Masajul bebelusului este una dintre cele mai simple si placute metode prin care taticii au ocazia de a se apropia mai mult de copil si de a consolida relatia cu el. Masajul presupune contactul piele pe piele cu bebelusul, care reprezinta nu doar o metoda de a crea o legatura afectiva puternica cu el, ci si de a-l ajuta sa se simta in siguranta si de a-l calma atunci cand are colici sau este bolnavior! Iata un mic ghid prin care taticii pot invata cum sa maseze corect bebelusul!
Sfaturi pentru masajul bebelusului
Masajul este o cale de comunicare afectiva cu bebelusul pe care taticul o poate intreprinde la fel de bine ca si mama. Taticul se poate implica in masarea bebelusului inca de cand este nou-nascut (dupa caderea buricului), timp de cateva minute, iar pe masura ce creste, poate lungi sesiunile de masaj, care pot dura chiar si 30 de minute sau pana cand copilul da semne ca se plictiseste.
Taticul trebuie sa aseze bebelusul pe o suprafata plata si ferma, pe o paturica sau o salteluta mai ferma. Este recomandat sa se asigure ca in camera temperatura este potrivita (25 de grade Celsius), astfel incat bebelusul sa se simta confortabil. Apoi, trebuie sa aiba langa el toate ustensilele si lucrurile necesare pentru masaj, astfel incat sa nu fie nevoit sa lase copilul nesupravegheat - servetele, ulei de masaj, scutece (in cazul in care se intampla mici accidente), hainute etc.
Este indicat sa foloseasca ulei de masaj special creat pentru pielea sensibila a bebelusilor si sa nu uite sa se relaxeze in timp ce il maseaza. Eventual, poate sa ii fredoneze un cantecel vesel sau sa vorbeasca cu el, cat ii face masaj. Ajuta copilul sa se relaxeze si sa se distreze in timpul masajului.
Pe tot parcursul efectuarii masajului, vorbeste cu bebelusul. Poti sa-i exemplifici partile corpului, sa-i povestesti cat de mult iti place sa-l masezi si cat de mult inseamna pentru tine.
Asigura-te ca ai mainile calde, iar in timpul masajului, daca observi ca lui bebe nu ii place un anumit lucru, opreste-te. Incalzeste putin intre palmele tale si lotiunea sau uleiul de masaj inainte de a-l aplica pe pielea bebelusului.
Masajul corect al bebelusului de catre tatic
In timp ce mamele au o oarecare inclinatie fireasca spre a sti cum sa maseze proprii bebelusi, taticii sunt ceva mai nestiutori si au nevoie de indrumare. Este important ca taticii sa invete sa faca corect masaj bebelusului, astfel incat sa nu il raneasca involuntar.
Copilul trebuie asezat cu burtica in sus, cat mai aproape de tatic, iar acesta trebuie sa stea pozitionat in fata lui. Pentru a-l masa pe burtica, taticul trebuie sa isi uneasca trei degete de la o mana (aratatorul, mijlociul si inelarul) si sa inceapa masajul trasand cu degetele litera "I" de-a lungul abdomenului celui mic.
Miscarile trebuie sa fie ferme, dar blande, si sa nu exercite o presiune foarte mare, care i-ar putea provoca dureri. Taticul poate continua cu traversarea celor trei degete, in linie, de la stanga la dreapta abdomenului. Apoi, taticul poate efectua miscari circulare usoare, pe toata suprafata abdomenului.
Miscarile de masaj trebuie sa continue cu mangaieri blande pe umeri si piept, dar fara a sari peste manutele lui, care au si ele nevoie de atingerile blande ale taticului. Apoi, taticul poate cobori in zona picioruselor bebelusului, masand usor talpicile (doar cu ajutorul degetului mare), dar si gleznele si pulpita.
Poate face si cateva exercitii usoare de gimnastica cu piciorusele micutului, dupa ce ii face masaj. Asocierea masajului cu gimnastica este nemaipomenita pentru dezvoltarea fizica corecta si rapida a bebelusului.
Tu lasi taticul sa faca masaj bebelusului? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!