Spanacul (Spinacia oleracea) este o planta cu flori, comestibila, din familia Amaranthaceae, cunoscuta mai ales ca o sursa naturala de acid folic. Provine din centrul si sudvestul Asiei. Este o planta anuala (rar bienala), care creste la o inaltime de pana la 30 de centimetri.
Spanacul, si alte plante verzi cu frunze, sunt o sursa excelenta de acid folic (vitamina B9). Acidul folic este foarte important pentru optimizarea productiei de sperma, pentru facilitarea productiei regulate si sanatoase a ovarelor si care ajuta si la prevenirea defectelor de tub neural in timpul sarcinii timpurii. Prima vitamina pura de acid folic a fost obtinuta chiar din spanac.
Este o sursa foarte buna de fier si vitamina C, nutrienti care ajuta la imbunatatirea calitatii spermei prin protejarea ADN-ului.
Spanacul si alte plante verzi cu frunze sunt bogate in folat, ce imbunatateste productia de sperma. Unele studii au demonstrat ca barbatii care au consumat mult spanac au avut un aport mare de nutrienti si sperma cu 30% mai sanatoasa.
Mod de preparare
Spanacul se poate manca fiert cu usturoi sau chili sau crud in salate. Spanacul isi pastreaza valorile nutritionale si antioxidantii atunci cand este mancat crud, facut la aburi sau usor fiert. Pentru a beneficia de maximum de folat din spanac este recomandat sa fie facut la aburi si nu fiert, pentru ca la 4 minute de fiert spanacul isi pierde jumatate din nivelul de folat.
Administrare
Spanacul poate fi mancat de doua sau trei ori pe saptamana deoarece poate duce la carente de fier si calciu (vezi "Contraindicatii").
Contraindicatii
Spanacul este considerat a fi o sursa buna de fier si calciu. Cu toate aceastea, spanacul contine si substante (printre care si niveluri ridicate de oxalate) care impiedica absorbtia de fier si calciu in corp. Din aceasta cauza spanacul trebuie consumat in cantitati moderate.