La cat timp dupa renuntarea la anticonceptionale poti ramane insarcinata?

/ / Modificat: 2016-07-27
La cat timp dupa renuntarea la anticonceptionale poti ramane insarcinata?

Anticonceptionalele sunt unele dintre cele mai folosite metode de protectie impotriva unei sarcini nedorite. Pe cat de folosite sunt, pe atat de multe dezbateri exista in jurul lor.

Una dintre ingrijorarile femeilor care le folosesc este siguranta sarcinii dupa renuntarea la ele. La cat timp dupa incetarea lor este recomandat sa ramai insarcinata?

Pana de curand s-a crezut ca este bine sa astepti cel putin 2-3 cicluri menstruale dupa renuntarea la ele pentru a putea incerca sa ramai insarcinata. Multi specialisti considerau ca exista un risc de avort spontan sau malformatii congenitale in cazul in care sarcina apare imediat dupa renuntarea la pastile.

Totusi, nu exista niciun studiu sau analiza care sa demonstreze acest lucru. In plus, multe studii au evidentiat faptul ca acest lucru nu este adevarat. Asadar, in ziua de astazi nu exista un timp special de asteptare dupa renuntarea la pilule pentru a putea incerca sa ramai insarcinata.

Singura problema care apare atunci cand ramai insarcinata imediat dupa renuntarea la pastile este aceea ca medicul s-ar putea sa nu mai estimeze corect data aproximativa a nasterii si varsta gestationala. Acestea sunt informatii esentiale pentru monitorizarea cresterii si dezvoltarii normale a fatului, de aceea medicii sfatuiesc uneori femeile sa astepte macar prima menstruatie dupa incetarea acestei metode contraceptive.

Anticonceptonalele previn ovulatia si elimina riscul de a ramane insarcinata cu o acuratete de 99%. Modul in care functioneaza organismul dupa renuntarea la pastile este urmatorul:

  • In momentul in care renunti sa mai iei pastile, este o chestiune de cateva ore sau zile pana cand toti hormonii sunt eliminati din corp.
  • In momentul in care hormonii au fost eliminati din corp, organismul incepe sa functioneze normal,
  • Acest lucru inseamna ca organismul produce iar foliculi si ca ovulatia va reaparea curand (poate dura de la cateva zile pana la 6 saptamani, poate si mai mult, pentru ca aceasta sa reapara).
  • In momentul in care a aparut ovulatia, poti ramane iar insarcinata, evident in lipsa altor probleme de fertilitate. Insa daca ai avut probleme cu ovulatia de dinainte de a lua pastile, atunci acestea vor reaparea si dupa incetarea lor si trebuie tratate la medic.

Unele femei iau aceste pastile special pentru a-si regla ciclul menstrual (ceea ce inseamna ca nici ovulatia nu era regulata), iar dupa renuntarea la ele aceste oscilatii reapar, pentru ca pilulele contraceptive le regleaza, dar nu le vindeca.

Ideea esentiala este ca nu exista niciun pericol pentru fat sau pentru tine daca se intampla sa ramai insarcinata imediat dupa renuntarea la anticonceptionale, asa cum cred multe femei. Hormonii din pastile impiedica aparitia sarcinii,si abia dupa ce acestia se elimina din organism (e o chestiune de ore sau zile) poate aparea sarcina, deci nu are cum sa o influenteze in vreun mod nociv. Totul depinde de aparitia ovulatiei, perioada care difera de la o femeie la alta in functie de particularitati.

Taguri Anticonceptionale Sarcina dupa anticonceptionale Ovulatie Ovulatia si calculul ovulatiei Fertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre