Anticonceptionalele si incompatibilitatea de Rh

/ / Modificat: 2008-02-28
Anticonceptionalele si incompatibilitatea de Rh
Intrebare:

- Am 26 de ani si de aproximativ un an si jumatate am incetat sa mai iau anticonceptionale. In aceste conditii ma asteptam sa raman insarcinata, dar nu am reusit. Acum 3 ani am avut o intrerupere de sarcina voita, si de putin timp am aflat ca am Rh negativ. Se poate ca acesti factori sa influenteze cumva? Cum ar trebui sa procedez pentru a avea un bebe?

Raspuns:

Anticonceptionalele au ca principala indicatie, realizarea unei protectii impotriva unei sarciniinedorite. 

Aceste produse sunt niste preparate hormonale, care realizeaza o concentratie, ciclica, a hormonilor sexuali specifici, feminini, asemanatoare cu cea realizata in mod normal de functia endocrina a ovarului (in principal, in lipsa administrarii de anticonceptionale, ovarul este in cea mai mare masura responsabil de secretia hormonilor sexuali feminini). 

Prin aportul exogen (din afara) de hormoni sexuali, functia de secretie hormonala a ovarului nu-si mai gaseste utilitatea, rezulta punerea in repaus a ovarului, lucru care implica si inhibarea ovulatiei, menstra se mentine la un ritm regulat de aparitie in urma stimularii artificiale a endometrului de catre aceste concentratii hormonale realizate de administrarea de anticonceptionale.



Ovarul pus in repaus o perioada indelungata „uita” sa mai secrete hormoni dupa incetarea administrarii anticonceptionalelor (se produce astfel o atrofie de diverse grade a tesutului raspunzator de secretia hormonala). 

Acest lucru reprezinta si motivul pentru care, uneori, dupa incetarea administrarii de anticonceptionale, trebuie sa treaca o perioada de 4-6 luni pana la reluarea completa a functiilor ovarului, perioada in care pot exista perioade de amenoree, neregularitati ale ritmului de aparitie a menstrelor, cicluri menstruale anovulatorii etc. 

Sunt multe alte cauze posibile ale infertilitatii de cuplu astfel ca va recomand sa va adresati unei clinici specializate in infertilitatea de cuplu si reproducere umana asistata. Numai in urma unui consult de specialitate se poate stabili un diagnostic concret si se poate institui o conduita terapeutica eficienta. 

Incompatibilitatea de Rh ar putea constitui un factor care sa favorizeze intreruperea evolutiei unei sarcini mai degraba decat imposibilitatea de a ramane insarcinata (totusi, exista posibilitatea pierderii unor sarcinii pana la aparitiei urmatoarei menstre). 

Iar chiuretajul uterin la cerere pentru a intrerupe evolutia unei sarcini pe care l-ati efectuat nu ar fi trebuit sa modifice statusul fertil atat timp cat nu au existat complicatii in urma acestei proceduri. 

De asemeni nu precizati daca sarcina pe care ati dorit sa o intrerupeti a fost realizata cu acelasi partener; pentru ca daca ar fi asa, si daca partenerul nu a suferit de atunci nici o afectiune grava, sarcina anterioara putea constitui o proba a fertilitatii sale. 

In caz contrar se recomanda efectuarea de catre partener a unei spermograme, analiza menita sa investigheze calitatea si cantitatea spermatozoizilor – statusul fertil al partenerului dumneavoastra. 
Multa sanatate!


Dr. Ciprian Pop-Began
- Obstetrica ginecologie -Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu 

Detalii specialist

Articole recomandate

Citeste si despre