Programul Junior Centenar a fost implementat in anul 2018 printr-o Ordonanta de Guvern si reprezinta un instrument prin intermediul caruia statul se imprumuta de la populatie utilizandu-se un depozit bancar. In comparatie cu un depozit clasic, acesta este destinat minorilor, iar data de rambursare este ziua majoratului fiecarui beneficiar. Dobanda aplicata este anuala si are o valoare de 3%, la care se adauga suma de 600 de lei, care este o prima acordata de stat pentru sume de cel putin 1200 de lei depuse intr-un an.
Conditiile de intrare in acest program
O alta caracteristica a acestui program o reprezinta faptul ca inca de la inregistrarea la Evidenta Populatiei a copiilor, ei intra in acest program guvernamental intitulat gROwth - Contul individual de economii Junior Centenar, fara sa fie nevoie de o solicitare din partea parintilor sau a reprezentantilor legali. Practic, fiecarui nou-nascut i se deschide un cont de economii, pe numele sau, la unitatile Trezoreriei Statului.
Modul de functionare al acestui cont a fost elaborat dupa modelul care se utilizeaza si in alte tari europene si care vizeaza sprijinirea dezvoltarii si a educatiei copiilor si tinerilor. Actul care reglementeaza modul in care se face alimentarea acestor conturi este OUG nr. 104/2018, publicata in Monitorul Oficial in data de 4 decembrie 2018.
Sintetizand, acestea sunt conditiile programului guvernamental Junior Centenar:
-
titularul trebuie sa fie cetatean roman;
-
titularul trebuie sa nu fi implinit 18 ani;
-
pe numele titularului este deschis automat un cont la Trezoreria Statului, iar anual in acest cont persoanele doritoare pot depune bani;
-
dobanda anuala este de 3%. Dobanda se calculeaza si se plateste la scadenta depozitului, adica atunci cand copilul va implini 18 ani. Dobanda anuala de 3% se aplica sumelor depuse activ de catre titular sau reprezentantii sai si nu se aplica si bonusului de la stat;
-
in cazul depunerilor de minimum 1200 lei, intr-un an calendaristic, se va adauga o prima de la stat de 600 de lei;
-
intr-un an calendaristic, poate fi depusa o suma maxima de 100.000 de euro, echivalent in lei. Aceasta suma se calculeaza la cursul de schimb valutar din ultima zi a anului precedent;
-
copiii din serviciile private sau publice de Protectia Copilului vor beneficia de o depunere anuala de 1200 de lei, care va fi asigurata de la bugetul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale.
Cati bani se pot strange intr-un astfel de cont
Specialistii de la Financer au facut si un calcul, pentru a arata cati bani se pot strange intr-un astfel de depozit, in cazul in care sunt depusi anual 1200 de lei, pentru a beneficia si de prima de la stat de 600 de lei. Conform calculelor lor, dupa 18 ani, timp in care la sumele depuse se adauga primele de la stat si dobanda de 3%, se vor aduna, in total, 39.742.24 lei. Acesta poate fi un inceput bun pentru tineri in viata, ei putand folosi banii pentru continuarea studiilor, la o facultate pe care si-o doresc sau pentru cursuri de calificare.
Banii pot fi retrasi si mai devreme de scadenta, dar numai in cazul unor grave probleme de sanatate ale titularului sau in cazul decesului acestuia.