Viitoarele mamici au dreptul, pe perioada sarcinii si dupa aceea, la trei concedii. Acestea sunt: concediul de maternitate, concediul de risc maternal si concediul de crestere a copilului.
Concediul de maternitate
Concediul de maternitate este format din concediul prenatal si concediul postnatal, avand in total 126 de zile. Perioada de prenatal poate fi compensata in parte cu cea de postnatal, in functie de optiunea persoanei sau de recomandarea medicului.
Care este perioada de acordare a concediului prenatal?
Femeia gravida poate beneficia de 63 de zile de concediu medical prenatal inainte de data previzibila a nasterii, dar nu mai mult de 84 de zile anterior de aceasta data.
Care este perioada de acordare a concediului postnatal?
Concediul postnatal se mai numeste concediul de lauzie si se acorda pentru o perioada de 63 de zile dupa nastere (dar nu mai putin de 42 de zile). Intrucat exista posibilitatea compensarii intre concediul prenatal si postnatal, durata maxima a concediului de lauzie poate atinge 126 de zile ulterior nasterii copilului.
Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina, daca prezinta certificatul de persoana cu handicap.
Concediul de maternitate are caracterul unui concediu medical si se acorda, de regula, de medicul de specialitate obstetrica-ginecologie care supravegheaza sarcina sau de medicul de afmilie.
Titularul concediului de maternitate este numai femeia insarcinata sau lauza. Concediul se acorda femeilor care au cel putin o luna de stagiu de cotizare sau stagiu asimilat in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului medical de sarcina/lauzie.
Asta inseamna ca odata ce au devenit salariate, chiar si daca numai cu o luna in urma, gravidele vor beneficia de indemnizatia de concediu prenatal si/sau postnatal in valoare de 85% din salariul brut avut pe luna pe care o au lucrata.
In cazul in care sunt mai multe luni lucrate (6 luni, 10 luni etc ) se va face o medie, in functie de ce salariu a obtinut in cele 6 luni (si nu mai mult ) anterioare intrarii in concediul medical pre/postnatal. Mamicile care nu au cele 12 luni anterioare nasterii, pentru a fi eligibile pentru obtinerea indemnizatiei si a concediului de crestere a copilului, vor avea dreptul, macar, la un concediu medical platit.
Indemnizatia de maternitate este de 85% din media veniturilor pentru care s-a datorat CCIASS (Cota de contributie pentru concedii si indemnizatii la asigurari sociale si de sanatate) in ultimele 6 luni anterioare acordarii concediului medical. Sursa acordarii acestei indemnizatii este FNUASS (Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate).
Exemplu: Anterior concediului prenatal, salariata beneficiaza de concediu de risc maternal. La calculul indemnizatiei de maternitate se va tine cont si de valoarea indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca (85% aplicat la 75% din baza de calcul a concediului pentru incapacitate temporara de munca).
Concediul de risc maternal
Concediul de risc maternal se poate acorda atat inainte, cat si dupa nastere.
Concediul de risc maternal se poate acorda, in intregime sau fractionat, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, de catre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical in acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevazute de legislatia privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
Pe durata concediului de risc maternal salariata are dreptul la indemnizatie de risc maternal, care se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat. Cuantumul indemnizatiei este egal cu 75% din media veniturilor lunare realizate in ultimele 10 luni anterioare datei din certificatul medical, pe baza carora se datoreaza contributia individuala de asigurari sociale.
In cazul in care angajatorul, din motive justificate in mod obiectiv, nu poate sa modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca al angajatelor ori nu poate sa le repartizeze la alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea lor, conform recomandarii medicului, salariatele in discutie au dreptul la concediu de risc maternal. Aceste salariate, care pot beneficia de concediu de risc maternal sunt:
- salariatele gravide inainte de data solicitarii concediului de maternitate;
- salariatele care au nascut recent si care alapteaza dupa data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, in cazul in care nu solicita concediul si indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani.
Concediul de crestere a copilului
Concediul de crestere a copilului se acorda dupa minimum 42 de zile dupa nastere. Concediul pentru cresterea copilului se acorda la solicitarea unuia dintre parinti, fiind suficienta cererea acestuia si dovada ca celalalt parinte nu beneficiaza de acest drept (deci nu are la baza o recomandare a medicului de familie sau a medicului specialist ginecolog).
Acest concediu necesita realizarea unor venituri impozabile timp de 12 luni in ultimul an anterior nasterii copilului.
Articolul este scris de Krisstina, moderatorul sectiunii Consiliere Juridica de pe Forum. Daca aveti intrebari in legatura cu indemnizatia de crestere copil va puteti loga pe forum si ii puteti adresa intrebari.