Indiferent daca visezi la o scurta vacanta in Barcelona, o sesiune de shopping „Made in London”, o escapada romantica la Paris sau Venetia, un maraton al muzeelor in Madrid, o intalnire de afaceri in Vilnius sau un curs universitar in Hamburg, Europa te asteapta! Inainte de a pleca, insa, asigura-te ca esti precaut si bine informat, analizand riscurile asociate cu o calatorie pe asa-numitul Batran Continent.
De doua ori pe an, Numbeo* actualizeaza clasamentul celor mai periculoase orase din lume. Acest indice se bazeaza pe perceptia locuitorilor cu privire la orasul lor. Nu este rezultatul unor analize sau comparari ale datelor oficiale, ci se stabileste pe baza raspunsurilor oferite de utilizatorii web la diferite teme: sentimentul de insecuritate, teama de a merge singur noaptea, frica de a fi jefuit, atacat, hartuit etc.
Cele mai periculoase 10 orase din Europa
Ultimul indice de criminalitate al Numbeo ne permite sa marcam cateva orase europene cu un steag rosu. Pe baza perceptiei generale a locuitorilor, se recomanda prudenta sporita in urmatoarele 10 orase europene:
- Catania (Italia);
- Marsilia (Franta);
- Birmingham (Marea Britanie);
- Coventry (Marea Britanie);
- Charleroi (Belgia);
- Napoli (Italia);
- Montpellier (Franta);
- Liège (Belgia);
- Grenoble (Franta);
- Nantes (Franta).
* Numbeo este o baza de date actualizata cu informatii despre conditiile de viata la nivel global, inputul fiind oferit de utilizatorii web din intreaga lume.
Cele mai periculoase orase din Europa. Orasele europene in care sunt cei mai multi hoti de buzunare
„Attenzione, borseggiatrici! Attenzione, pickpocket!” De la TikTok la Facebook si in articolele din media, inclusiv in New York Times, videoclipurile unei femei din Venetia care avertizeaza cu voce tare turistii despre prezenta hotilor pe strazile Serenissimei au devenit virale. Dar este Venetia locul unde esti cel mai probabil sa-ti dispara portofelul sau telefonul mobil? Desi riscul este mare, Regina Adriaticii nu este punctul favorit al bandelor organizate. Potrivit Quotezone - un comparator britanic de asigurari care a listat marturiile a mii de victime ale furturilor din buzunare in timpul calatoriilor in Europa - Roma si imprejurimile marilor sale atractii turistice (Colosseum, Fantana Trevi si Panteonul) ocupa primul loc in acest top nefericit. Potrivit acestui studiu, alte orase italiene sunt, de asemenea, afectate de acest fenomen, inclusiv Milano si Florenta.
Parisul figureaza si el pe aceasta lista, in special in zona Turnului Eiffel, unde hotii se amesteca usor in multime. In metroul parizian, nu este neobisnuit sa auzi operatorul trenului avertizand calatorii asupra hotilor de buzunare.
Cele mai periculoase orase din Europa. Atacuri teroriste: orasele europene sub amenintare
Nivelul de amenintare terorista este ridicat in unele parti ale Europei. Atacuri au avut loc recent in mai multe orase europene (Arras, in Franta, si Bruxelles, in Belgia, in octombrie 2023), iar in contextul geopolitic actual, astfel de acte de teroare sunt probabil sa se repete.
Deoarece aceste tipuri de atacuri sunt imposibil de prevazut, este absolut necesar sa ramai extrem de vigilent si sa urmezi masurile de siguranta stabilite de autoritatile locale.
Pentru a afla mai multe despre actiunile Uniunii Europene impotriva terorismului, poti vizita site-ul Consiliului European.
Dezastre naturale: cele mai vulnerabile orase europene
Temperaturile extreme: capitalele cel mai putin pregatite
Conform celui mai recent raport (2023) al OMM (Organizatia Meteorologica Mondiala a ONU) si retelei europene Copernicus, Europa este „continentul care se incalzeste cel mai rapid din lume.” Si, contrar asteptarilor, orasul in care populatia este cel mai expusa riscului de deces din cauza caldurii nu este Siracuza (Italia), care detine recordul celei mai ridicate temperaturi inregistrate vreodata in Europa (48,8°C in 2021) sau Valencia (Spania), care a atins 46,8°C in iulie 2023. Nu, este Paris. Conform studiului publicat in Lancet Planetary Health, in cazul unui val de caldura, Parisul este cel mai mortal oras din Europa. Asadar, daca planuiesti o vizita in Orasul Luminilor pe timp de vara, consulta recomandarile si masurile implementate de Primaria Parisului.
In partea opusa a termometrului, tot conform aceluiasi studiu, Londra este orasul in care frigul muscator face cele mai multe victime in fiecare an. Inainte de a traversa Canalul Manecii sau Atlanticul pentru a savura o ceasca de ceai la Palatul Buckingham, nu uita sa citesti recomandarile oficiale pe site-ul Primariei Londrei.
Dezastre naturale in Europa: unde este cel mai periculos?
Cresterea nivelului apelor, cutremure, incendii de padure, secete… Europa trebuie sa faca fata si fenomenelor naturale cauzate de schimbarile climatice. Conform site-ului Statista, peste 1.500 de evenimente meteorologice au avut loc pe continentul european intre 1923 si iunie 2023, „doua treimi dintre acestea avand loc de la inceputul secolului!”
Inundatiile si furtunile reprezinta cea mai mare parte a dezastrelor naturale inregistrate in ultimii ani si constituie cea mai importanta amenintare pentru viitor.
Zonele rurale si de coasta nu sunt singurele afectate. In noiembrie 2023, Furtuna Ciaran a cauzat pagube materiale imense si a provocat moartea a aproximativ douazeci de persoane in mari orase europene precum Le Havre (Franta), Gent (Belgia) si Madrid (Spania).
Amenintarea seismica trebuie, de asemenea, luata in serios, in special in orasele dens populate din Mediterana, unde consecintele ar putea fi cele mai catastrofale. In timp ce riscul de cutremure este nesemnificativ in tarile scandinave sau in Bazinul Parisului, acesta este mult mai ridicat in Italia, Balcani, Grecia, Bulgaria, Romania si Turcia.
Pentru a afla mai multe si pentru a fi la curent cu riscurile naturale din Europa si din lume, poti vizita site-ul Sistemului Global de Alerta si Coordonare a Dezastrelor.
Sanatate: Ai grija in aceste orase europene
Intoxicatiile alimentare: in ce oras european esti cel mai expus riscului?
De obicei, diareea calatorilor (numita si „turista”) afecteaza persoanele care exploreaza tari tropicale, dar nici turistii europeni nu sunt scutiti de probleme gastro-intestinale.
Conform Holiday Sickness Index 2023 realizat de Forbes, destinatia cea mai putin prietenoasa cu stomacul in Europa este Benidorm, Spania. Rezultatele sunt bazate pe analiza postarilor de pe forumurile de calatorie, care arata ca in aceasta statiune populara de la malul marii, turistii s-au plans cel mai des de infectii digestive.
Mai la nord, Londra este destinatia unde vizitatorii s-au imbolnavit cel mai des in timpul sejurului lor.
Pentru a evita sa-ti petreci vacanta lipit de toaleta, ia masurile necesare pentru a te proteja cat mai mult posibil de germeni.
Care este cea mai poluata capitala europeana
Consecintele poluarii aerului asupra sanatatii noastre sunt acum bine cunoscute. Aceasta poate duce la sau agrava multe patologii: probleme cardiace, accidente vasculare cerebrale, boli pulmonare, astm, infectii respiratorii...
Conform unui raport publicat in martie 2023 de Agentia Europeana de Mediu, poluarea cu particule a cauzat cel putin 238.000 de decese in UE in 2020. In clasamentul celor mai poluate orase din lume*, Atena, care inca ocupa un loc relativ jos comparativ cu marile orase asiatice sau din Orientul Mijlociu, a fost in 2022 capitala europeana cu cea mai mare concentratie de particule.
Pentru informatii actualizate despre calitatea aerului din orasul in care te afli, viziteaza site-ul IQAir.
*Clasament realizat de IQAir, o companie elvetiana specializata in monitorizarea calitatii aerului.
Accidente rutiere: care sunt cele mai periculoase drumuri din Europa?
Peste 20.600 de persoane au murit pe drumurile din Uniunea Europeana in 2022 (raport UE, publicat pe 19 octombrie 2023). Desi este o usoara scadere comparativ cu cifrele pre-Covid, numarul ramane totusi prea ridicat.
Pe baza numarului de decese la un milion de locuitori, Romania si Bulgaria ocupa primele locuri in tristul clasament al celor mai periculoase drumuri din Europa. Fii deosebit de atent daca conduci in aceste tari.
Daca majoritatea accidentelor au loc in zonele rurale, orasele sunt si ele locuri riscante. Soferii, dar si, mai ales, pietonii, motociclistii, ciclistii sau utilizatorii de vehicule electrice usoare (scootere, gyropode si hoverboard-uri) sunt cei mai expusi.
Cele mai recente statistici* privind cel mai vizitat oras din lume, Paris, confirma acest fapt periculos. In 2022, in capitala franceza si imprejurimile sale au fost raportate 12.597 de accidente, soldate cu 100 de decese, dintre care 43 de pietoni. De asemenea, 1.611 ciclisti au fost raniti. Fii foarte precaut!
Recomandarile noastre pentru a calatori in siguranta in cele mai periculoase orase din Europa
Inainte de a pleca, asigura-te ca ai primit vaccinarile necesare sau recomandate de tara pe care o vizitezi.
Nu uita de Cardul European de Asigurari de Sanatate, care poate acoperi posibilele cheltuieli medicale in timpul calatoriei tale. Totusi, retine ca acoperirea CEASS este limitata si nu inlocuieste o asigurare de calatorie adecvata, care sa includa repatrierea sanitara si sa acopere multe alte neplaceri neasteptate care pot aparea in timpul sejurului tau in strainatate.
Noteaza-ti detaliile de contact ale ambasadei sau consulatului tarii tale in orasele europene pe care le vei vizita. In caz de urgenta, poti contacta serviciul lor de asistenta.
Este recomandat sa iti inregistrezi prezenta la ambasada sau consulatul tarii tale in tara pe care o vizitezi. In caz de dezastre naturale, crize locale sau situatii de urgenta in acea tara, ambasada ta va sti cum sa te contacteze. De exemplu, daca esti cetatean american, iti poti inregistra calatoria folosind Programul de Inregistrare a Calatorilor (STEP).
Alte sfaturi:
- Tine minte numarul unic de urgenta european: 112.
- Informeaza-ti rudele in mod regulat despre itinerariile tale, adresele de cazare etc.
- Pastreaza mereu o copie a documentelor tale de identitate la tine (lasa originalele in siguranta la hotel, daca este posibil) si trimite-ti o copie pe email. Aceasta precautie va facilita mult procesul administrativ in caz de pierdere sau furt.
- Urmareste stirile locale (media, retele sociale) ale oraselor pe care le vizitezi pentru a nu fi prins pe nepregatite in caz de greve, manifestatii, avertizari meteorologice etc.
Mai bine sa fii precaut decat sa regreti, mai bine sa fii putin paranoic decat sa fii jefuit! Fii mereu vigilent:
- Scoate bani doar pe timpul zilei si la bancomatele situate in interiorul bancilor.
- Fii atent in locurile turistice si aglomerate (aeroporturi, gari, piete...).
- Nu folosi telefonul mobil pe strada sau in transportul public.
- Foloseste o geanta de umar, daca poti, si poart-o pe partea opusa drumului pentru a fi mai putin expusa la furt.
- Nu pune telefonul sau portofelul pe masa in restaurante sau cafenele. Un moment de neatentie si… adio!
Ai incredere in instinctul tau si bazeaza-te pe bunul simt, mai ales daca calatoresti singur(a):
- Pericolul de la straini nu e doar pentru copii! Indiferent cat de fermecator/fermecatoare pare Printul/Printesa, fii mereu precaut(a). Intalneste-te in locuri publice si informeaza-ti rudele despre planurile tale.
- Evita strazile intunecate si pustii. Pare evident, dar e important de repetat!
- Nu lasa bautura nesupravegheata si foloseste un capac de protectie pentru pahar pentru a preveni contaminarea bauturii.
- Pentru femei (dar nu doar pentru ele) care calatoresc singure: nu uita sa descarci aplicatii de siguranta pe telefonul tau, precum The Sorority, SafeNow, TripWhistle Global SOS.
Sursa: axa-schengen.com
Foto: