Art Safari Femei, o noua editie din 6 septembrie!

/ / Modificat: 2024-07-30
Art Safari Femei, o noua editie din 6 septembrie!

 

De la marile artiste ale secolului trecut, Regina Maria si Cecilia Cutescu-Storck, la noul val de artiste contemporane 

 

Art Safari, cel mai mare organizator de expozitii din Europa de Est, anunta o noua editie care sarbatoreste femeile cu o contributie impresionanta in arta si cultura romaneasca. De la Regina Maria, spirit artistic innascut, sustinatoare a artistilor romani pe care i-a promovat si colectionat toata viata, si Cecilia Cutescu-Storck, prima profesoara de arta din Europa, pana la Sibylle Bergemann, una din cele mai importante fotografe contemporane din Germania, si noul val de artiste contemporane - Young Blood 3.0., forta creatoare a femeilor este dezvaluita intre 6 septembrie si 15 decembrie, la Palatul Dacia-Romania. O parte a expozitiei „Young Blood 3.0. Noul val de artiste contemporane” poate fi vazuta si la Promenada Mall, intre 19 septembrie si 17 noiembrie.

 

Surpriza editiei este „Sani. O expozitie cum nu s-a mai facut”, o premiera absoluta in materie de expozitii romanesti, care exploreaza reprezentarile sanilor in arta autohtona, de la pictura, sculptura, pana la instalatii – Tonitza, Luchian, Iser, Pallady etc., dar si artisti contemporani.

 

Biletele s-au pus deja in vanzare online. Doar pana pe 18 august, acestea pot fi achizitionate cu 50% reducere, in cadrul ofertei Early Bird.

 

Programul complet al editiei Art Safari Femei:

 

Maria a Romaniei, regina si artista, alaturi de Femeile Pictore si Sculptore

 

Expozitia ofera vizitatorilor o incursiune in viata si arta uneia dintre cele mai emblematice figuri ale monarhiei romanesti. Maria a Romaniei a ramas in istorie nu numai prin faptele eroice din timpul Marelui Razboi, dar si prin latura artistica a fiintei sale, manifestata inca din copilarie si din tinerete.

 

In 1916 apare la Bucuresti Asociatia „Femeile pictore si sculptore”, intemeiata de artistele Cecilia Cutescu-Storck, Olga Greceanu si Nina Arbore, ce va fi sustinuta de Regina Maria. Acest capitol distinct al expozitiei prezinta lucrari semnate de marile artiste ale Romaniei: Olga Greceanu, Lucia Dem. Balacescu, Irina Codreanu, Micaela Eleutheriade, Margareta Sterian, Ligia Macovei, Rodica Maniu (Mützner), Nina Arbore, Milita Petrascu, Lucia Beller, Magdalena Radulescu, Lola Schmierer Roth si multe altele.

 

Ampla expozitie cu doua capitole reuneste picturi, sculpturi, piese decorative spectaculoase, obiecte de mobilier unice si fotografii. Capitolul Maria a Romaniei, regina si artista este ingrijit de dr. Narcis Dorin Ioan si realizat in parteneriat cu Muzeul National Peles, Muzeul National Brukenthal si Muzeul Municipal „Regina Maria”, Iasi. Capitolul Femeile Pictore si Sculptore este curatoriat de Alexandra Ilnitchi-Ardelean. Design de expozitie realizat de Diana Nicolaie, artista si designer.

 

Cecilia Cutescu-Storck. Prima femeie profesor de arta din Europa

 

Puternica, ambitioasa, feminista convinsa, mama, sora si sotie, muncitoare si dornica sa arate tuturor ca locul femeilor este alaturi de barbati, nicidecum in urma lor – asa ar putea fi descrisa, in cateva cuvinte, Cecilia Cutescu-Storck (1879-1969), prima femeie profesor de arta din Europa.

 

Preocuparea pentru pictura murala si-a pus amprenta asupra propriei case, astazi un superb muzeu - Muzeul de Arta „Frederic Storck si Cecilia Cutescu-Storck”, parte a Muzeului Municipiului Bucuresti. Decorarea casei i-a asigurat mai multe comenzi importante: „Istoria comertului romanesc” pentru Aula Magna a Academiei de Studii Economice din Bucuresti, in 1933; „Apologia artelor romanesti” pentru plafonul Salii Tronului din Palatul Regal – actualul Muzeu National de Arta al Romaniei; Acestea pot fi admirate si astazi.

 

Expozitia prezinta opera creata de artista cu activitate artistica intensa, rasplatita cu numeroase premii si distinctii. Curatoarea expozitiei realizate in parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucuresti este Drd. Ana Maria Maciuca-Pufu, muzeograf – Pinacoteca Muzeului Municipiului Bucuresti. Scenografia este realizata de Cosmin Florea.

 

Sani. O expozitie cum nu s-a mai facut

 

O expozitie fara precedent in Romania! De la obiect al dorintei la cenzura, de la admiratie la rusine, sanii au fost un catalizator important in dezbaterile culturale ale ultimelor decenii.

Expozitia prezentata la Art Safari isi propune sa examineze abordarile diverse in care artistii – de la maestri ai artei romanesti, pana la unii dintre cei mai relevanti creatori contemporani – au reprezentat aceasta parte a corpului femeiesc.

 

Young Blood 3.0. Noul val de artiste contemporane (6 septembrie – 15 decembrie la Art Safari si la Promenada Mall: 19 septembrie – 17 noiembrie)

 

Artistele noii generatii pun in lumina noile trenduri sociale din mediul online, dar si din realul cotidian, prin forme de expresie diverse, de la clasicele pictura, sculptura, pana la instalatii din materiale neconventionale. Expozitia dedicata artei Supercontemporane Young Blood a ajuns la a 3-a editie, iar de data aceasta scena va apartine exclusiv femeilor.

 

Sibylle Bergemann. Moda, arta, cultura prin lentila unei femei

 

Expozitia ofera o imagine de ansamblu asupra intregii opere a uneia dintre cele mai importante fotografe contemporane din Germania, Sibylle Bergemann (1941-2010) care s-a remarcat ca fotograf de moda, in scurt timp devenind cunoscuta si pentru eseurile sale fotografice si datorita observatiilor precise asupra unor detalii ascunse. Fotografiile ei au aparut in publicatii internationale, Der Spiegel, Stern, New York Times. Expozitie realizata in parteneriat cu ifa si cu Ambasada Republicii Federale Germania in Romania.

 

Odata cu noua editie debuteaza si evenimentele speciale cu tururi ghidate, muzica si drinks.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Arta Evenimente parinti Evenimente in bucuresti Comunicat de presa

Articole recomandate

Citeste si despre