ALOCATII 2021 marite. Incepand cu 1 ianuarie 2021, alocatiile pentru copii s-au majorat cu 20% pentru copiii cu varste cuprinse intre 2 si 18 ani. Astfel, in loc de 185 de lei, minorii vor primi lunar suma de 214 lei, conform calendarului stabilit de Guvernul Romaniei. Pentru copiii cu varsta pana in doi ani si pentru cei cu handicap cu varsta de maximum 18 ani, alocatia lunara se majoreaza la 427 de lei. Alocatiile marite de la 1 ianuarie 2021 ar urma sa intre in plata abia din luna februarie, dupa ce in ianuarie copiii au primit sumele aferente lunii decembrie.
Initial, proiectul de lege privind majorarea alocatiilor in 2021 prevedea si o crestere cu 20% la 1 iulie, insa in Senatul Romaniei aceasta noua majorare a fost exclusa.
De asemenea, s-a renuntat si la majorarea care, in iulie 2022, ar fi dublat alocatiile fata de cuantumul din iulie 2020.
Pentru ca alocatiile pentru copii sa fie majorate cu 20% si sa intre in plata marite incepand din februarie 2021 este nevoie de un vot final si in Camera Deputatilor, care este camera decizionala in acest caz.
Alocatii copii indexate cu rata inflatiei din 2022
Incepand cu ianuarie 2022, valoarea alocatiei pentru copii se va indexa anual cu rata inflatiei.
Indexarea alocatiilor cu rata inflatiei trebuia sa aiba loc initial incepand cu 2023, insa a fost devansata dupa eliminarea majorarilor cu cate 20% ce ar fi trebuit sa aiba loc in iulie 2021 si in ianuarie si iulie 2022, conform calendarului stabilit de Guvern.
Alocatie copii. Cine are dreptul la alocatie si ce acte sunt necesare pentru obtinerea ei
Alocatie de stat pentru copii se acorda oricarui minor din Romania, fara conditionare de frecventarea cursurilor scolare; de alocatie pot beneficia si tinerii de peste 18 ani, pana la terminarea cursurilor invatamantului liceal sau profesional, care nu repeta anul scolar din motive obiective, medicale.
Alocatia pentru copii se acorda din luna urmatoare celei a nasterii, in baza unei cereri formulate de parinti, tutore, curator, asistent maternal sau de persoana careia ii sunt incredintati in vederea adoptiei. Cererea pentru alocatie se depune la primaria in raza careia se afla domiciliul solicitantului. Chiar daca cererea se depune dupa mai mult timp de la nasterea copilului, dreptul la alocatie se acorda si retroactiv, dar nu mai tarziu de luna urmatoare nasterii copilului, si nu pe o perioada mai mare de 12 luni. Alocatia se plateste fie prin mandat postal, la domiciliu, fie in cont bancar, in functie de optiunea exprimata de solicitant.
Actele necesare pentru obtinerea alocatiei pentru copii:
- cerere tip
- certificat de nastere copil (copie si original)
- act de identitate al reprezentantului legal (copie si original)
- certificat de handicap, dupa caz (copie si original)
- extras de cont, pentru plata alocatiei in cont bancar.
Autoritatea locala poate solicita si documente care sa arate situatia juridica a copilului fata de reprezentantul legal (livret de familie, hotarare judecatoreasca de incredintare a copilului, in caz de divort, de incredintare in vederea adoptiei, de incuviintare a adoptiei, de dare in plasament, de instituire a tutelei sau a curatelei, actul de deces al unuia dintre parinti, dupa caz).
Alocatie copii 2021. Cati bani primeste lunar un copil
Daca majorarea votata in Senatul Romaniei de la 1 ianuarie 2021 va fi votata si in Camera Deputatilor, incepand cu februarie 2021 copiii ar urma sa primeasca lunar urmatoarele sume:
- pentru copii cu varste intre 0 si 2 ani si pentru copii cu handicap cu varste intre 0 si 3 ani, alocatia lunara creste de la 369 lei, la 427 lei;
- pentru copii cu varsta intre 2 si 18 ani (sau peste, pana la finalizarea studiilor), alocatia lunara creste de la 185 lei, la 214 lei.
Plata alocatiilor aferente lunii ianuarie va fi facuta in luna februarie 2021.