Teama de a deveni tatic

/ / Modificat: 2016-10-06
Teama de a deveni tatic

Gravidutele experimenteaza o varietate de emotii si schimbari psihologice pe parcursul sarcinii. Si taticii au parte de un set intreg de emotii si sentimente care-i incearca inca de dinainte ca bebelusul sa se nasca. Asadar, daca viitorii tatici se simt panicati, coplesiti, nepregatiti, inspaimanati sau anxiosi trebuie sa stie ca nu sunt singurii si ca acestea sunt temeri si trairi normale.

Sursele temerilor viitorilor tatici

Legate de bani

Cresterea si ingrijirea unui copil pot fi extrem de costisitoare, mai ales in vremuri de recesiune, insa de multe ori se exagereaza. Nu este cazul ca taticii sa intre in panica. Cu sprijinul mamicii si cu un plan bine pus la punct si organizat, veti putea face fata cheltuielilor. Este adevarat ca este posibil sa mai se taie din micile placeri sau alte mofturi, insa bebelusul tau merita orice sacrificiu. In plus, bebelusii au mai multa nevoie de dragoste si atentie decat de lucruri scumpe.

Legate de paternitate

Nu este neobisnuit ca viitorii tatici sa aiba uneori indoieli cu privire la paternitatea bebelusului. Aceasta teama apare in cazul in care relatia cu viitoarea mamica este recenta sau instabila. In alte cazuri, aceste ganduri care-i macina pe tatici sunt provenite din stima de sine scazuta mai degraba decat din motive rationale. Este important ca viitori tati sa evite sa lase astfel de ganduri irationale sa le afecteze relatia cu partenera sau judecata.

Legate de statutul de parinte bun

Aceasta este cea mai frecventa temere a viitorilor tatici: daca vor fi sau nu niste parinti buni! Exista si o parte pozitiva a acestor ganduri care le macina sufletul si uneori ratiunea: daca mediteaza la acest lucru inseamna ca iau in serios viitorul lor statut si ca isi dau tot interesul! Nu exista reteta perfecta pentru parinti in ceea ce priveste cresterea copiilor, acest lucru se invata pe parcus, pe masura ce ei se confrunta cu diverse situatii! Important este sa consolidezi relatia cu viitorul bebelus inca din burtica mamei!

Legate de propria viata si de libertatea personala

Ingrijorarea taticilor ca isi vor pierde oarecum libertatea odata cu aparitia copilului este comuna. Bebelusul impune noi reguli si reorganizeaza viata taticilor, fie ca vor, fie ca nu: nu vor mai putea sa vina si sa plece cand doresc, sa iasa cu prietenii cand vor si asa mai departe.

Acum se impart intre activitatile casnice, serviciu, iar timpul liber este acordat pampersilor, biberoanelor si imbaierii ori adormirii copilului. Chiar si relatia cu partenera intra intr-un con de umbra si ar putea simti ca sunt mai neglijati. Important este sa comunicati deschis grijile si sa faceti planuri impreuna pentru a va descurca cu ingrijirea bebelusului.

Legate de viata sexuala

Dupa cum spuneam, relatia cu partenera ar putea fi usor neglijata, mai ales imediat dupa nasterea copilului. Viata sexuala a cuplului va fi mult diminuata! In primele 6 saptamani, mamica se recupereaza dupa nastere si sexul este interzis, apoi, cand primeste confirmarea ca poate intretine relatii sexuale este posibil sa nu gasiti timp pentru voi si pentru momentele intime printre ingrijirea copilului, casei si servicii. In plus, libidoul mamicii poate fi diminuat dupa nastere pe o perioada nedeterminata.

Apar frustrari si ingrijorari normale ale taticilor cu privire la evolutia sexuala a cuplului: "asa va fi mereu de acum inainte?", "daca nu mai gasim deloc timp pentru noi", "nu ma mai doreste!" etc. Informati-va cu privire la recuperarea organismului mamicii dupa nastere si la schimbarile care apar, pentru a sti de ce reactioneaza uneori partenera intr-un fel la abordarile voastre si comunicati deschis cu ea.

In plus, nu copilul detine controlul in relatia voastra, depinde de voi sa va faceti timp in program pentru a va revigora viata sexuala!

Acestea sunt doar cateva dintre temerile taticilor, insa nu sunt de nedepasit. Depinde de fiecare tatic in parte cum le resimte, dar cele mai indicate moduri pentru a le face fata sunt:

- vorbiti cu partenera despre orice fel de grija pe care o aveti;

- apelati la suportul prietenilor (mai ales daca sunt si ei tatici);

- inscrieti-va pe grupuri online de discutii, acolo unde regasiti tatici care trec prin aceleasi tariri si cereti sfaturi;

- vorbiti cu un psiholog daca simtiti ca aceste griji intervin mai mult decat trebuie in viata voastra.

Partenerul tau ce temeri a avut? Cum ai gestionat situatia? Asteptam parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pe aceeasi tema:

Ce faci cand barbatul de langa tine nu este pregatit pentru a deveni tata

Cand este momentul potrivit pentru a deveni tata

Cand el nu vrea copii

Cand unul dintre parteneri vrea un copil, dar celalalt nu

Cum se schimba viata ta cand devii tata

Taguri Teama de a fi tatic Relatia tata-nou nascut Teama de a deveni tatic Relatie cuplu Frica de a fi tata Esti pregatit sa devii tata Temeri barbati

Articole recomandate

Citeste si despre