Irigatiile sau spalaturile vaginale sunt practici invechite de ingrijire a zonei intime la femei, dar care sunt de multe ori folosite in scopuri gresite. Ele sunt de fapt niste spalaturi intravaginale cu rolul de curatare a vaginului de germeni, bacterii si secretii neplacute. Insa exista o multime de riscuri asociate acestei practici, iar cel mai grav este infertilitatea.
De ce apeleaza femeile la spalaturi vaginale?
Spalaturile vaginale se fac din mai multe motive. Ele sunt o practica foarte veche care a fost promovata de cele mai multe ori pe temeiuri gresite. Unele dintre acestea sunt:
- curatarea resturilor de sange din interiorul vaginului din perioada de sfarsit a menstruatiei; nu este nevoie de acest lucru, deoarece sangele se curata singur;
- contraceptia; se considera acestea ajuta la prevenirea sarcinii in urma unui contact sexual neprotejat; total gresit, spun specialistii;
- combaterea bolilor cu transmitere sexuala; nu numai ca nu au acest efect, dar chiar favorizeaza producerea infectiilor;
- indepartarea mirosurilor vaginale neplacute; irigatiile sunt folosite gresit in acest sens; zona vaginala are un miros specfic, la unele femei fiind mai pronuntat decat la altele; daca mirosul este foarte intepator si puternic apeleaza la un ginecolog pentru un diagnostic corect;
- igiena intima; ai putea folosi spalaturile vaginale in scop igienic, considerand ca asa se curata cel mai bine zona intima, insa vaginul se curata singur, in mod natural, fara a fi nevoie de irigatii; spalarea simpla cu apa este suficienta pentru a mentine zona curata.
Sunt spalaturile vaginale sanatoase?
Efectele adverse ale acestor spalaturi vaginale sunt periculoase pentru sanatatea femeii. Medicii sustin ca irigatiile pot conduce la infertilitate. Se pare ca reduc sansele de conceptie cu 30%.
In plus, irigatiile regulate schimba echilibrul chimic si bacterian care se gaseste in mod normal in vagin si predispun la infectii. Prin irigatorul care patrunde in vagin, exista posibilitatea introducerii unor bacterii noi care se pot raspandi si la alte organe ale aparatului reproducator: cervix, trompe uterine si chiar uter. Apare riscul mai multor boli si infectii periculoase.
Spalaturile vaginale au fost asociate si cu un risc crescut de boala inflamatorie pelvina - o afectiune cronica care duce la infertilitate sau chiar moarte, atunci cand nu este tratata.
Cum asiguri igiena intima a zonei vaginale?
Evita sa folosesti astfel de metode de curatare a zonei genitale. Retine ca vaginul are capacitatea de a se curata singur. Echilibrul chimic vaginal este foarte delicat si nu trebuie modificat in niciun fel. Daca folosesti irigatii vaginale frecvente acesta se schimba si predispune zona la infectii.
Vaginul se auto-curata cu ajutorul secretiilor vaginale pe care le manifesta lunar orice femeie. Nu este nevoie sa intervii foarte mult in acest proces, cu spalaturi vaginale dese. Este suficient sa faci dusuri frecvente si sa te speli in zona vaginala doar cu apa calduta si cu sapun natural, fara chimicale si parfumuri. Produsele de igiena intima au tendinta sa dea pH-ul peste cap, de aceea este mai bine sa fie evitate.