Ce faci cand barbatul de langa tine nu este pregatit pentru a deveni tata

/ / Modificat: 2016-10-05
Ce faci cand barbatul de langa tine nu este pregatit pentru a deveni tata

Cand iti iubesti partenerul cu adevarat, dorinta de a avea un copil cu el vine firesc. Apreciezi calitatile pe care le are si consideri ca ar face o treaba foarte buna, ca parinte. Ce te faci insa daca barbatul cu care doresti sa iti petreci tot restul vietii nu isi doreste un copil?

Cum ar trebui sa gestionezi situatia, fara sa te lasi afectata de durerea pe care o resimti, in momentul in care el refuza pana si discutia pe marginea subiectului? Solutia nu e deloc simpla si presupune in primul rand sa te inarmezi cu multa rabdare.

Adevaratele motive al refuzului de a deveni parinte

Inainte de a-ti crea o strategie de convingere, asigura-te ca stii adevaratul motiv din spatele refuzului partenerului de a deveni tata. In functie de acesta, decide daca merita sau nu sa speri ca barbatul de langa tine se va razgandi si va accepta sa faceti un copil.

1. Banii, bata-i vina

Barbatii care iubesc copii si isi doresc sa devina tatici la un moment dat, dar care intampina dificultati financiare sunt de regula sceptici la ideea de a deveni tati. Daca tu si partenerul tau locuiti cu chirie sau daca aveti prea multe datorii, refuzul lui de a face se justifica. Un barbat cerebral, pragmatic, va cauta mereu sa-si stabilizeze in primul rand cariera, apoi sa-si cumpere o masina si o casa, inainte de a lua decizia de a face un copil.

2. Imaturitatea emotionala

In mod paradoxal, exista barbati impliniti din punct de vedere material si profesional, care refuza sa aiba copii. Cumva, astfel de barbati au senzatia ca asumarea rolului de tata este echivalenta cu renuntarea la propria libertate. Se simt prea bine cand sunt liberi sa isi organizeze programul asa cum isi doresc, sa iasa in oras cu prietenii sau se se aventureze in excursii neplanificate pe crestele muntilor.

Venirea pe lume a unui copil ar presupune reorganizarea intregului lor timp liber si renuntarea la multe distractii, pentru a fi alaturi de cel mic. Astfel de compromisuri, facute fara nicio tragere de inima, duc in timp la acumularea de frustrari si deteriorarea relatiei de cuplu.

3. Frica de a fi tata

Partenerul tau este minunat cu copiii altora, dand dovada de rabdare si blandete. Dar cand vine vorba de conceperea unui copil al vostru, isi cauta scuze sau prefera sa schimbe subiectul. Iti spune ca nu se simte pregatit, dar tu simti ca este ceva mai mult de atat. Explicatia trebuie cautata in relatia cu proprii parinti.

Daca iubitul sau sotul tau are o relatie rece cu tatal lui, este foarte posibil ca acesta sa reprezinte un model patern negativ. Traumele din copilarie provocate de un tata iresponsabil, alcoolic sau chiar exagerat de autoritar isi pun amprenta asupra psihicului viitoarului adult si genereaza inevatil frici legate de exercitarea rolului de parinte.

Pe scurt, barbatul se teme sa nu devina ca tatal sau si sa-si traumatizeze copilul, in loc sa-i ofere un mediu de crestere stabil, sigur si armonios.

4. Nu te percepe in rol de mama

Suna dureros, dar exista barbati care isi iubesc enorm partenera, insa nu si-o pot inchipui ca mama a copiilor sai. Din punct de vedere rational, pot insira toate calitatile pe care iubitele si sotiile lor se au, ba chiar sunt capabili sa aduca si argumente ca ele pot fi mame buna. La nivelul subconstientului insa, imaginea partenerei nu se suprapune peste imagine mamei ideale.

5. Vrea sa fie mereu centrul atentiei

Un barbat care are nevoie sa il pui mereu pe primul loc poate deveni gelos pe bebelus. Se gandeste ca o sa il dai la o parte si o sa il iubesti mai putin. Adevarul este ca orice proaspata mamica are nevoie sa se dedice copilului sau, mai ales in primele sase luni de viata ale acestuia.

6. E prea devreme pentru un copil

O relatie sanatoasa se cladeste in timp si se dezvolta in etape. Cand barbatul considera ca subiectul "copil" este adus prea devreme in discutie, te poti lovi de reticenta din partea lui. Chiar daca tu esti gata sa devii mama, nu inseamna ca si el simte la fel. Intr-o relatie, ambii parteneri trebuie sa invete sa aiba rabdare unul cu celalalt si sa lase timpul sa le sedimenteze sentimentele.

Strategiile de atac - bune sau rele?

Iti doresti atat de mult sa devii mamica, incat ai face orice sa-ti convingi partenerul sa concepeti un copil impreuna. Atentie insa, poti aluneca pe un teren sensibil. Daca nu stii sa pui problema cu tact, poti sa-ti strici relatia iremediabil.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci, inainte de a-l lua de o parte, pentru o discutie serioasa este sa-ti analizezi relatia. Intrebarile pe care trebuie sa si le puna orice femeie sunt urmatoarele?

- Este cu adevarat momentul potrivit sa am un copil impreuna cu partenerul meu?

- Este relatia mea solida?

- Sunt 100% ca ne putem asuma cresterea copilului, din toate punctele de vedere – financiar si emotional?

- Dorinta mea de a avea un copil este autentica sau doar caut o motivatie de a trai mai departe?

- Pot discuta deschis cu partenerul despre temerile pe care i le provoaca ideea de a deveni parinte?

Ai rabdare!

Ceasul tau biologic poate ticaie, insa nu uita ca exista si alte aspecte, la fel de importante, pe care trebuie sa le ei in considerare. Daca esti de putin timp cu partenerul tau, ar fi bine sa amani orice discutie pe tema copiilor si sa astepti sa va cunoasteti mai bine. In caz contrar, partenerul se poate speria sau te poate considera o persoana care doreste sa-l "lege" de ea, prin orice mijloace.

Fii realista!

Daca relatia in care te afli este una cu probleme, este foarte putin probabil ca venirea unui copil sa indrepte lucrurile. In cele mai multe cazuri, aparitia copilului duce la destramarea cuplurilor care nu se inteleg prea bine.

Pune-te in locul partenerul!

Psihologii te asigura ca insistenta nu duce la nimic bun. In loc sa incerci sa-ti convingi zilnic partenerul ca vrei un copil, mai bine ai incerca sa-i intelegi motivele care stau in spatele reticentei sale. Incearca sa te pui in locul lui si sa iti imaginezi ce simte.

Barbatul de langa tine are tot dreptul sa se teama. A fi parinte este cea mai grea si mai solicitanta meserie din toate timpurile si presupune asumarea responsabilitatii pentru copil din toate punctele de vedere: legal, financiar, moral si spiritual. Nu poti obliga pe nimeni sa-si doreasca sa devina parinte, daca nu se simte suficient de pregatit.

Nu te minti!

Exista femei care isi doresc un copil de dragul de a avea un copil. Fii sincera cu tine insati si intreaba-te: "dar eu sunt pregatita"? Sau ti-ai pierdut orice alta motivatie in viata si acum esti in cautarea a ceva care sa te stimuleze? Daca simti un gol in viata ta, nu copilul o sa te ajute sa il umpli. Altfel spus, nu te folosi de copil pentru a compensa alte lipsuri din viata ta. Rezolva-ti mai intai problemele interioare si apoi reconsidera ideea de a deveni mamica.

Invata sa asculti!

Psihologii sustin ca strategia de a pune barbatul in fata faptului implinit este o abordare neinspirata. Nu poti sa-i spui pur si simplu ca ai ramas insarcinata si ca tu vrei copilul, chiar daca el nu il vrea.

Partenerul tau are si el sentimentele lui si nu se cuvine sa te joci cu ele. Alege o abordare sincera si deschisa, intr-un moment in care el este pregatit sa-si deschida sufletul si sa-ti impartaseasca motivele pentru care se teme de asumarea rolului de tata. La nevoie, il poti incuraja la apeleze la ajutorul unui specialist, pentru a-si depasi frica.

Te-ai confruntat si tu cu refuzul partenerului de a-si asuma rolul de tata? Cum s-au finalizat discutiile voastre? Ce sfaturi poti sa le dai femeilor aflate in aceeasi situatie?

Pe aceeasi tema:

Cand unul dintre parteneri vrea un copil, dar celalalt nu

Cand el nu vrea copii…

Discutia cu partenerul despre dorinta de a avea un copil

6 lucruri pe care partenerul tau trebuie sa le faca inainte de a concepe un copil

La ce varsta isi doresc barbatii sa devina tati?

Teama de a deveni tatic

Taguri Teama de a deveni tatic Teama de a fi tatic A deveni tata Planificarea unui copil Temeri barbati Relatie de cuplu Viitor tata Ceas biologic barbati Varsta barbati tatici Barbati nepregatiti pentru statul de tata Discutie bebelus partener Imaturitate emotionala barbati Frica de a fi tata

Articole recomandate

Citeste si despre