Ce trebuie sa stie un parinte cand merge cu copilul la dentist pentru a fi evitata drama baietelul de 4 ani, care si-a pierdut viata dupa o anestezie facuta intr-un cabinet stomatologic din Pitesti.
Ministrul Sanatatii, Victor Costache, a declarat ca medicul a folosit un cocktail de anestezice, fara a respecta "normele minime de securitate."
Ce trebuie sa stie parintii?
In primul rand, sa ne informam. Si sa punem mereu intrebari atunci cand suntem intr-un cabinet medical.
Orice pacient care ajunge pe scaunul unui stomatolog trebuie sa semneze un formular de consimtamant, sa-si declare istoricul medical si sa isi dea acordul pentru procedurile propuse de medic. Atunci cand vine vorba despre copii, toate acestea intra in responsabilitatea parintilor.
Ce facem in cazurile in care medicii ne dau mai multe variante sau mai multe diagnostice? Raspunsul este simplu: ne informam si mai mult! Incercam sa aflam din mai multe surse care este varianta cea mai buna pentru sanatatea noastra si a copiilor nostri!
Insa, orice clinica stomatologica are nevoie de avize si autorizatii pentru interventiile medicale.
Anestezia generala se face doar in spitale
Unele interventii, necesita anestezii si in cazul copiilor. Dar pentru anestezia generala, situatia este mult mai complicata. Aceasta trebuie facuta doar de un medic anestezist.
"Anestezia generala pe vena este o procedura care devine sigura cand este practicată intr-o institutie sanitara unde exista intotdeauna riscul ca aceasta anestezie, daca nu este monitorizata, pacientul sa trebuiasca sa fie intubat rapid. Cum poti intuba un pacient intr-un cabinet de anestezie daca nu este ventilator,?” a precizat Victor Costache, citat de Hotnews.
Liniile de ghidaj mondiale pentru stomatologia pediatrica recomanda UNITATILE MEDICALE DE TIP SPITAL ca unica solutie de tratament care asigura gradul maxim de siguranta si de acoperire a posibilelor riscuri pentru tratamentele stomatologice pentru copiii realizate sub anestezie generala, potrivit dental-med.ro.
Dintii de lapte sunt foarte fragili
Sanatatea dentara incepe din copilarie. Este momentul ideal pentru ca cei mici sa deprinda obiceiuri corecte, care le vor asigura un zambet frumos si sanatos, pe termen lung. Asta inseamna ca igiena orala trebuie sa inceapa chiar dinainte de aparitia primilor dinti.
Parintilor li se recomanda sa supravegheze sanatatea dentara si bucala a copiilor si sa evite sa le cumpere alimente bogate in zahar sau bauturi carbogazoase.
Dintii de lapte ai copiilor au o structura diferita fata de cea a adultilor. Sunt mai sensibili si mai putin rezistenti. De asemenea, dintii de lapte sunt mai sensibili la bacterii, care hranesc cu alimentele pe care le mananca micutul.
La copii, cariile evolueaza foarte rapid. Astfel ca de la o mica pata pe dinte poate aparea foarte rapid o carie. Smaltul dintilor de lapte este foarte subtire, iar atunci cand caria sparge smaltul patrunde imediat in dentina (stratul de sub smalt), ajungang imediat la nerv.
Cariile netratate la timp pot duce la complicatii precum afectarea pulpei dentare (nervul dentar). Netratata, pulpita (inflamatia pulpei dentare), se poate transforma in scurt timp in gangrena, care la randul ei poate evolua in abces vestibular, scrie supermame.ro.
Sursa: supermame.ro