Lasa taticul sa fie tatic

/ / Modificat: 2017-12-05
Lasa taticul sa fie tatic

Venirea pe lume a unui bebelus le poate "transforma" pe unele mame, acestea ajungand sa devina foarte posesive cu copilasii lor. Ingrijorate sa nu se intample ceva rau cu fragila fiinta, ele devin mame-closca, adica au foarte multa grija de copilul lor si parca le este teama sa lase pe altcineva sa legene copilul, sa ii faca baita de seara, sa ii puna scutecul sau sa il imbrace.

Se poate intampla ca unii tatici sa aiba parte de o astfel de partenera, careia, din prea multa grija fata de copilul ei, sa ii fie teama sa il lase pe cel mic si in grija tatalui mai mult de cateva minute si sub stricta ei supraveghere.

In cazul in care te regasesti in aceasta descriere si vrei sa ai controlul asupra a tot ceea ce se intampla cu bebelusul, trebuie sa stii ca nu ai de ce sa iti faci griji, pentru ca si partenerul tau este la fel de responsabil ca si tine si are si el nevoie de clipe petrecute cu copilul, momente care contribuie la crearea si dezvoltarea unei relatii de calitate intre tata si copil.

Momente de tandrete intre tata si bebelus

De obicei, mamele sunt cele care isi petrec cel mai mult timp cu bebelusul, pentru ca tatii merg la serviciu. Insa este important ca mamicile sa ii lase pe cei mici si in grija tatalui. Ideal este ca seara, dupa ce tatal vine de la serviciu, sa isi creeze o rutina din a-si petrece timp cu copilasul, sa aiba momente petrecute doar intre ei doi: sa il tina in brate, sa ii ofere pupici, sa ii faca masaj, sa descopere impreuna jucarii care ii plac micutului.

Si cand vine momentul baitei de seara, este important ca ambii parinti sa ia parte. O sa observi ca atunci cand sunt implicati ambii parinti momentul devine mai plin de insemnatate, este mai multa bucurie, dar ai parte si de ajutor din partea sotului. Tatal copilului poate sa fie un ajutor de nadejde in momentul baii copilasului.

Taticii, in tura de noapte

In cazul in care bebelusul nu este alaptat la san si primeste formula, atunci mama il mai poate lasa si pe tata in "tura de noapte". Sa fie el cel care hraneste bebelusul atunci cand este timpul pentru acest moment si sa fie si cel care sa aiba grija sa il calmeze pe nou-nascut, in cazul in care plange.

Un bebelus care plange poate fi calmat daca este luat in brate, daca ii canti ori daca il legeni, ceea ce poate sa faca si tatal copilului, nu numai mama.

Plimbarea de afara, in compania tatalui

Bebelusii au nevoie sa iasa afara, aerul proaspat le face foarte bine, cum la fel de bine le fac si razele soarelui. Plimbarea de afara, in parc, nu doar pe aleile din jurul blocului, poate fi facuta si de catre tata. Plimbarea poate fi facuta in carucior, insa tatii pot folosi si un sistem de purtare. Un port bebe il va tine pe micut aproape de tata pe toata durata plimbarii, ceea ce duce la crearea unei legaturi mai profunde intre tata si bebelus, pentru ca il poate mangaia, poate sa ii vorbeasca.

Tatii pot juca si rolul unui personaj distractiv, care sa il faca sa rada pe bebelus. Taticii se pot stramba la micut, ceea ce le poate starni micutilor zambete. Bebelusii adora, de asemenea, ca tatii sa ii legene incet, dar si mai repede, in momentele de joaca.

Tatii ii incurajeaza sa exploreze

Proaspetii parinti prezinta diferente in ceea ce priveste comportamentele care ii leaga de nou-nascuti. Astfel, potrivit unui studiu la care au luat parte 100 de mame si tati care au interactionat cu bebelusii lor in varsta de cinci luni, mamele au avut tendinta de a-i privi in ochi pe micuti, de a-i atinge efectiv, in timp ce tatii au avut tendinta sa foloseasca miscari mai rapide, pentru a-i face sa rada pe cei mici si pentru a-i incuraja sa exploreze, potrivit cercetarii publicate in anul 2013 in Attachment & Human Development. Bineinteles ca fiecare parinte se poate implica in ambele tipuri de interactiuni.

Asadar, implicarea tatalui in viata copilului mic se poate face foarte usor, sunt multe modalitati care pot fi puse in practica. Mamele trebuie doar sa le acorde incredere partenerilor lor, sa le spuna acestora atunci cand exista o temere si sa caute impreuna solutii.

Taguri Relatie tata bebelus Relatie tata copil

Articole recomandate

Citeste si despre