Famodin 20, 40
Indicatii:
Tratamentul afectiunilor gastrointestinale in care hiper-aciditatea reprezinta o disfunctie majora: ulcer duodenal, ulcer gas-tric benign, esofagita de reflux, sindrom Zollinger-Ellison, profilaxia ulcerelor recurente.
Contraindicatii:
Hipersensibilitate la famotidina; tulburari gastro-intestinale minore.
Precautii:
Inaintea instituirii tratamentului cu famotidina trebuie exclusa natura maligna a ulcerelor gastrice deoarece tratamentul cu famotidina poate masca simptomele si diagnosticarea corecta. La pacientii cu insuficienta renala dozele se reduc in functie de severitatea afectiunii sau se maresc intervalele de administrare.
Administrarea famotidinei la femei insarcinate si care alapteaza se va face numai in cazuri strict necesare si cu masuri de precautie intrucat nu exista studii adecvate si controlate privind administrarea in aceste cazuri.
Reactii adverse:
In general este bine tolerata; incidenta reactiilor adverse semnalate este scazuta, acestea fiind usoare si trecatoare. Rar s-au semnalat: tulburari gastrointestinale: diaree, constipatie, gura uscata, anorexie, greata (mai rar); tulburari SNC: dureri de cap, ameteala; eruptii cutanate.
Compozitie:
Comprimate filmate continand 20 mg, respectiv 40 mg famotidina, excipienti q. s
Actiune:
Antagonist al receptorilor H2, relativ nou, puternic activ si cu durata lunga de actiune realizata printr-un mecanism specific, competitiv si selectiv. Inhiba secretia acida gastrica bazala, nocturna si stimulata de hrana si pentagastrina reducand totodata secretia de pepsina. O doza orala unica de 20 mg sau 40 mg, administrata seara, inhiba secretia acida gastrica cu 86% respectiv 94%; o doza egala administrata dimineata, inhiba secretia dupa micul dejun cu 76% respectiv 84%.
Actiunea marcata si durata lunga de actiune se obtin prin administrarea de doze mici la intervale mari de timp, ca doze divizate, (de 2 ori/zi) sau doze unice (o data/zi, seara inainte de culcare) ceea ce conduce la o eficacitate cu indice terapeutic ridicat.
Administrare:
Tratamentul se individualizeaza; daca nu este indicat altfel se recomanda astfel: ulcer duodenal acut: 40 mg/zi, seara inainte de culcare, timp de 4-8 saptamani. Durata poate fi scurtata daca se constata endoscopic vindecarea; ulcer gastric benign: 40 mg/zi, seara inainte de culcare, 6-8 saptamani. Durata poate fi de asemenea scurtata daca se constata endoscopic vindecarea; profilaxia ulcerului duodenal recurent: 20 mg/zi, seara inainte de culcare, timp de 6 luni; esofagita de reflux: 20-40 mg ´ 2/zi, timp de 6-12 saptamani; sindrom Zollinger-Ellison: doza initiala: 20 mg ´ 4/zi, la intervale de 6 ore; aceasta doza poate fi crescuta in functie de raspunsul clinic al pacientului: uzual 40 mg ´ 4/zi pana la 480 mg/zi, timp de 1 an.
La pacientii care au primit deja un alt anti H2 doza initiala poate fi superioara celei recomandate; la pacientii cu insuficienta renala (clearance-ul creatininei mai mic de 10 ml/min) se recomanda reducerea dozelor uzuale sau marirea intervalelor de administrare: 20 mg/zi sau 40 mg/zi la 1-4 zile; tratamentul la copii este foarte limitat, necesitand ajustarea dozelor la greutatea corporala si functia renala.
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea de Craciun a fiicei lor
Unde iesim cu copiii weekend-ul acesta. Patinoar gratuit, intalniri cu Mos...
Concerte la toate targurile de Craciun din Bucuresti, in weekendul 20-22...
Cum isi creste Daniela Gyorfi fata, acum adolescenta: „Acest principiu il...
Idei de activitati ieftine si distractive pe care le poti face cu copiii in...
Mai multe noutati