Din 1 februarie, se majoreaza indemnizatia minima si stimulentul de insertie

/ / Modificat: 2017-01-25
Din 1 februarie, se majoreaza indemnizatia minima si stimulentul de insertie

Creste indemnizatia minima lunara acordata persoanelor aflate in concediul pentru cresterea copilului, dar si stimulentul de insertie. Majorarea are loc de la 1 februarie 2017, atunci cand va creste salariul minim la nivel national. Astfel, indemnizatia minima va fi de 1.232,5 lei.

Din luna iulie 2016, a intrat in vigoare noua lege privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului. Mamele sau tatii care stau acasa cu bebelusii primesc, timp de doi ani, 85% din media veniturilor nete realizate in 12 luni, consecutive sau nu, lucrate in decursul ultimilor doi ani de dinaintea nasterii copilului.

Legea care reglementeaza valoarea indemnizatiei pentru cresterea copilului prevede ca aceasta nu poate fi mai mica de 85% din salariul minim brut pe tara. Iar Guvernul a aprobat cresterea salariului minim pe economie, care va fi, de la 1 februarie, 1.450 de lei, ceea ce inseamna ca urmeaza ca si indemnizatia minima sa fie recalculata. Astfel, daca pana acum, indemnizatia minima era de 1.062,5 lei, adica 85% din 1.250 lei, cat este in acest moment salariul minim pe economie, odata cu 1 februarie, indemnizatia minima va ajunge la valoarea de 1.232,5 lei, adica 85% din 1.450 de lei. Acest lucru inseamna o majorare de 170 de lei. De concediul si, implicit, de indemnizatia pentru cresterea copilului poate beneficia oricare dintre cei doi parinti.

Conditia este ca solicitantul sa fi obtinut venituri impozabile timp de minimum 12 luni in ultimii doi ani anteriori nasterii copilului. Durata concediului pentru cresterea copilului este unica: doi ani.

Se majoreaza si stimulentul de insertie

Parintii care vor sa se intoarca la serviciu inaintea incheierii concediului de crestere a copilului, primesc un stimulent de insertie. Acesta este in valoare de 50% din indemnizatia minima. Odata cu cresterea salariului minim la 1.450 de lei, stimulentul de insertie va creste de la 532 lei, cat este in prezent, la 616,25 de lei.

Stimulentul de insertie se acorda persoanelor care se intorc la serviciu cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani. Mama primeste stimulentul pana la implinirea varstei de 3 ani a copilului.

Ar putea fi introdus Trusoul pentru bebelusi

Fostii ministri ai Muncii si Sanatatii, Dragos Pislaru si Vlad Voiculescu, i-au adresat, inainte de predarea mandatului, o scrisoare comuna ministrului Fondurilor Europene, Dragos Dinu, prin care propun introducerea "Trusoului pentru nou-nascuti", acordat mamelor apartinand grupurilor sociale vulnerabile.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sanatatii, propunerea vizeaza introducerea masurii in Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014 - 2020, a carui modificare urmeaza sa fie trimisa Comisiei Europene, unul din obiectivele acestui program fiind sprijinirea persoanelor defavorizate prin distribuirea de alimente si asistenta materiala de baza. "

Acordarea trusoului pentru nou-nascuti va fi un real sprijin pentru familiile vulnerabile, asigurandu-le un minim necesar cresterii si ingrijirii copilului in primul trimestru de viata, igiena, dar si securitatea acestuia.

De asemenea, masura ar putea contribui si la scaderea numarului de copii abandonati in maternitate, precum si a numarului de decese in primul an de viata al copilului, asigurandu-se monitorizarea starii de sanatate de catre medicul de familie si de catre asistentii medicali comunitari", se precizeaza in comunicatul de presa. Trusoul pentru nou-nascuti se acorda pentru fiecare nastere, in maternitate, pentru mamele cu risc social sau din grupuri vulnerabile, identificate de asistentul social sau persoana cu atributii de asistenta sociala din maternitate. "Cutia trusoului va putea fi folosita ca pat, iar kit-ul va mai contine scutece, haine, ghid de informare pentru mame, inclusiv pentru alaptat.

Valoarea estimata a trusoului este de 450 de lei, iar lista finala a continutului va fi decisa de un grup de experti de la Institutul Mama si Copilul", precizeaza sursa citata. In total, 120.000 de mame aflate in situatii de risc si excluziune sociala ar putea pleca din maternitate, in urmatorii patru ani, cu acest kit.

Taguri Indemnizatie crestere copil Stimulent de insertie

Articole recomandate

Citeste si despre