Usturoiul (Allium sativum) este o planta perena in familia Alliaceae si Allium, strans legata de ceapa. Creste si in salbaticie dar se pare ca a aparut prima oara in urma cultivarii si probabil ca descendent al speciei Allium longicuspis, care creste in mod natural in sud-vestul Asiei. Usturoiul a fost folosit inca din timpuri stravechi in scopuri culinare si medicinale.
Desi usturoiul nu este asociat in mod traditional cu romantismul, el contine o multime de nutrienti care sporesc fertilitatea masculina. Mirosul neplacut dupa consumarea usturoiului poate fi neutralizat cu mestecarea catorva frunze de patrunjel.
Usturoiul este o sursa excelenta de seleniu, un compus mineral ce creste fertilitatea masculina. Usturoiul previne si ruperea cromozomilor, ce poate juca un rol important in pierderea timpurie a sarcinii. Usturoiul mai contine si vitamina B6 care ajuta la reglarea hormonilor si la intarirea sistemul imunitar.
Mod de preparare:
Usturoiul se poate manca crud sau gatit in mancare. Specialistii spun ca usturoiul pisat si lasat 10 minute inainte de a fi consumat pastreaza mai multe dintre proprietatile sale medicinale.
Poti zdrobi un usturoi si il poti adauga crud atunci cand servesti supa sau poti freca o felie de paine prajita cu usturoi crud si sa adaugi rosii si busuioc peste ea pentru a face bruschette. Il poti taia in bucatele si adauga la mancarurile de legume, sosul de paste si de curry.
Administrare:
O data la doua, trei zile, in cantitate moderata.
Contraindicatii:
Atentie! Consumul excesiv de usturoi poate avea efectul advers. El poate afecta in mod negativ fertilitatea masculina. Un studiu recent a demonstrat ca usturoiul consumat in exces, mai ales in forma cruda, poate afecta productia de sperma.
El duce la moartea celulelor implicate in formarea spermei, din cauza faptului ca productia de testosteron, hormonul masculin, scade. Usturoiul trebuie consumat, din aceasta cauza, in cantitati moderate.