Ciubotica-cucului este una dintre plantele autohtone cu efect medicinal in tratarea multiplelor afectiuni. Uleiul realizat din aceasta planta ajuta la combaterea infertilitatii femeii.
Descrierea plantei
Ciubotica-cucului sau Primula officinalis este o planta micuta de maxim 30 de cm inaltime care creste in special in regiunile muntoase.
Se mai gaseste si sub alte denumiri populare ca: cizma-cucului, talpa-gastei, tata-caprei, tata-oii, tata-vacii, anghelina, anghicel etc.
Ea infloreste primavara, in luna mai, iar culoarea florilor este galben-aurie.
Ce proprietati are?
Partile medicinale cae se folosesc de la ciubotica-cucului sunt:
-
rizomul;
-
radacina;
-
florile;
-
frunzele.
Ea contine mai multe componente esentiale din punct de vedere terapeutic (vitamina C, primulozida, flavonoide, zaharuri, tanoizi si enzime) care au mai multe proprietati in organism:
-
antispastice;
-
sedative;
-
sudorifice;
-
cicatrizante;
-
hemostatice;
-
calmante;
-
emoliente.
Ciubotica cucului, tratament pentru infertilitate
Printre multiplele beneficii pe care le aduce organismului, aceasta planta este extrem de benefica in maximizarea fertilitatii femeilor si combaterea infertilitatii. Uleiul extras din planta ajuta la modificarea si mentinerea mucusului cervical in favoarea ovulatiei si astfel, a conceptiei.
Ciubotica cucului ajuta si la reechilibrarea hormonala a femeilor, astfel incat ele sa poata sesiza si calcula mai usor perioada ovulatiei pentru a ramane insarcinate mai repede.
Mod de administrare
Este indicat ca uleiul sa se administreze inainte de ovulatie, adica in primele 14 zile ale unui ciclu menstrual.
Doza zilnica recomandata nu trebuie sa depaseasca 3000 mg/zi. De obicei se recomanda o doza de 1500 de grame, sub forma de pastile, achizitionate de la orice magazin cu produse naturiste. Pentru mai multa siguranta, se vor urmari indicatiile de pe prospect si se va cere sfatul unui medic.
Contraindicatii
Este important ca atunci cand apare sarcina, administrarea uleiului sa inceteze pentru ca poate provoca contractii si declansa avortului spontan.
Cele care sunt alergice la aspirina nu trebuie sa apeleze la acest remediu contra infertilitatii, deoarece planta este bogata in salicilati, care stau la baza pastilei.
De asemenea, cele care au suferit o operatie sau urmeaza tratamente anticoagulante trebuie sa evite acest remediu.