Adoptie interna versus adoptie internationala

/ / Modificat: 2007-12-17
Adoptie interna versus adoptie internationala





 

Adoptiile pot fi interne sau internationale, ceea ce inseamna ca parintii biologici fie traiesc in aceeasi tara cu parintii adoptivi, fie traiesc in alta tara, iar acestea pot fi deschise (caz in care parintii biologici au contact cu copilul) sau inchise (caz in care intre copil si parinti nu se realizeaza nici un fel de contact).

 




Adoptiile interne pot varia foarte mult in ceea ce priveste deschiderea si depind de nevoile parintilor biologici. Totusi, adoptiile internationale, au cele mai multe sanse sa fie inchise, fara contact intre parintii biologici si cei adoptivi.

Atat adoptia interna cat si cea internationala prezinta o serie de avantaje si dezavantaje. In privinta adoptiilor interne, agentiile pentru adoptie, pot oferi mai multe date despre parintii naturali, despre istoriul medical al acestora, decat in cazul adoptiilor internationale.

De asemenea, in cazul adoptiilor nationale, acestea pot fi mai usor facute deschise sau semi-deschise decat cele internationale. Daca acest lucru reprezinta un beneficiu sau un dezavantaj, acest lucru depinde de preferintele parintilor adoptivi. Un motiv pentru care cuplurile prefera adoptiile interne este acestea vor putea face parte din viata copilului chiar si in timpul procesului de adoptie. In cazul adoptiilor interne, viitorii parinti adoptivi pot fi pusi in legatura cu o femeie insarcinata care doreste sa de-a spre adoptie copilul imediat dupa nastere.

In cazul adoptiilor internationale, este posibil ca parintii adoptivi sa nu aiba prea multe informatii despre copil decat dupa ce acesta s-a nascut. Daca un cuplu alege varianta adoptiei internationale, cand va ajunge in familie, copilul va avea deja cateva luni, in cel mai bun caz, deoarece pana nu sunt finalizate toate procedurile legale de adoptie copilul nu poate pleca la familia adoptiva.

Adoptiile internationale ofera insa si avantaje. Multi parinti adoptivi nu doresc sa aiba nici un fel de contact cu parintii biologici, iar in general, adoptiile internationale sunt inchise.

Sunt familii care doresc sa faca o adoptie internationala cu scop umanitar, sa salveze copilul dintr-o situatie periculoasa sau din conditii precare, deci acelasi lucru il pot face si printr-o adoptie interna.

Maniera de desfasurare a adoptiilor internationale reduce riscul ca un copil sa fie dat parintilor adoptivi si apoi sa fie luat de acolo. In adoptiile internationale, parintii biologici au renuntat la toate drepturile parentale asupra copilului in favoarea agentiei de adoptie sau orfelinatului, inainte de implicarea parintilor adoptivi.

Acest lucru nu este obligatoriu insa in cazul adoptiilor interne, in special in cazul in care copilul nu este inca nascut. Acest aspect este infricosator pentru viitorii parinti adoptivi, si ii poate impinge catre o adoptie internationala sau spre alegerea unui copil deja dat in plasament unui orfelinat.

Sunt cupluri care considera conditiile impuse de adoptiile internationale (varsta, venit etc.), mai putin stricte decat cele impuse de adoptiile interne si considera ca astfel vor creste sansele de a adopta un copil, desi aceste conditii sunt impuse de fiecare tara in parte si exista si tari care au conditii mult mai greu de indeplinit decat adoptia interna.

Nu exista decizii bune sau rele in ceea ce priveste alegerea tipului de adoptie, interna sau internationala, alegerea trebuie facuta in functie de preferinte si de ceea ce isi doresc viitorii parinti.

Gabriela Hotareanu

Redactor Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre