Cauta
Oferit de Sfatul Medicului

Darvon n, caps.

Indicatii:
Combaterea durerilor de intensitate usoara si moderata.

Contraindicatii:
Hipersensibilitate la dextropropoxifen napsilat. Utilizarea la pacientii cu tendinta la suicid.

Precautii:
Pacientii trebuie avertizati sa nu depaseasca dozele recomandate si sa limiteze consumul de alcool. Moartea a aparut ca o consecinta a ingestiei accidentale sau intentionate, fie numai a unei cantitati excesive de dextropropoxifen, fie prin asocierea acestuia cu alte medicamente cu actiune deprimanta asupra SNC sau cu alcool. Deznodamantul fatal poate sa se produca in prima ora de la administrarea supradozei si se pot produce in 15 minute. Dextropropoxifen trebuie prescris cu grija la pacientii a caror conditie medicala necesita administrarea conco-mitenta de sedative, tranchilizante, relaxante musculare, antidepresive sau alte medicamente depresive ale SNC. Pacientii trebuie preveniti asupra efectelor depresive suplimentare provocate de aceste combinatii. Dextropropoxifen trebuie prescris cu multa grija la pacientii care consuma alcool in exces. Dextropropoxifen poate duce la dependenta daca se iau doze mai mari decat cele recomandate o perioada mare de timp. Sarcina si alaptare: Acest produs medicinal nu creste incidenta spontana a defectelor de nastere, dar are potentiale efecte farma-cologice neasteptate asupra cursului sarcinii, a fatului sau nou-nascutului. Nu a fost stabilita siguranta administrarii in timpul sarcinii din cauza posibilelor reactii adverse asupra dezvoltarii fatului. Dupa utilizarea in timpul sarcinii au fost raportate simptome de sevraj la nou-nascuti. Deci, dextropropoxifen nu trebuie admi-nistrat femeilor gravide decat daca, dupa parerea medicului, efectul benefic potential contrabalanseaza efectele intamplatoare. Studiile post-partum asupra mamelor in perioada de alaptare care luau medicamentul, nu au demonstrat aparitia reactiilor adverse la copii. Efecte asupra abilitatii de a conduce si de a utiliza alte masini: Dextropropoxifen poate produce reactii adverse minore sau moderate. Medicamentul poate afecta abilitatile fizice si/sau mentale necesare pentru indeplinirea unor sarcini, cum ar fi condusul sau manuirea unor masini. Pacientul trebuie prevenit in acest sens.

Reactii adverse:
Cele mai des intalnite efecte secundare sunt ameteala, sedarea, greata si varsaturile. Unele din aceste efecte pot fi diminuate daca pacientii stau in clinostatism. Alte reactii adverse includ: constipatie, durere abdominala, eruptii cutanate, delir, dureri de cap, slabiciune, euforie, stari disforice, halucinatii si tulburari minore de vedere. Terapia cu dextropropoxifen a fost asociata cu teste anormale ale functiilor hepatice si, foarte rar, cu unele cazuri reversibile de icter (inclusiv icterul colestatic). Miopatia dureroasa subacuta poate sa apara dupa o supradoza cronica de dextropro-poxifen.

Compozitie:
Din punct de vedere chimic Dextropropoxifen napsilat este (1S, 2R) - 1- benzil - 3 - dimetilamino-2-metil-1-fenilpropil propionat naftalen-2-sulfonat monohidrat. Formula empirica: C32H37NO5 SH2O. Greutate moleculara: 565,7. Dextropropoxifen napsilat este foarte putin solubil in apa la 20°C, usor solubil in cloroform si solubil in etanol (96%). Se prezinta sub forma de pulbere alba cu gust amar.

Administrare:
Doza maxima recomandata de dextropropoxifen napsilat este de 600 mg/zi. Copii: Dextro-propoxifen nu este recomandat in uzul pediatric. Persoane in varsta: Trebuie luata in considerare cresterea intervalului dintre doze . La pacientii cu insuficienta hepatica si/sau insuficienta renala trebuie luata in considerare o scadere a dozajului zilnic total.

< Inapoi la dictionar

Cauta un termen medical care incepe cu litera:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z