Calcium forte 500 mg, tablete efervescente
Compozitie
Substanta activa: calciu lactat-gluconat 2,49 g + calciu carbonic 0,30 g (echivalentul a 500 mg calciu ionizabil).
Excipienti: bicarbonat de sodiu (1 g = 274 mgsodiu), zahar 8,868 g, sodiu zaharinic 0,022 g.
Actiune terapeutica
Calciul este un mineral esential, necesar mentinerii echilibrului electrolitic al corpului, precum si functionarii normale a numeroase mecanisme de reglare. Tabletele efervescente de Calcium forte 1000 contin cantitati mari de saruri de calciu solubile si ionizabile, permitand un aport adecvat de calciu sub forma unei bauturi cu gust placut. Aproximativ 30% din calciul ionizat este absorbit din tractul gastrointestinal. Aceste forme sunt indicate pentru prevenirea si tratamentul starilor de deficienta acuta si cronica de calciu, precum si pentru tratamentul diferitelor forme de tulburari ale metabolismului osos.
Indicatii
Osteoporoza de diverse origini (postmenopauza, senila, indusa de corticosteroizi, consecutiva gastrectomiei sau imobilizari prelungite), adesea in combinatie cu medicatie complementara. Prevenirea demineralizarii osoase in pre- si postmenopauza. Rahitism si osteomalacie, ca tratament aditional terapiei specifice. Tetanie latenta. Stari cu nevoi crescute de calciu: femei gravide sau care alapteaza, copii in crestere. Stari alergice (ca tratament de sustinere).
Mod de administrare
Tabletele efervescente se dizolva intr-un pahar cu apa. Doza zilnica obisnuita este intre 500 si 1000 mg de calciu elemental, acoperind cel putin 70% din ratia alimentara recomandata. In cazuri severe, ar putea fi necesare doze de pana la 2 000 mg in timpul primelor cateva saptamani de tratament.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la produs; hipercalcemie (de ex. in hiperparatiroidism, supradozaj de vitamina D, tumori decalcifiante cum ar fi plasmocitomul sau metastazele osoase); hipercalciurie severa; insuficienta renala severa.
Precautii
La pacientii cu hipercalciurie (care depaseste 300 mg = 7,5 mmol/24 ore), cu insuficienta renala usoara sau moderata sau cu istoric de calculi renali, este necesara monitorizarea excretiei de calciu in urina. La nevoie, doza de calciu va fi redusa sau tratamenul va fi intrerupt. La pacientii predispusi la calculi la nivelul tractului urinar, se recomanda o ingestie crescuta de lichide. Se va evita administrarea vitaminei D in doze mari in timpul tratamentului cu calciu, cu exceptia cazurilor cu indicatie expresa in acest sens. A nu se lasa la indemana copiilor!
Reactii adverse
In cazuri rare pot aparea tulburari gastrointestinale usoare (balonare, constipatie sau diaree).
Precautii
Calciul administrat pe cale orala poate reduce absorbtia tetraciclinelor orale sau a preparatelor cu fluor. Trebuie pastrat un interval de cel putin 3 ore, in cazul tratamentului concomitent. Terapia concomitenta cu vitamina D mareste absorbtia calciului. Absorbtia calciului din tractul gastrointestinal poate fi diminuata de ingestia concomitenta a anumitor mancaruri cum ar fi spanacul, reventul, taratele, cerealele, laptele si produsele lactate. Administrat in doze mari concomitent cu vitamina D, calciul poate reduce raspunsul la verapamil si posibil la alti blocanti ai canalelor de calciu. La pacientii digitalizati, administrarea unor doze mari de calciu oral poate creste riscul aparitiei aritmiilor cardiace.
Supradozare
Nu s-au raportat cazuri de supradozare acuta. Este posibil sa produca tulburari gastrointestinale, dar nu va avea ca rezultat hipercalcemia, cu exceptia cazurilor in care pacientii sunt tratati cu doze excesive de vitamina D.
O fetita de 2 ani a murit in urma unui accident stupid, la o presupusa cresa...
24 ianuarie, zi libera! Elevii nu merg la scoala vineri, de Ziua Unirii...
Celine Dion alaturi de cei trei fii ai sai, la 9 ani de la moartea sotului...
Elevii din clasele I-IV nu vor putea sa participe la olimpiadele scolare, in...
Motivul pentru care Gabriela Cristea a inscris-o pe fiica cea mare la o...
Mai multe noutati