stie ca o vizita la medicul ginecolog reprezinta un pas la fel de important pentru sanatatea ei si a viitorului bebelus precum conceptia in sine.  Astfel, femeile trebuie sa isi faca un set de analize cu doua- trei luni inainte de conceptie," spune domnul doctor Silviu Istoc, medic specialist obsetetrica-ginecologie.

In urma unui consult preconceptional se stabileste un set de analize care poate fi diferit de la o pacienta la alta, in functie de factorii genetici sau istoricul familial. Printre cele mai importante analize care trebuie efectuate inainte de a ramane insarcinata se numara:

Hemoleucograma

"Este o analiza care presupune masurarea numarului de globule rosii din sange, a numarului de globule albe din sange, a cantitatii totale de hemoglobina din sange sau a numarului de trombocite. Rezultatele pot reflecta probleme privind volumul sangelui sau eventuale pierderi de sange, anemii. De asemenea, hemoleucograma poate indica disfunctionalitati in producerea ciclului de viata si rata distrugerii celulelor de sange, precum si infectii acute sau cronice ori alergii”, adauga Dr.Silviu Istoc.

Grupa sanguin si Rh

Aceasta analiza este importanta pentru depistarea incompatibilitatilor de tip ABO si Rh si trebuie realizata la ambii parteneri. In caz de incompatibilitate de tip Rh, pot aparea complicatii care ar putea conduce la pierderea sarcinii. In cazul in care mama are grupa 0 si/sau  RH -, automat sotul va determina grupa de sange si Rh-ul.

Teste pentru depistarea toxoplasmozei

Testele pentru depistarea toxoplasmozei, un parazit periculos contactat din fecalele de pisica, sunt extrem de importante pentru viitoarea gravida. Prezenta parazitului da anomalii cerebrale, oculare si hepatice fatului, dar poate duce si la pierderea sarcinii. 

Testare HIV

"Un numar tot mai mare de femei infectate HIV raman insarcintae, iar din pacate bebelusii lor sunt expusi infectiei atat in uter, in timpul nasterii  cat si in timpul alaptarii. In absenta oricarei interventii, riscul transmiterii infectiei HIV de la mama la fatul sau este de 15-30% pentru femeile care nu alapteaza. Procentele cresc la 20-45% pentru copiii alimentati natural. Se recomanda alimentatia artificiala in locul celei naturale atunci cand aceasta este acceptabila, fezabila, sigura si poate fi sustinuta din punct de vedere material.", explica Dr.Silviu Istoc.

Sumar de urina

Aceasta analiza de rutina in sarcina, va fi repetata de minim 2 ori pana la nasterea fatului. Se urmareste cantitatea de glucoza (pentru prevenirea diabetului gestational) si alti indicatori care pot rezulta dintr-o infectie urinara severa sau afectiuni renale.

Urina se recolteaza in recipiente speciale pentru a se evita eventualele erori. Urina proaspat emisa este limpede si transparenta.

Analize de biochimie

Analiza biochimica a sangelui este o metoda de analiza a nivelurilor glicemiei, a balantei hidro-electrolitice si a functiei renale. Glicemia reprezinta cantitatea de glucoza din sange – glucoza este un tip de zahar ce asigura energia celulelor organismului.

Electrolitii mentin balanta hidrica a organismului si mentin functiile normale ale organismului, ca de exemplu ritmul cardiac, contractia muschilor si activitatea creierului.

Testarea pentru gonoree

Aceasta infectie gonococica contractata pe perioada sarcinii poate determina infectii neonatale. In cazul in care avem rezultate la testul de secretie ce sugereaza o infectie gonococica, pacienta ar trebui sa faca teste speciale.


Examinare pelvina

Aceasta examinare este necesara pentru depistarea chisturilor, a inflamatiilor ovarelor sau altor anomalii uterine.  Examen de secretie a florei vaginale, intrucat anumite afectiuni depistate in acest fel nu pot fi tratate in timpul sarcinii.

Testul Babes-Papanicolau

Acest test se efectueaza pentru depistarea afectiunilor (pre)canceroase de la nivelul colului uterin.

Control stomatologic: se trateaza eventualele carii.

Dr. Silviu Istoc este medic specialist Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/DrSilviuIstoc

dr_istoc

Taguri Analize necesare inainte de sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre