Cum poti sa iti strici concediul doar pentru ca ti l-ai dorit prea mult

/ / Modificat: 2024-07-25
Cum poti sa iti strici concediul doar pentru ca ti l-ai dorit prea mult

”Planificam vacanta cu presiunea de a fi fericiti si de a recupera tot ce nu am trait un an”

 

In cultura aceasta a vietii pe repede inainte in care traim, am ajuns sa ne raportam la vacante ca la o sfanta si binemeritata mantuire: tragem tare, tare intreg anul, ca apoi vine concediul eliberator. Specialistii avertizeaza ca tocmai pentru ca ni-l dorim si il asteptam atat de mult, exista riscul sa il stricam pentru ca am pus prea multa presiune pe noi sau pe cei dragi pentru ca totul sa fie perfect.

 

Dupa o perioada in care nu am avut o pauza, vacanta poate capata o multime de semnificatii: e ceva ce am castigat si meritam, deci trebuie sa fie neaparat speciala. ”E semnul ca ne putem relaxa, deci aceasta relaxare trebuie sa fie cea mai buna, atat de buna incat sa re-echilibreze tot stresul anului, chiar daca asta implica si tendinta de a cheltui nejustificat de mult. E si o perioada in care parintii incearca sa-si spele pacatele fata de copii – sa petrecem timp impreuna, sa fie frumos, sa ne intelegem, sa ne distram. Planificam vacanta cu presiunea de a fi fericiti si de a recupera tot ce nu am trait un an, presiune rezolvata mai apoi cu sume mari de bani cheltuite, agitatie, descarcarea nervilor pe cei dragi, frustrare, vinovatie sau dezamagire”, explica Angi Ionescu, fondator si CEO la Clinica The Mind

 

Tocmai de aceea, primul lucru pe care il putem face pentru a nu pica in capcana vacantei perfecte este sa nu tintim catre ea. Mai corect ar fi sa ne gandim la aceasta perioada ca la una in care vom fi mai relaxati, in care unele lucruri vor fi placute sau interesante, iar altele nu vor merge exact cum le-am planuit, asa cum e si normal.

 

In plus, inainte de a planifica orice, dar si in timpul vacantei, cel mai important criteriu pentru fiecare alegere  ar trebui sa fie nevoile noastre la momentul respectiv. ”Degeaba planificam sa vizitam 10 muzee si 4 catedrale din Spania, daca totul se simte ca un chin, poate un plan realist ar fi pentru un program flexibil, fara prea multe transferuri, si bucuria unor lucruri simple precum o cafea buna, un sezlong si o carte simpatica”, accentueaza Angi Ionescu.

 

O alta picatura care poate adauga presiune in paharul nostru este influentat de social media.  Ce vedem insa este un continut curatoriat, iar specialistul recomanda sa nu facem un standard din pozele altora de vacanta: ”Din poze nu aflam niciodata cum au asteptat ore in sir in aeroport, despre momentele in care s-au certat cu partenerul/a, despre cum le-a cazut greu la stomac mancarea aceea care in poze arata atat de apetisant”. Astfel de lucruri se pot intampla oricui in vacanta, e posibil sa fie aglomerat pe aeroport, hotelul sa nu fie cel mai bun, plaja aglomerata, vremea capricioasa. Iar atunci cand lucrurile nu merg exact cum ne-am propus, ne putem agata de acest inconvenient si putem bombani zile in sir sau putem face un pas in spate si putem privi lucrurile cu umor, adaptandu-ne situatiei.  

 

O alta capcana care pandeste atunci cand facem planuri pentru o experienta perfecta, este tendinta de a cheltui foarte mult, fara ca aceste sume mari sa aduca, de fapt, un plus de valoare. ”Da, vrem sa ne bucuram in concediu, sa ne relaxam, sa ne rasfatam, dar asta nu inseamna ca trebuie sa traim altfel decat ne-am permite in mod normal doar pentru a atinge perfectiunea. Si, nu in ultimul rand, putem avea o vacanta memorabila si fara a planifica totul pana la ultimul detaliu. Nu e necesar sa bifam toate obiectivele turistice, nu suntem intr-o misiune, ci intr-o vacanta, iar amintiri frumoase se pot crea si daca lasam loc intamplarii, daca ratacim pe strazi o dupa-amiaza intreaga”, a incheiat Angi Ionescu.

Taguri Concediu de odihna

Articole recomandate

Citeste si despre