- De 2 ani eu si sotul nu folosim nici o metoda de contraceptie si cu toate astea nu am ramas inca insarcinata. Nu am dat prea mare importanta pentru ca pana acum nu ne-am gandit la asta. Acum insa as vrea sa raman insarcinata. Va rog, daca se poate, sa ma indrumati catre un cabinet medical (particular daca se poate, nu prea am timp sa stau la cozi si dupa programari) si sa imi spuneti in mare ce analize ar trebui sa ne facem atat eu cat si sotul meu ,daca se poate si o persoana de contact sa merge la sigur la o persoana care ne poate ajuta.
Raspuns:Este foarte bine ca ati inceput sa va puneti intrebari referitoare la modul cum puteti ramane insarcinata. In primul rand trebuie sa aveti grija cum programati relatiile sexuale astfel incat acestea sa aiba loc cel mai frecvent in perioada ovulatiei, perioada care se calculeaza in functie de regularitatea ciclurilor menstruale din ultimele 6 luni (daca ciclurile sunt regulate, de 28 de zile in fiecare luna, atunci perioada fertila este intre zilele 10 si 17, considerand ziua 1 prima zi de sangerare menstruala; deci intre zilele 10 si 17 daca aveti relatii sexuale neprotejate puteti ramane insarcinata.
Daca ciclurile sunt neregulate, se urmareste durata ciclului menstrual pe o perioada de minim 6 luni (de exemplu: 27, 28, 26, 29, 31, 28) si se retine numarul minim si numarul maxim de zile al ciclului menstrual (ex 26, 31), apoi: din valoarea minima se scade 18, obtinandu-se prima zi fertila (ex 26-18=8) din valoarea maxima se scade 11, si se obtine ultima zi fertila (31-11=20);
Rezulta astfel perioada fertila din ziua 8 pana in ziua 20), dar care poate fi evidentiata si prin monitorizarea ecografica a ovulatiei, a temperaturii bazale, sau prin folosirea testelor de ovulatie (trebuie sa aveti in vedere ca o activitate sexuala prea intensa poate duce la scaderea in primul rand a calitatii spermei – scade numarul de spermatozoizi, iar prin cresterea ratei diviziunilor celulare creste numarul spermatozoizilor incompatibili de a realiza fecundatia) - astfel, este indicata o abstinenta de minim trei zile inaintea perioadei stabilita ca fiind fertila.
Diagnosticul de infertilitate este pus in cazul in care un cuplu nu reuseste sa obtina o sarcina in urma unei perioade de minim un an (dupa unii autori chiar doi ani) de incercari concretizate prin contacte heterosexuale normale, regulate, corect coordonate referitor la aceasta perioada de ovulatie (perioada cea mai fertila).
In privinta investigatiilor ce trebuie facute pentru a certifica functionalitatea aparatului reproducator, atat al dumneavoastra cat si al sotului, sunt mai multe protocoale de diagnostic care in principal ating cam aceleasi puncte, dupa cum urmeaza:
- in cazul dumneavoastra se porneste de la o examinare clinica completa si efectuarea unei anamneze complete care sa cuprinde istoricul dumneavoastra familial si al starii de sanatate.
Tot in cadrul acestui prim consult se vor putea efectua teste ca: examen citobacteriologic din secretia vaginala, test Papanicolau, sumar de urina etc.
Pentru analiza integritatii structurale a componentelor implicate in procesul de reproducere se vor efectua: ecografia – realizeaza o imagine a organele interne si semnalizeaza orice anomalie structurala evidenta ecografic; histerosalpingografia - ofera imagini radiografice referitoare la cavitatea uterina si la gradul de permeabilitate a trompelor uterine, ocazie cu care se pot realiza dezobstruari minore sau partiale a trompei; histeroscopie si laparoscopie
- putand avea si rol interventional si nu numai diagnostic. Se mai efectueaza de asemenea: dozarea hormonilor gonadali (sexuali), teste inflamatorii (privind Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma) etc.
- sotul dumneavoastra va trebui sa se prezinte si el la cabinet alaturi de dumneavoastra si in afara unor examene comune cum ar fi examinarea clinica, istoricul familial si al starii de sanatete (va trebui sa prezinte situatia referitor la interventia chirurgicala efectuata in antecedente si ar fi bine daca puteti prezenta un act doveditor asupra ceea ce s-a intamplat atunci);
El va trebui sa efectueze o spermograma (analiza spermei in vederea stabilirii fertilitatii acesteia).
In functie de protocolul folosit de fiecare medic in parte si de rezultatele primate pe parcurs la investigatiile cerute deja, se mai pot adauga diverse investigatii, sau pot sa lipseasca unele dintre ele.
In concluzie, va recomand sa va adresati unei clinici specializate in infertilitatea de cuplu si reproducere umana asistata. O astfel de clinica o puteti gasi in Bucuresti si in cadrul Spitalului Clinic de Obstetrica si Ginecologie "Panait Sirbu" (maternitatea Giulesti).
O programare pentru un consult de secialitate puteti obtine accesand site-ul: www.psarbu-fiv.ro sau sunand la telefonul: (021).316.1277, sau venind direct la adresa: Calea Giulesti nr.5, sector 6, Bucuresti.
Multa sanatate!