5 greseli pe care le fac taticii

/ / Modificat: 2017-03-06
5 greseli pe care le fac taticii

Sa fii parinte nu e deloc usor si, desi se spune ca greul cu bebelusii si copiii in general il duc mamele, si tatii intampina o multime de greutati. Familia moderna nu se mai inscrie in tiparele din trecut, in care mama era casnica, statea acasa cu cei mici, iar tatal muncea de dimineata pana seara si era neimplicat in cresterea copiilor.

In multe familii vedem tatici care sunt in concediu paternal, in timp ce mama merge la serviciu, iar tatii au devenit din ce in ce mai preocupati de cresterea si educarea copiilor, fapt ce nu poate fi decat laudabil si imbucurator.

Iata 5 greseli pe care le fac taticii in incercarea de a fi parinti cat mai buni.

Sunt prea seriosi

Unii barbati nu vor nici in ruptul capului sa isi alinte copilul vorbind pe limba lui, crezand ca daca isi subtiaza vocea si stalcesc unele cuvinte isi pierd din autoritate. Nimic mai fals! Copiii raspund mai bine daca li se vorbeste pe limba lor, sunt mai receptivi si se simt mai confortabil daca sunt inconjurati de persoane care vorbesc la fel ca ei.

Ca tata, nu-ti vei pierde autoritatea daca renunti pentru cateva momente la vocea groasa, de adult, si intri in lumea micutului tau. Te va intampina cu mare drag, fii sigur!

Nu petrec suficient timp cu cei mici

Da, sa mergi la serviciu si sa ai venituri care sa ii permita familiei sa aiba un trai decent, este extrem de important, insa este important ca dupa ce ajungi acasa de la birou sa petreci timp cu micutul tau.

Dupa o zi grea la birou, unii tati uita complet ca micutii lor abia ii asteapta acasa. Este o greseala pe care de multe ori o scuza prin stresul de la serviciu si importanta unei sigurante financiare pentru familie. Tatii ar trebui sa stie si sa constientizeze ca micutii nu observa ca au o jucarie mai scumpa decat a altui copil din parc, dar observa ca tatal lor este absent si se vor comporta in consecinta.

De altfel, sa te joci cu micutul tau poate fi extrem de relaxant si iti va reincarca bateriile.

Considera ca mama ocupa primul loc

Cand este vorba despre un nou-nascut, mama este intotdeauna pe primul loc, insa de la 3 ani incolo nu mai exista topuri de acest gen. Ambii parinti sunt la fel de importanti, iar taticii ar trebui sa constientizeze acest lucru.

Se intampla adesea ca micutii, atunci cand se confrunta cu o problema, sa o cheme doar pe mama, sau sa fie foarte nelinistiti doar cand mama pleaca de acasa pe cand atunci cand pleaca tata raman aproape indiferenti. Chiar daca observi si la copilul tau un astfel de comportament, acest lucru nu inseamna ca tu, ca tata, esti mai putin important pentru copilul tau.

Este vorba despre obisnuita, in definitiv, micutii o vad mai mult pe mama inca de la inceputul vietii lor, asa ca e normal sa fie dependenti de prezenta ei, insa isi doresc la fel de mult ca si tatal lor sa fie in preajma.

Cedeaza in fata "lacrimilor de crocodil"

Pentru ca mamele petrec mai mult timp cu cei mici, invata foarte repede sa deosebeasca lacrimile reale de cele "de crocodil". Tatii, insa, sunt mai usor impresionabili din acest punct de vedere, iar copiii simt acest lucru.

Nu putem sa-i facem mereu pe plac copilului nostru, asa ca stabilim limite. In mod natural, micutul va dori sa depaseasca aceste limite, asa ca va incerca prin toate metodele sa te convinga, inclusiv prin plans.

Spre exemplu, sunteti in parc de cateva ore bune si trebuie sa va intoarceti spre casa, dar cel mic vrea sa mai stea. Cu siguranta in astfel de momente va plange, va da din picioare si va incerca sa te convinga ca este "vital" sa mai ramaneti in parc. Nu ceda in fata lacrimilor sau a altor comportamente exagerate, deoarece micutul va considera ca procedand asa poate obtine orice isi doreste, si scenariul se va repeta la nesfarsit.

reguli_tatici_copii

Fac alianta cu micutul impotriva mamei

Mama copilului este partenera ta, iar acest lucru trebuie sa fie clar si pentru copil. Nu va aliati impotriva ei cand vine vorba despre ora mesei, ora de somn sau orice alt detaliu de acest gen. Discuta in prealabil cu partenera ta si stabiliti niste reguli si niste repere in ceea ce priveste cresterea micutului.

Mamele sunt in general adeptele regulilor bine stabilite, iar tatii ii mai lasa pe copii sa faca exceptii. Daca nu esti de acord cu regulile impuse sau ti se par prea multe discuta cu mama micutului si ajungeti la un comun acord in aceasta privinta, insa nu va aliati cu cei mici impotriva ei.

Lucruri pe care tatii le fac mai bine decat mamele

Ca sa nu-i descurajam insa pe tatici, nu putem sa nu observam ca sunt si lucruri pe care le fac mai bine decat mamicile, tocmai de aceea este foarte important ca micutii ca-i aiba in preajma pe ambii parinti. Ei reprezinta un tot unitar siu se compleateaza unul pe altul atunci cand vine vorba de cresterea copiilor.

Taticii ii lasa pe cei mici sa experimenteze. Spre deosebire de mame, care sunt ingrijorate la fiecare zgarietura de pe pielea copilului, tatal il va lasa sa traiasca unele experiente pe care mamele le-ar interzice.

Mamele au tendinta de a fi prea protective cu micutii, asa ca este nevoie de tata ca sa echilibreze balanta, astfel incat copilul sa se bucure de unele experiente esentiale copilariei.

Inevitabil, un copil va mai cadea in parc in timp ce alearga cu alti copii, insa asta nu inseamna ca nu mai trebuie sa mai iasa niciodata din casa pentru a fi in siguranta, tatii inteleg mai bine acest lucru si contribuie in acest fel la dezvoltarea copilului.

Totodata, taticii ii lasa pe copiii sa se descurce singuri in unele situatii, pentru ca cel mic sa devina independent. Mamele sunt cele care ar face absolut totul in locul copiilor, insa taticii sunt cei care in loc sa-i lege sireturile micutului, il vor invata pe el sa le lege si il vor lasa singur data viitoare cand vor pleca de acasa. Primele incercari s-ar putea sa-l frustreze pe copil, insa intr-un final va reusi sa se descurce singur.

Tu ce parere ai despre comportamentul taticilor? Ce greseli consideri ca fac taticii cel mai des? Scrie-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Tatici Parenting

Articole recomandate

Citeste si despre