Se presupune ca femeile devin mame in momentul in care afla ca sunt insarcinate, iar imediat dupa nastere se declanseaza si "instinctul matern".
Dar nu numai proaspetele mamici sunt cele care trec prin schimbari.
Se pare ca multe lucruri se petrec si in creierul taticilor. Mai multe studii au demonstrat o schimbare neurologica semnificativa odata ce barbatii devin tati. Se pare ca, cu cat sunt mai implicati in ingrijirea bebelusului, cu atat sunt mai accentuate aceste schimbari.
Studiul sugereaza ca activitatea neuronala asociata femeilor si instinctul lor matern ar putea fi declansata la parinti, in general. In consecinta, pare putin probabil ca astfel de schimbari pronuntate sa fi fost observate in creierul barbatilor in trecut, cand se implicau mult mai putin in cresterea copilului.
Ce se intampla cu creierul unui barbat cand devine tata?
Nivelul testosteronului scade
Datele tind sa arate o scadere a testosteronului, ceea ce duce la scaderea agresivitatii si reactioneaza emotional in fata copilului. Interactiunea timpurie dintre bebelus si tata are un efect mult mai profund decat isi imagineaza cineva. Nu numai ca aceste momente speciale intaresc legaturile emotionale, dar pot modifica si nivelurile de hormoni in creierul tatalui.
Intr-un studiu din anul 2011, s-a descoperit ca nivelurile de testosteron ale proaspatului tatic scad cu 40%, ceea ce pare sa fie legat de sensibilitatea si legatura cu bebelusul sau. Alternativ, unii tati au aratat o crestere a testosteronului dupa ce copilul s-a nascut, ceea ce se poate datora unei nevoi crescande de a-si proteja noul membru al familiei.
Nivelurile de oxitocina cresc
Oxitocina, hormonul care se mai numeste si "drogul dragostei," pare sa apara in forta atunci cand se naste bebelusul, atat la mame cat si la tati. Cu toate acestea, in timp ce oxitocina este declansata de actiuni specifice mamei, cum ar fi alaptarea si contactul fizic strans cu micut, pentru tatici, acest hormon este declansat prin joc, ca si cand copilul rade. Si cu cat relatia dintre tata si copil devine mai profunda, cu atat mai intense sunt nivelurile de oxitocina.
Nivelurile de prolactina cresc
Prolactina crescuta este de obicei asociata cu producerea de lapte matern. La tati, insa, acest hormon creste pe masura ce interactioneaza cu nou-nascutul. De fapt, in prima luna pentru tata, nivelurile de prolactina cresc cu o medie de 20%, iar cu cat acesta este mai receptiv emotional la nevoile bebelusului, cu atat nivelurile de prolactina sunt mai ridicate. Cercetatorii sugereaza ca acest hormon ajuta la dezvoltarea comportamentelor paterne.
Mamele si tatii trec prin schimbari
Luate impreuna, aceste rezultate obtinute dintr-o varietate de studii recente sugereaza ca o implicare importanta in ingrijirea copilului poate declansa reactii in creierul tatalui in mod similar cu cel al mamei.
In timp ce procesele din timpul sarcinii si nasterii ajuta la reglarea cailor neurologice pentru mame, dezvoltand acest "instinct matern," pentru tati, aceasta activitate este declansata dupa interactiunea si conexiunea emotionala cu copilul sau.