Copilul din casatorie ia numele comun al parintilor. Daca parintii nu au un nume de familie comun, copilul va lua numele de familie al unuia dintre ei ori numele lor reunite. În acest caz, numele copilului se va stabili prin învoiala parintilor si se va declara, odata cu nasterea copilului, la serviciul de stare civila. În lipsa unei asemenea învoieli, autoritatea tutelara de la domiciliul copilului va hotarî, ascultand pe parinti, daca copilul va purta numele unuia dintre ei sau numele lor reunite (art. 62 din Codul Familiei)
Copilul din afara casatoriei a carui filiatie a fost stabilita prin recunoastere sau prin hotarare judecatoreasca are, fata de parinte si rudele acestuia, aceeasi situatie ca si situatia legala a unui copil din casatorie (Art. 63)
Copilul din afara casatoriei dobandeste numele de familie al aceluia dintre parinti fata de care filiatia a fost mai întai stabilita. În cazul în care filiatia a fost stabilita ulterior si fata de celalalt parinte, instanta judecatoreasca va putea da încuviintare copilului sa poarte numele acestuia din urma. În cazul în care copilul a fost recunoscut în acelasi timp de ambii parinti, se aplica dispozitiile Art. 62 alin. 2.
Daca filiatia copilului din afara casatoriei este stabilita fata de ambii parinti, încredintarea lui, precum si contributia parintilor la cheltuielile de crestere, educare, învatatura si pregatire profesionala, se vor hotarî potrivit dispozitiilor Art. 42 - 44 inclusiv, care se aplica prin asemanare. (art 65 din Codul Familiei).