Retrospectiva Anonimul XXI la Bucuresti va avea loc intre 29 august – 1 septembrie la Cinema Elvire Popesco si Cinema City Cotroceni

/ / Modificat: 2024-08-26
Retrospectiva Anonimul XXI la Bucuresti va avea loc intre 29 august – 1 septembrie la Cinema Elvire Popesco si Cinema City Cotroceni

 

Retrospectiva celei de-a XXI-a editii a Festivalului International de Film Independent ANONIMUL – care a avut loc la Sfantu Gheorghe (Delta Dunarii), se va desfasura in perioada 29 august - 1 septembrie in Bucuresti, la Cinema Elvire Popesco si Cinema City din Afi Palace Cotroceni.

Programul ANONIMUL 2024 a cuprins doua competitii de scurtmetraje, romanesti si internationale, una de lungmetraje internationale, dar si proiectii de lungmetraje romanesti, unele dintre ele prezentate in avanpremiera nationala.

Publicul din Bucuresti va putea viziona in avan-avanpremiera la Cinema City Cotroceni filmul „Trei kilometri pana la capatul lumii” regizat de Emanuel Parvu si distins zilele trecute la Sarajevo FF cu marele trofeu al festivalului pentru Cel mai bun film si Premiul Cineuropa. Filmat la finalul anului trecut la Sfantu Gheorghe si Dunavat, lungmetrajul va putea fi vazut in perioada 30 august – 5 septembrie, de la ora 19:30, la Cinema City din Afi Palace Cotroceni. Fiecare proiectie din acest interval va fi introdusa de unul dintre membrii echipei filmului. Premiera in cinematografe este prevazuta pentru data de 11 octombrie 2024, iar distribuitorul national al filmului este Independenta Film.

Selectat anul acesta in Competitia Oficiala la Cannes unde a fost premiat cu Queer Palm, „Trei kilometri pana la capatul lumii” surprinde intamplarile prin care trece un adolescent care isi petrece vara in satul sau natal din Delta Dunarii. Intr-una din seri acesta este atacat pe ulita satului, iar de a doua zi lumea ii este data peste cap.

La Cinema Elvire Popesco vor fi proiectate filmele din competitii – lungmetraje internationale, scurtmetraje straine si romanesti, dar si cel mai nou film semnat de Michel Franco, „Memory”, cu Jessica Chastain si Peter Sarsgaard in rolurile principale precum si „Girl With the Needle”, regizat de Magnus von Horn, care a avut premiera mondiala anul acesta in Competitia Oficiala de la Cannes, ambele  prezentate in afara competitiei la ANONIMUL.

Michel Franco a fost prezent la Sfantu Gheorghe la editia Festivalului din 2017 cand a primit Trofeul Anonimul pentru contributia la frumusetea cinematografiei universale. Filmul sau, „Memory”, este „o poveste captivanta, jucata la superlativ cu delicatete si maturitate” de cei doi actori din rolurile principale dupa cum scriau cei de la The Guardian. In 2023 Peter Sarsgaard a primit la Venetia Premiul pentru cel mai bun actor – Volpi Cup, pentru rolul din film. 

Inspirat dintr-o intamplare adevarata, „The Girl with the Needle” este „un cosmar expresionist al femeilor abandonate de societate”, „un film extraordinar si suparator — un basm pentru adulti populat din belsug cu vrajitoare si nenorociti, dar in care societatea se dovedeste a fi adevaratul monstru”, „o calatorie terifianta” dupa cum apreciau cei de la Variety.

Tot la Cinema Elvire Popesco spectatorii bucuresteni vor putea vedea filmele din competitia de lungmetraj: „Banel & Adama” – prezentat in 2023 in Competitia Oficiala de la Cannes – este o tragica poveste de dragoste plasata in maretia terestra a Sahelului (Senegal), ce urmareste doi tineri indragostiti care lupta cu traditiile rigide pentru independenta si puterea de a decide; „City of Wind” – aratat pentru prima oara la Venetia in Selectia Oficiala Orizzonti – in care Ze, un tanar de 17 ani, studiaza din greu la scoala pentru a reusi in societatea rece si dura a Mongoliei moderne; „Sweet Dreams” – care a avut premiera in competitia de la Locarno 2023 – incepe cu moartea subita a lui Jan, stapanul unei plantatii de trestie de zahar dintr-o insula indepartata din Indonezia, eveniment ce o lasa pe sotia acestuia in stare de soc; „Excursion” – Mentiunea Speciala, Concorso Cineasti del Presente, la Locarno – in care o adolescenta ce cauta validarea colegilor este prinsa in propria-i minciuna, inventeaza o sarcina si devine centrul unei controverse care scapa de sub control si castigatorul Trofeului Anonimul 2024 –Photophobia” regizat de Pavol Pekarcik si Ivan Ostrochovský (care este si producatorul filmului castigator al Trofeului Anonimul din 2022 – „107 Mothers”). Filmul ne face cunostinta cu Niki, in varsta de 12 ani, care ajunge impreuna cu familia lui intr-o statie de metrou din Harkiv pentru a se adaposti de razboiul terifiant de afara. Pentru familia sa lumina zilei este sinonima cu pericolul de moarte, iar baiatului nu ii este permis sa paraseasca incinta statiei luminata constant de lumina neoanelor.

Scurtmetrajele romanesti premiate anul acesta – „(In) Cerc”, regizat de  Andreea Parfenov, desemnat cel mai bun scurtmetraj romanesc si „WTF Luci!?” de Paul Radu, recompensat cu Premiul „Ovidiu Bose Pastina”, dar si „Masterpiece | La Gran Obra” (Spania), semnat de Álex Lora, ales de publicul de la Sfantu Gheorghe Cel mai bun scurtmetraj din competitia internationala, vor putea fi vazute, de asemenea, la Cinema Elvire Popesco.

Biletele pentru proiectiile din cadrul Retrospectivei Anonimul XXI la Bucuresti pot fi deja cumparate de pe Eventbook.ro. pentru filmele programate la Cinema Elvire Popesco si de pe CinemaCity.ro pentru proiectiile filmului „Trei kilometri pana la capatul lumii”.

Programul integral va putea fi consultat in scurt timp pe www.festival-anonimul.ro

Retrospectiva Anonimul XXI este un proiect sprijinit de Centrul National al Cinematografiei si organizat de Fundatia Anonimul in colaborare cu FAMart.

Cea de-a 21-a editie a Festivalului International de Film Independent ANONIMUL a avut loc in perioada 12-18 august 2024, la Sfantu Gheorghe, si a cuprins numeroase evenimente conexe – dialoguri intre cineasti si public, concerte si un atelier de cinema pentru adolescenti. Curatorul de film Ludmila Cvikova a realizat selectia pentru competitia de lungmetraje, iar criticul de film Ionut Mares, pe cea pentru sectiunile de scurtmetraje.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Evenimente Cinema bucuresti

Articole recomandate

Citeste si despre