Naproxen, comprimate
Compozitie
Comprimate cu 250 mg si 500 mg de +/-2-/6-methoxy-2-naphthyl) propionic acid.
5 ml suspensie uz intern contin 125 mg naproxen (acid 2-/ 6-metoxi-2-naftilo/propionic).
Actiune terapeutica
Medicamentul are o actiune antiinflamatoare, antipiretica si analgezica. Se absoarbe rapid si complet la nivelul tubului digestiv ajungand la concentratia optima in sange dupa 1-4 ore de la administrare. Timpul de injumatatire este de 12-15 ore. Naproxenul este legat in cea mai mare parte de proteinele plasmatice, traverseaza placenta si ajunge in laptele mamei. Aproape 90% se elimina prin urina, 70% se elimina sub forma neschimbata si restul ca metabolit demetilat, liber sau conjugat cu acidul sulfuric sau flucuronic.
Indicatii
Osteoartrite, guta artritica, artrite reumatoide, spondilite anchilozante, reumatism articular acut si alte forme de boli reumatismale, articulare si musculare. Traumatisme in sistemul osteoarticular, sciatica, nevralgii, polineurite, tromboflebite, cefalee, infectii respiratorii acute si alte stari inflamatorii si febrile, dismenoree, iminenta de nastere prematura.
Doze si mod de administrare
In bolile reumatice, adultilor li se administreaza 500 mg in timpul meselor, o data sau de doua ori pe zi, la interval de 12 ore. In forme grave, cronice doza se poate mari pana la 750 mg-1 g. In guta artritica doza zilnica este de 750 mg-1 g (doza initiala este de 750 mg urmata de o alta de 250 mg la intervale de 8 ore pana cand aparea ameliorarea). In ciroze dozele se reduc. Copiilor peste 5 ani, care au artrite reumatice li se administreaza doze de 10 mg/kg din greutatea corporala, zilnic, in doua prize la interval de 12 ore. Tratamentul nu trebuie sa depaseasca 2 saptamani.
Contraindicatii
Sarcina si perioada de alaptare, ulcer gastric si duodenal (contraindicatie relativa), predispozitii hemoragice, hipersensibilitate la medicament (mai rar). Preparatul nu se administreaza copiilor sub varsta de 5 ani. In cazul cirozelor medicamentul trebuie administrat cu precautiune.
Masuri de precautie
Asocierea cu anticoagulante cumarinice, sulfamide si sulfoniluree implica grija in dozarea acestora, din cauza riscului crescut de accidente toxice. Atentie! Naproxenul nu trebuie administrat pacientilor cu sangerari gastrointestinale. Naproxenul mareste timpul de sangerare, lucru care trebuie luat in consideratie, mai ales daca se administreaza simultan si anticoagulante.
Asocierea Naproxenului cu acid acetylsalicylic creste riscul reactiilor adverse.
Reactii adverse
Tulburarile gastrointestinale sunt mai rare si de o intensitate mai mica dupa administrarea Naproxenului decat dupa tratamentele cu salicilati sau alte antiinflamatorii nesteroidiene puternice. Spre deosebire de majoritatea antiinflamatoarelor nesteroidiene sau similare cu salicilatii, Naproxenul nu contine nici un atom de nitrogen in compozitia sa, ceea ce reduce posibilitatea aparitiei efectelor secundare alergice, simptomelor sistemului nervos central si complicatiilor hemopoietice.
HOROSCOP SAPTAMANAL: 18-24 noiembrie 2024. Pluto, planeta renasterii, se muta...
Avertizare meteo de ninsori abundente si temperaturi scazute! Un vortex polar...
HOROSCOP 19 noiembrie 2024. Pluto, planeta transformarii, intra in Varsator
Bucuresti, orasul cu 5 targuri de Craciun: De la cel mai mare brad hibrid la...
Sarbatoare 21 noiembrie 2024: Intrarea Maicii Domnului in Biserica. Prima zi...
Mai multe noutati