Una dintre deciziile cele mai dificile pentru un barbat este atunci cand trebuie sa se casatoreasca. A doua este atunci cand vrea sa paraseasca acel camin construit alaturi de o femeie pe care a iubit-o sau poate inca o iubeste. Atunci cand se gandeste sa plece, un barbat poate ramane luni sau chiar ani in acea casa, "rupt" intre dorinta de a pleca si duerea pe care i-ar provoca-o plecarea.
Nu toti barbatii isi parasesc familia fara a privi o secunda inapoi. Majoritatea cantaresc mult si bine decizia, duc o adevarata lupta interioara.
Care sunt motivele care aduc un barbat in postura de a parasi caminul conjugal?
Multi cred ca atunci cand exista dragoste, se poate trece peste orice, fie ca vorbim despre o aventura, despre monotonie, despre alterarea sentimentelor in cuplu, despre incompatibilitate, despre certuri nesfarsite. Motivele pot fi tot atatea cati barbati exista pe lume. Ceea ce provoaca, insa, lupta interioara este a decide daca sunt, intr-adevar, mai puternice decat ce ai construit langa sotie, langa copiii pe care ii iubesti atat de mult si care au nevoie de tine.
Atunci cand v-ati casatorit, ati promis sa fiti impreuna la bine si la rau. Deci cum sa pleci la rau? Sotia, copiii, nu sunt lucruri de care te descotorosesti! Cu ei ai legaturi pentru toata viata.
Spre deosebire de femei, barbatii tind mai mult spre introspectie cand vine vorba de divort. Nu isi exprima cu usurinta sentimentele, nu isi exteriorizeaza gandurile. Tocmai de aceea, femeile ii catalogheaza de obicei ca fiind egoisti. Insa nu este mereu vorba despre egoism!
Ce ai de facut ca barbat cand te gandesti la divort?
Comunica! Gandeste-te cat de greu ii este sotiei tale sa te descifreze, sa inteleaga ce se intampla in mintea si in sufletul tau. Incearca sa iti expui cat mai clar ideile, gandurile, sentimentele, discutati despre ele, in loc sa o lasi sa inoate in deriva prin apele tulburi ale fricii si frustrarii. Explica-i prin ce treci si poate nu doar ca te va intelege, ci te va si ajuta. Femeilor le este mai usor decat barbatilor sa fie analitice, pentru ca este in natura lor.
Daca ai nevoie de timp pentru a-ti limpezi gandurile, spune-i ca ai nevoie sa te distantezi putin. In cazul in care esti impartit intre relatia conjugala si una paralela, corect este sa iei distanta fata de amandoua, pentru a reflecta obiectiv si a-ti putea intelege sentimentele.
Daca ai luat deja o decizie si nu mai vezi cale de intoarcere, clarificati lucrurile in loc sa prelungiti agonia pentru amandoi.
Iubirea este o decizie care se ia rational pe baza dorintei si a pasiunii, care in timp se mai risipesc intr-o relatie. Chiar si atunci, insa, pot fi reinviate: opreste-te putin si aminteste-ti ce ai simtit odata, vezi cum te face sa te simti aceasta amintire si raspunde-ti sincer la intrebarea "oare ar mai putea fi la fel?". Daca raspunsul este altul decat un "nu" hotarat, poate ar merita efortul de a incerca din nou.
Cand divortezi nu lasi in urma doar o casa!
Parasirea familiei nu inseamna doar sa te muti intr-o alta locuinta, ci sa lasi in urma vise, sperante, dorinte, dar mai ales o femeie si pe copiii vostri, pentru care esti un model de urmat in viata. Oricat vei incerca sa le explici de ce pleci, copiii te vor judeca aspru. Esti pregatit pentru asta? Esti pregatit pentru indiferenta cu care te vor trata (multa vreme) de acum incolo? Chiar daca se spune ca barbatul isi paraseste doar sotia, nu si copiii, ei tot se vor simti abandonati si tradati, indiferent de varsta si de motive. Esti pregatit sa culegi ceea ce semeni?
Esti pregatit sa traiesti cu un dor permanent?
Daca ai prieteni, cunostinte, rude care au divortat, poate nu ar strica sa discuti si cu ei inainte de decizia finala. Poate te astepti sa iti spuna ca sunt fericiti, ca au luat cea mai buna decizie. Poate chiar iti vor spune asta. Dar intreaba-i ce simt cand isi amintesc de tot ce au lasat in urma, cum e sa iti fie mereu dor de copiii pe care nu-i mai poti vedea in fiecare zi cand ajungi acasa, de viata pe care ai construit-o in atatia ani. Raspunsurile s-ar putea sa te surprinda!