72 de copii nascuti din mame surogat plang in patuturile lor asteptandu-si parintii

/ / Modificat: 2020-06-02
72 de copii nascuti din mame surogat plang in patuturile lor asteptandu-si parintii

"Copiii isi asteapta parintii in baby-room-ul clinicii Biotexcom, Ucraina"–  astfel de titluri apar in BBC, CNN, Washington post inca din aprilie... Pandemia de coronavirus a dezvaluit lucruri surprinzatoare despre vecina Romaniei, Ucraina. S-a dovedit ca foarte aproape de noi se afla epicentrul cele mai mari maternitati surogat din Europa.

Aparitii media

Pe 16 martie, Ucraina si-a inchis frontierele pentru cetatenii straini. Drept urmare, parintii biologici care au apelat la mame surogat din cadrul clinicii ucrainene nu au putut veni sa-si ia copiii. Biotexcom, cea mai mare clinica din Ucraina, a postat un videoclip pe canalul sau, unde aproximativ 72 de bebelusi care locuiesc temporar in hotelul clinicii plang in patuturile lor.

Scopul unui astfel de gest, potrivit proprietarului Biotexcom, este de a atrage atentia societatii asupra problemei si de a ajuta parintii sa ajunga in Ucraina. Videoclipul a emotionat o lume intreaga.

Canalul BBC a filmat o serie de reportaje dedicate Ucrainei si cuplurilor care incearca sa ajunga la copiii lor. Parintii au fost sprijiniti si de Time, Deutsche Welle, The Guardian, Mirror, CNN, Euronews, precum si de mai multe mass-media romanesti.

Cati bebelusi romani sunt in prezent la Biotexcom

Venice Kids

Clinica de medicina reproductiva Biotexcom este o cladire complexa din centrul Kievului, care arata mai degraba a gradinita decat a unitate medicala. Cu toate acestea, copiii care, plangand, au adus faima acestei clinici, nu sunt aici, ci in hotelul pentru pacienti.

Clinica a fost infiintata in anul 2010 si trateaza infertilitatea. Initial, aceasta propunea doar programe de maternitate surogat si de donare de ovocite. Acum, pe lista au fost adaugate astfel de metode, cum ar fi donarea de mitocondrii – aceasta procedura reprezinta momentul in care din ovocitul donatoarei in ovocitul pacientei sunt transferate microparticulele energetice.

Astfel, ovocitul slab al pacientei devine mai puternic si apare sansa de a concepe copilul. Ni s-a aratat, de asemenea, cum clientelor le este crescut endometrul in laborator – pentru a nu apela neaparat la o mama surogat. De unde atatea proceduri ciudate (cum am fost corectati, "inovatoare") a povestit Albert Tochilosky, proprietarul clinicii Biotexcom:

"Rar derulam programe clasice de FIV. Cert este ca toata lumea le ofera, noi insa vrem sa facem ceva unic din punct de vedere stiintific. Prin urmare, printre pacientii nostri se numara, in special cei care se lupta cu infertilitatea de multi ani. Al doilea motiv, este din cauza ca incercam sa ne indepartam de maternitatea surogat. Recurgem la ea doar in cazuri extreme, cand totul s-a incercat deja. Aceeasi cultivare a endometrului este o oportunitate pentru femeile cu indicatii pentru maternitatea surogat sa duca o sarcina si sa nasca singure. Acum lucram cu celulele stem. Urmatorul pas, vreau sa cred ca va fi uterul artificial.

Anume varietatea metodelor de tratament permite clinicii sa garanteze pacientilor un rezultat.

Daca am sti doar sa crestem si sa tranferam embrioni – cum face majoritatea, ne-am lovi ca pestele de gheata in legatura cu o problema pe care nu am rezolva-o, spune medicul specialist in reproducere de la Biotexcom. Dar asa, vom esua cu o metoda, cu a doua, o sa rasucim problema din din toate unghiurile – iar intr-un final o sa reusim.

Bebelusi

Cu toate acestea, maternitatea surogat ramane in mod clar metoda principala la Biotexcom, deoarece saloanele clinicii sunt pline de femei insarcinate. Cineva face de abia primul screening, cineva este deja la un terment destul de inaintat.

Mamele surogat povestesc despre copiii lor, aratand una alteia fotografii pe telefon

Mame surogat

Ma simt bine, dar eu si prima (mea, red.) sarcina am dus-o usor. Aici nu exista fete care au purtat greu sarcina sau au nascut greu. Cui ii este usor, atunci, vorba aceea, de ce sa nu faci un bine si altcuiva?, spune mama surogat Lena, in asteptarea ultimei ecografii.

Multe s-au mutat deja la spital si asteapta nasterea de pe o zi pe alta. In urmatoarele doua saptamani, ar trebui sa se nasca aproximativ douazeci de copii la Biotexcom, inclusiv gemeni.

De aceea, diferite publicatii dau cifre diferite: CNN vorbeste despre zeci de copii, Time raporteaza despre aproximativ o suta. La momentul scrierii articolului, pe 28 mai, la hotelul clinicii Biotexcom se afla 72 de copii, unii dintre ei locuind acolo impreuna cu parintii lor, care au reusit totusi sa treaca granita.

Daca reusesc sau nu, va depinde de cat de pregatita pentru cooperare este ambasada unui anumit stat. Unii reactioneaza mai repede, altii mai incet. La momentul actual, un singur cuplu de romani a reusit sa ajunga, acum sunt sub observare, – spune avocatul Biotexcom, Denis Herman.

Pe canalul Biotexcom, am gasit un interviu video al unui cuplu din Romania care a avut norocul sa ajunga la Kiev chiar inainte de carantina:

Pentru parintii mai putin norocosi, personalul clinicii, vorbitori de limba romana, desfasoara conferinte prin intermediul apelurilor video. Acum astfel de cupluri sunt 10. O televiziune locala a contactat unul dintre cupluri, disperarea acestei mame a atins inima ucrainenilor, ca sa nu mai vorbim de romani:

In asteptarea unui copil acuma sunt peste 80 de compatrioti de-ai nostri, potrivit managerilor departamentului roman al Biotexcom.

Medici

Programe in faza initiala, insa, la momentul actual practic nu exista. Pacientii nu pot intra in Ucraina, ceea ce inseamna ca nu exista nicio modalitate de a fi examinati, de a-si lasa materialul biologic – sperma, ovocitele. Datorita incertitudinii deschiderii frontierelor, este imposibil sa fie elaborat un program de administrare a medicamentelor. Insa contracte acuma sunt semnate mai multe decat inainte de carantina: pacientii se aseaza la coada. Deja, timpul de asteptare pentru o mama surogat a crescut semnificativ.

"Desi lucrul acesta pare nebunesc, nu se stie cum se va comporta acest virus in continuare, cand va aparea un vaccin si asa mai departe, de aceea, am decis sa intram in program imediat dupa carantina", povestesc sub anonimat noii pacienti ai Biotexcom. In primul rand, nu stim ce se va intampla cu preturile. Suntem multumiti de preturile clinicii de acum, dar daca acestea brusc vor creste, nu suntem siguri ca vom face fata. In al doilea rand, guvernul ucrainean intentioneaza sa modifice cadrul legal. Nu stim in ce vor consta modificarile – daca vor face asa cum este in SUA si Rusia (in Rusia si SUA, mama surogat are prioritate, aceasta poate pastra copilul pentru ea, iar in Ucraina prioritate au acuma parintii biologici – red). Si intr-un final, ne dorim cu adevarat sa devenim parinti, cat mai repede posibil. Daca vom trage de timp, va trebui sa asteptam in rand cu celelalte cupluri care au semnat contractul inaintea noastra.

De mentionat este ca, societatea ucraineana acum, intr-adevar solicita solutionarea maternitatii surogat in tara. Cel mai probabil, vor fi inregistrate in detaliu drepturile si obligatiile partilor, cerintele pentru viitorii parinti si normele care protejeaza bebelusii.

Intr-adevar, in situatii de urgenta ca acum, vedem un lucru cert: clinicile respectabile iau initiativa si ofera nou-nascutilor ingrijiri adecvate. Insa nici o bona nu poate inlocui unui copil mama, mai ales in primele saptamani ale vietii care sunt atat de importante.

Autor: Ioana Maria Stoica

Biotexcom

Articole recomandate

Citeste si despre