Lacipil, compr.film.
Indicatii:
Se foloseste in tratamentul hipertensiunii arteriale, singur sau in asociere cu alte medicamente antihipertensive, ca de exemplu -blocante, diuretice si inhibitori ai enzimei de conversie.
Contraindicatii:
Hipersensibilitate la oricare component al preparatului.
Precautii:
in studii specializate s-a dovedit ca lacidipina nu afecteaza activitataea spontana a nodulului sinoatrial sau sa produca prelungirea conducerii prin nodulul atrioventricular. Desi studiile pe animale n-au dovedit existenta unui efect teratogen sau afectarea cresterii, nu exista suficiente date privitoare la siguranta administrarii medicamentului la gravide. Studiile pe animale au condus la concluzia ca Lacipilul sau metabolitii sai sunt, probabil, excretati in laptele matern. Precautii speciale: in studiile specializate s-a demonstrat ca Lacipil nu afecteaza functia spontana a nodulului SA (sinoatrial) si nu determina prelungirea conducerii in interiorul nodulului AV (atrio-ventricular). Totusi, trebuie tinut cont de potentialul teoretic al antagonistilor canalelor de calciu de a afecta activitatea nodulilor SA si AV si, astfel, folosirea lor trebuie sa se faca cu precautie la pacientii cu tulburari pre-existente in activitatea nodulilor SA si AV. in studiile facute pe voluntari sanatosi, s-a observat ca Lacipil nu inhiba contractia miocardului. Dar, ca si in cazul altor antagonisti ai canalelor de calciu, Lacipil trebuie folosit cu precautie la pacientii cu rezerva cardiaca mult diminuata. La fel ca si alti inhibitori calciu dihidropiridine, Lacipil poate fi utilizat cu precautie la pacientii cu angina pectorala instabila. Efectul antihipertensiv al Lacipilului poate fi crescut la bolnavii cu insuficienta hepatica. Administrarea Lacipil trebuie facuta cu precautie la pacientii dupa infarct miocardic recent. Nu exista nici o dovada ca lacidipina scade toleranta la glucoza sau modifica controlul diabetului. Sarcina si alaptare: Nu exista date despre siguranta administrarii Lacipil in timpul sarcinii. Studiile pe animale nu au dovedit existenta unui efect teratogen, sau afectarea cresterii. Studiile pe animale au aratat ca Lacipilul sau metabolitii sai se pare ca sunt excretati in laptele matern. in perioada de sarcina si lactatie, Lacipil va fi folosit doar in cazul in care potentialul beneficiu adus mamei depaseste riscul posibilelor efecte adverse ce pot aparea la fat sau nou-nascut. Trebuie avuta in vedere si posibilitatea ca Lacipil sa provoace miorelaxare uterina in sarcina la termen. Nu a fost raportata scaderea abilitatii la cei ce conduc autoturisme sau folosesc masini industriale.
Reactii adverse:
Lacipil este in general bine tolerat. Putine persoane pot prezenta, totusi, efecte secundare minore, ce sunt legate de actiunea sa farmacologica de vasodilatatie periferica. Cele mai comune efecte secundare sunt: cefaleea, eritemul fetei, edemele, ameteala si palpitatiile. Asemenea efecte sunt tranzitorii si dispar de obicei pe masura ce tratamentul cu Lacipil continua la aceeasi doza. Astenia, rashul cutanat (incluzand eritem si prurit), tulburarile gastrice, greata, poliuria si hiperplazia gingivala au fost semnalate rar. La fel ca si alte dihidropiridine, la un numar mic de indivizi a fost raportata, in special dupa inceperea tratamentului, agravarea anginei pectorale existente. Acest lucru este mult mai probabil la pacientii cu boli cardiace ischemice simptomatice. Lacipil nu provoaca schimbari semnificative ale testelor de laborator biochimice sau hematologice.
Compozitie:
Fiecare tableta contine 2 mg lacidipina
Actiune:
Lacidipina este un antagonist de calciu specific si potent, cu selectivitate predominanta pentru canalele de calciu din musculatura neteda vasculara. Principalele sale actiuni sunt dilatarea arteriolelor periferice, reducerea rezistentei vasculare periferice si scaderea presiunii sanguine.
Administrare:
Doza recomandata initial este de 2 mg o data pe zi. Se va administra in fiecare zi la aceeasi ora, de preferinta dimineata. Nu exista nici o indicatie expresa referitoare la momentul de administrare a Lacipilului, inainte sau dupa masa. Tratamentul hipertensiunii trebuie sa fie adaptat in functie de severitatea bolii, in concordanta cu raspunsul individual. Dupa un interval de timp, suficient de lung ca sa permita instalarea unui efect farmacologic complet, in caz de nevoie, doza poate fi crescuta la 4 mg. in practica, acest interval nu trebuie sa fie mai scurt de 3-4 saptamani, exceptand pacientii la care conditia clinica impune o mai rapida crestere a dozei. La pacientii hipertensivi cu afectiuni hepatice asociate nu este necesara o modificare a dozei. Deoarece Lacipil nu este excretat prin rinichi, la pacientii cu afectiuni renale, doza nu necesita nici un fel de modificare. Tratamentul cu Lacipil poate fi continuat pe timp nedefinit. La virstnici, doza necesara nu necesita modificari. Nu exista experienta in privinta folosirii Lacipilului la copii.
O fetita de 2 ani a murit in urma unui accident stupid, la o presupusa cresa...
24 ianuarie, zi libera! Elevii nu merg la scoala vineri, de Ziua Unirii...
Celine Dion alaturi de cei trei fii ai sai, la 9 ani de la moartea sotului...
Elevii din clasele I-IV nu vor putea sa participe la olimpiadele scolare, in...
Motivul pentru care Gabriela Cristea a inscris-o pe fiica cea mare la o...
Mai multe noutati