Mai multe prevederi privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor români au fost modificate, prin Legea 290/ 2005, recent publicata în Monitorul Oficial.
Mai multe prevederi privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor români au fost modificate, prin Legea 290/ 2005, recent publicata în Monitorul Oficial.
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului National pentru Evidenta Persoanelor (INEP), actul normativ în cauza, publicat în data de 28 octombrie, defineste, prin act de identitate, cartea de identitate, precum si cartea de identitate provizorie si buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate.
Buletinele de identitate, eliberate în conditiile legii, ramân valabile pâna la preschimbarea lor în totalitate.
In conformitate cu prevederile legale, cetatenii sunt obligati sa se prezinte, în termen de 15 zile de la împlinirea vârstei de 14 ani sau înainte cu cel putin 15 zile de la expirarea valabilitatii actului de identitate detinut, la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor la care sunt arondati cu domiciliul (resedinta), pentru a solicita punerea în legalitate cu un act de identitate.
Nerespectarea acestor prevederi atrage raspunderea contraventionala, care se sanctioneaza cu amenda cuprinsa între 40 de lei si 80 de lei noi, fara a exista posibilitatea achitarii, în 48 de ore, a jumatate din minimul sumei prevazute.
INEP a lansat un apel catre cetateni, pentru a-si verifica periodic termenul de valabilitate al actelor de identitate, pentru a evita situatiile neplacute în care pot deveni contravenienti la prevederile legii. Conform noii legislatii, persoana care a gasit un act de identitate, indiferent cine este titularul acestuia, este obligata sa îl depuna ori sa îl trimita, în 24 de ore, la cea mai apropiata unitate de politie sau la cel mai apropiat serviciu public comunitar de evidenta a persoanelor.
Persoana care gazduieste o alta persoana, în mod neîntrerupt, pe o perioada mai mare de 30 zile, are obligatia sa anunte politia sau serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor de la locul unde este situat imobilul. Se excepteaza de la aceasta obligatie persoana care locuieste la o alta adresa decât cea de domiciliu, în interesul serviciului sau în scop turistic.