Garasone, ung. oft.
Indicatii:
Garasone unguent oftalmic este indicat in tratamentul inflamatiei oculare atunci cand utilizarea concomitenta a unui agent antimicrobian este absolut necesara, de exemplu, blefaro-conjunctivita stafilococica, keratoconjunctivita flictenulara, kerato-conjunctivita microbiana si alergica si conjunctivita alergica, supra-infectate cu germeni sensibili la gentamicina. Garasone unguent oftalmic este de asemenea recomandat in tratamentul afectiunilor inflamatorii si alergice care implica structurile superficiale ale ochiului, atunci cand se suspecteaza, se anticipeaza sau este prezenta o infectie bacteriana, cu germeni sensibili la gentamicina. Aceste afectiuni oculare includ: conjunctivita (bacteriana nepurulenta, catarala, vernala); blefaroconjunctivita (nepurulenta, alergica, asociata cu dermatita seboreica); cheratita (nespecifica, superficiala, postoperatorie); episclerita; dacriocistita; orjelet; meibomita; si traumatisme (super-ficiale sau profunde) ale segmentului anterior ocular cauzate de corpi straini, radiatii, factori termici, chimici sau postoperatori. in afectiunile oculare profunde, poate fi necesara terapie sistemica. Oricum, in aceste afectiuni, Garasone unguent oftalmic poate fi utilizat ca terapie adjuvanta.
Contraindicatii:
Keratitele epiteliale cu herpes simplex (keratitele dendritice), vaccinia, varicela, afectiunile virale ale corneei si con-junctivei, infectiile microbiene sau fungice ale ochiului, trahomul sau hipersensibilitatea la una din componentele preparatului contra-indica folosirea Garasone unguent oftalmic. Utilizarea combinatiilor corticoste-roid/antibiotic este contraindicata dupa indepartarea unui corp strain cornean.
Precautii:
Daca dupa administrarea de Garasone unguent oftalmic nu se obtine un raspuns clinic prompt este necesara o evaluare corespunzatoare. Atunci cand Garasone unguent oftalmic este admi-nistrat mai mult de 10 zile, se recomanda efectuarea unei tonometrii si a unui examen biomicroscopic. Utilizarea topica a cortico-steroizilor la pacientii care prezinta afectiuni ce produc subtieri ale sclerei sau corneei poate determina perforatii ale globului ocular. Nu se recomanda utilizarea combinatiei antibiotic-agent antiinflamator ca terapie initiala a ulcerelor bacteriene corneene produse de Pseudomonas aeruginosa. Este mai prudenta utilizarea initiala numai a unui agent antiinfectios. Daca infectia raspunde la tratamentul antiinfectios este indicata adaugarea unui agent antiinflamator pentru a diminua reactia fibroasa si cicatricea corneeana. in afectiunile acute, purulente ale ochiului, corticosteroizii pot masca sau amplifica o infectie deja existenta. Preparatele ce contin corticosteroizi trebuie utilizate cu precautie in tratamentul herpes simplex. Utilizarea topica pe termen lung a antibioticelor sau corticosteroizilor poate duce la inmultirea germenilor rezistenti si a fungilor. intr-un astfel de caz, sau daca apare o iritatie/hipersensibilizare la preparat, trebuie intrerupta administrarea acestuia si instituita o terapie adecvata. A fost de asemenea demonstrata existenta unei alergii incrucisate intre aminoglicozide si corticosteroizi. Capatul tubului de Garasone unguent oftalmic se poate contamina daca vine in contact cu orice suprafata straina. Siguranta si eficacitatea Garasone unguent oftalmic la copii cu varsta sub 8 ani nu au fost inca stabilite. Sarcina si alaptare: Siguranta utilizarii combinatiilor topice corticosteroid/antibiotic la femeile gravide nu a fost inca stabilita. Deoarece nu se cunoaste daca componentele din Garasone unguent oftalmic sunt excretate in laptele matern, este necesara o atentie deosebita atunci cand Garasone unguent oftalmic se administreaza mamelor care alapteaza.
Reactii adverse:
Preparatele oftalmice pot determina o usoara senzatie de usturime la administrare. Ca urmare a utilizarii Garasone unguent oftalmic au fost raportate reactii de hipersensibilitate manifestate prin cresterea hiperemiei oculare, edem si senzatie de arsura. Printre reactiile adverse ale administrarii oftalmice de corticosteroizi se mentioneaza: cresterea presiunii intraoculare; glaucom; afectarea (rara) a nervului optic; tulburari ale acuitatii vizuale si ale campului vizual; aparitia unor cataracte posterioare subcapsulare; intarzierea in vindecarea unor rani; uveita acuta anterioara; perforarea globului ocular; midriaza; pierderea acomodarii; ptoza. La antibioticele oftalmice pot aparea sensibilizari alergice. Iritatii oculare tranzitorii au fost raportate la gentamicina sulfat oftalmica.
Compozitie:
Fiecare gram de Garasone Unguent Oftalmic contine gentamicina sulfat, echivalent cu 3 mg de gentamicina, si 1mg de betametazona sodiu fosfat intr-o baza de unguent. Ingredienti inactivi: parafina lichida si vaselina.
Actiune:
Garasone unguent oftalmic combina actiunea intens anti-inflamatorie si antialergica a betametazonei sodiu fosfat cu acti-vitatea antibacteriana cu spectru larg a gentamicinei sulfat. Betametazona prezinta fata de alti corticosteroizi avantajul unei actiuni antiinflamatorii crescute la doze mult mai reduse. In vivo, infectiile cu tulpini de stafilococ au raspuns favorabil la tratamentul cu Garasone unguent. In vitro, gentamicina sulfat este activa pe o mare varietate de bacterii gramnegative, cat si pe o parte din cele grampozitive: stafilococi coagulazo-pozitivi si coagulazo-negativi, Escherichia coli, specii de Proteus (indol-pozitive si indol-negative), Pseudomonas aeruginosa, specii din grupul Klebsiella-Enterobacter-Serratia, specii de Citrobacter, Salmonella, Shigella, Moraxella, Serratia, Neisseria si in mod special gonococul.
Administrare:
Aplicati un strat subtire de Garasone unguent oftalmic la nivelul sacului conjunctival al ochiului afectat, de 3-4 ori pe zi. in stadiul acut, frecventa de administrare poate fi crescuta; Garasone unguent oftalmic poate fi aplicat la fiecare 4 ore; odata cu diminuarea simptomatologiei se va reduce si frecventa administrarii. Doza trebuie ajustata in functie de nevoile specifice ale pacientului. in afectiunile cronice, intreruperea tratamentului trebuie sa se faca gradat, prin scaderea treptata a frecventei de administrare.
O fetita de 2 ani a murit in urma unui accident stupid, la o presupusa cresa...
24 ianuarie, zi libera! Elevii nu merg la scoala vineri, de Ziua Unirii...
Celine Dion alaturi de cei trei fii ai sai, la 9 ani de la moartea sotului...
Elevii din clasele I-IV nu vor putea sa participe la olimpiadele scolare, in...
Motivul pentru care Gabriela Cristea a inscris-o pe fiica cea mare la o...
Mai multe noutati