Inscrierea nou-nascutului la medicul de familie si pe platforma Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) este esentiala pentru a asigura accesul copilului la servicii medicale si beneficii sociale. Iata pasii necesari pentru a realiza aceste inscrieri:
Inscrierea nou-nascutului la medicul de familie
Cum inscrii nou-nascutul la medicul de familie? Conform legislatiei in vigoare, nou-nascutul este inscris automat pe lista medicului de familie care a monitorizat sarcina mamei, imediat dupa nastere, daca parintii nu opteaza in scris pentru un alt medic.
Daca vrei sa inscrii copilul la un alt medic de familie, in primul rand trebuie sa te interesezi cu privire la medicii de familie disponibili in zona in care locuiesti. Dupa ce te-ai hotarat asupra unuia, pregateste urmatoarele documente:
- Certificatul de nastere al copilului (copie)
- Actul de identitate al parintelui sau reprezentantului legal (copie)
- Cerere de inscriere semnata de parinte sau reprezentant legal
Mergi la cabinetul medicului ales cu documentele mentionate pentru a completa procedura de inscriere.
Inscrierea nou-nascutului pe platforma CNAS
Pentru a beneficia de servicii medicale decontate de CNAS, este important ca nou-nascutul sa fie inregistrat in sistemul de asigurari de sanatate. Desi nou-nascutii sunt considerati asigurati fara plata contributiei, este necesara inscrierea lor in evidentele CNAS.
In Bucuresti, se poate utiliza platforma ATLAS pentru a transmite online cereri catre Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB). Aceasta platforma este destinata in principal angajatorilor, dar pentru inscrierea individuala a nou-nascutului, va recomandam sa contactati direct CASMB pentru a afla procedura specifica.
Pentru alte judete, procedurile pot varia, astfel incat este indicat sa contactezi casa judeteana de asigurari de sanatate relevanta pentru a obtine informatii precise.
Cum inscrii copilul pe platforma CNAS
Pentru a asigura accesul la servicii de sanatate gratuite sau compensate, copilul trebuie inregistrat in sistemul CNAS (Casa Nationala de Asigurari de Sanatate). In mod normal, acest lucru se intampla automat odata cu inregistrarea copilului la medicul de familie. Totusi, este important sa stii ce trebuie facut pentru a te asigura ca totul este in regula.
Pasi pentru inscrierea pe platforma CNAS:
1. Se trimite un email dupa modelul urmator la adresa: calitateasigurat@casmb.ro
Subiect: Inscriere asigurat nou-nascut [Numele copilului]
Continut email:
Buna ziua,
In vederea inregistrarii ca asigurat a nou-nascutului, va transmit atasat certificatul de nastere al copilului [Numele copilului] si copia dupa actul de identitate al mamei [Numele mamei].
Va rog sa imi confirmati actualizarea inregistrarii ca asigurat.
Va multumesc anticipat!
Cu respect,
[Numele tau]
2. Cardul de sanatate
La scurt timp dupa nasterea copilului, acesta va fi eligibil pentru un card de sanatate, care va fi emis automat de catre CNAS. Parintele trebuie sa se asigure ca, dupa inscrierea copilului in sistem, acesta primeste si cardul de sanatate.
3. Verificarea statutului asigurarii
Daca parintii sunt asigurati in sistemul de sanatate publica, copilul va fi automat acoperit de asigurarea lor, iar costurile pentru consultatiile medicale vor fi reduse sau chiar acoperite integral. Este important sa te asiguri ca parintii sunt asigurati in sistemul de sanatate pentru a beneficia de aceste servicii.
Verificarea o poti face aici: https://cnas.ro/verificare-asigurati/
Ce servicii medicale sunt disponibile pentru nou-nascut
Odata ce copilul este inscris la medicul de familie si pe platforma CNAS, el va putea beneficia de o gama larga de servicii medicale gratuite sau compensate, precum:
- Consultatii de prevenire: Verificari periodice ale starii de sanatate ale copilului, monitorizarea cresterii si dezvoltarii.
- Vaccinuri: Vaccinarea obligatorie si recomandata pentru nou-nascuti, conform calendarului national de vaccinare.
- Tratament in caz de boala: Servicii de tratament si ingrijire medicala in cazul unor afectiuni comune ale nou-nascutilor.
In plus, este important ca parintii sa aiba acces si la consultatii de specialitate in caz de necesitate, iar acestea pot fi decontate prin CNAS, in functie de tipul de servicii acordate si de asigurarea pe care o au parintii.