Se spune ca odata cu varsta, acumulezi experienta si te maturizezi; atunci cand vorbim despre varsta ideala sa devii mama, poate cel mai important factor determinat este cel privind potentialul aparitiei unor probleme medicale ce pot cauza complicatii in sarcina atat pentru bebelus, cat si pentru mama. Dar care este situatia in cazul tatilor si care sunt factorii care influenteaza varsta la care aleg sa devina parinti? Exista varsta ideala pentru a deveni tata?
Ce spun studiile?
Conform unui studiu publicat in jurnalul de Reproducere Umana din Statele Unite, tatii din ziua de astazi sunt mai in varsta cu aproape 4 ani decat tatii de acum 40 de ani.
Daca in trecut, un barbat devenea tata pentru prima data inainte de implinirea varstei de 30 de ani, acum tot mai multi barbati aleg sa-si intemeieze o familie cu copii dupa varsta de 30 de ani.
Mai multi tati dupa implinirea varstei de 40 de ani
Specialistii au analizat 168.867.480 de nasteri petrecute in Statele Unite intre anii 1972 si 2015; pe parcursul perioadei de timp analizate, numarul tatilor de peste 40 de ani s-a dublat, de la 4,1 procente, la 8,9 procente. Studiul a relevat si faptul ca intre acesti ani, varsta celui mai tanar tata a fost de 11 ani, iar a celui mai batran a fost de 88 de ani.
Implicatiile varstei tatalui pentru noul nascut
Un studiu efectuat in 2012 a estimate faptul ca genele pe care tatal le transmite copiilor sai dezvolta cate doua mutatii in fiecare an; odata cu inaintarea in varsta, mutatiile mostenite vor creste in cadrul populatiei, iar numeroase alte rapoarte au aratat faptul ca riscul de autism, boli psihice, boli neurologice sau anormalitati cromozomiale la copiii creste pe masura ce varsta tatalui este mai mare.
Totodata, datele demografice arata faptul ca in randul populatiei educate, tot mai multi barbati aleg sa devina tati dupa varsta de 30 de ani, dupa ce au pus deja bazele unei cariere si sunt stabili profesional si financiar, ceea ce inseamna ca au o disponibilitate mai mare in a fi parte din cresterea si educatia copilului.
Un studiu independent arata ca fiii tatilor mai in varsta au in medie o educatie mai buna si oportunitati de cariera mai diversificate.
Un alt motiv pentru care barbatii asteapta mai mult astazi, decat in trecut, sa devina tati ar putea fi si existenta tot mai multor metode de contraceptie, desi un studiu istoric a relevat faptul ca in Suedia secolului 18 si 19, varsta medie a barbatului care devenea tata pentru prima data era de aproape 35 de ani.
Provocarile unui tanar tata
Desi infrunta aceleasi provocari ca un tata de orice varsta, barbatii care devin tati pentru prima data in perioada adolescentei sau inainte de varsta de 25 de ani intampina si alte provocari care tin de siguranta financiara pentru a isi intretine noua familie, accesul la educatie devine mai limitat, multi dintre acestia neterminand facultati sau chiar liceul. Ca urmare, multi dintre acestia nu sunt suficient implicati in cresterea copilului, sau pentru ca le lipseste maturitatea emotionala si experienta de viata, nu au o intelegere deplina a comportamentului copilului, a evolutiei socio-emotionale a acestuia si de multe ori manifesta intoleranta si nerabdare in cresterea copilului lor.
Un studiu efectuat in 2013 a aratat ca multi tati tineri se lupta cu complexe legate de propria lor identitate, cu problem financiare, necesita suport juridic pentru a mentine relatia cu copilul lor si au nevoie de sprijin parental in aceiasi masura ca si mamele.
Cu toate acestea, nici un studiu nu poate indica o varsta ideala pentru un barbat de a deveni parinte pentru prima data, nici unul din avantajele si dezavantajele descoperite analizand varsta tatalui putand influenta cu adevarat decizia de a planifica momentul ideal in care un barbat sa isi intemeieze o famile.